لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۲

بریتانیا بر سر دوراهی:منافع اقتصادی یا حقوق بشر؟


دیوید کامرون و ون جیابائو، نخست وزیران بریتانیا و چین، مراسم امضای سند در تالار بزرگ خلق، پکن، ۹ نوامبر۲۰۱۰
دیوید کامرون و ون جیابائو، نخست وزیران بریتانیا و چین، مراسم امضای سند در تالار بزرگ خلق، پکن، ۹ نوامبر۲۰۱۰

به نظر می رسد بریتانیا در روابط با چین میان اولویت دادن به حقوق بشر یا منافع اقتصادی، حقوق بشر را از نظر انداخته است

بریتانیا شکاف دیپلماتیک با چین بر سر دالایی لاما را پشت سر گذاشته است. یک منبع موثق در دفتر دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، پیشاپیش سفر وی به پکن گفت آقای کامرون قصد ندارد بار دیگر با دالایی لاما رهبر معنوی تبت دیدار کند.

این نخستین سفر نخست وزیر بریتانیا به چین پس از بروز اختلاف میان دو کشور بر سر دالایی لاماست. تمرکز کار آقای کامرون در سفر سه روزه اش بر عمیق تر کردن روابط بازرگانی با دومین اقتصاد بزرگ جهان خواهد بود. در سفر به پکن یک هیأت تجاری صد نفره وی را همراهی می کنند.

سفرهای خارجی برای رهبر بریتانیا معمولا با مشکلاتی در زمینه روابط عمومی همراه است. نخست وزیر بریتانیا باید از سویی خط مشی خود را بر ایجاد توازن میان کمک به برنده شدن بریتانیا در آنچه «مسابقه» اقتصادی جهانی می نامند بگذارد، و از سوی دیگر باید نگرانی های کشورش درباره وضعیت حقوق بشر را مطرح کند.

آقای کامرون گاه برقراری چنین توازنی را دشوار یافته و فعالان حقوق بشر وی را متهم می کنند که اولویت را به تجارت داده، نه به حقوق بشر.

نخست وزیر بریتانیا علاوه بر پکن، احتمالاً از شهرهای شانگهای و چنگدو هم دیدار خواهد کرد. آقای کامرون قرار بود پاییز سال گذشته به پکن برود ولی ملاقاتش با دالایی لاما - که از دید پکن جدایی طلب محسوب می شود - مایه رنجش چینی ها شد. چین همان موقع با فراخواندن سفیر بریتانیا، به وی متذکر شد که اقدام آقای کامرون «مداخله جدی در امور داخلی چین» بوده؛ و از بریتانیا خواست تا «خطایش را اصلاح کند.»

گروه موسوم به «تبت آزاد» که علیه آنچه تجاوز به حقوق مردم در منطقه خودمختار چین توصیف می کند کمپینی به راه انداخته، یک روز قبل از سفر آقای کامرون نتیجه نظرسنجی ای را منتشر کرد که نشان می دادبه نظر ۵۸%بریتانیایی ها، نخست وزیر باید مسئله تبت را با مقام های چینی مطرح کند.

النور برن روزنگرن، مدیر گروه نظرسنجی در بیانیه ای اعلام کرد: «این نظرسنجی نشان می دهد تنها شمار انگشت شماری از مردم بریتانیا بر این باورند که تجارت با چین از حقوق بشر در تبت مهم تر است؛ مردم بریتانیا از آقای کامرون انتظار دارند مانند یک سیاستمدار عمل کند نه یک تاجر.

ماه گذشته، جورج آزبورن، وزیر دارایی بریتانیا همراه با بوریس جانسون، شهردار لندن، به چین سفر کرد. آن دو با تأکید بر ظرفیت بالقوه و بالا برای تقویت مناسبات اقتصادی دو کشور، از پرداختن به مسئله دالایی لاما خودداری کردند. آقای آزبورن برای بانک های چینی که در لندن فعالیت می کنند، قوانین آسان تری قائل شد تا به این وسیله لندن را به عنوان مرکز اصلی تجارت با ارز و اوراق قرضه چین حفظ کند. وی همچنین درها را به روی سرمایه گذاران چینی، که می خواهند در تأسیسات هسته ای آینده بریتانیا سرمایه گذاری کنند، باز کرد.

یک مقام نخست وزیری بریتانیا می گوید صادرات بریتانیا به چین در شش ماه نخست سال جاری ۲۰% افزایش یافته، و سرمایه گذاری چین در بریتانیا به بالاترین سطح در دهه های اخیر رسیده است. این مقام، زمان سفر نخست وزیر را مناسب می داند چون بلافاصله بعد از تعیین اولویت های بلندمدت سیاست چین - از جمله بازکردن درهای اقتصاد - انجام می گیرد. انتظار می رود رئیس بازار بورس لندن آقای کامرون را در سفر به چین همراهی کند.

XS
SM
MD
LG