لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۶

جوزپ بورل: اسپانیا، ایرلند و اعضای دیگر اتحادیه اروپا کشور فلسطینی‌ها را به رسمیت خواهند شناخت


جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پیش از رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای بررسی درخواست فلسطینی‌ها جهت عضویت کامل در این نهاد جهانی در روز جمعه ۲۱ اردیبهشت، گفت که اسپانیا، ایرلند و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصد دارند در روز ۲۱ ماه مه، اول خرداد، کشور فلسطینی‌ها را به رسمیت بشناسند.

خبرگزاری رویترز اشاره کرد که پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، حدود دو ماه قبل گفته بود که این کشور و ایرلند، همراه با اسلوونی و مالت، توافق کرده اند که اولین گام‌ها را برای به رسمیت شناختن کشور فلسطینی‌ها در کنار اسرائیل بردارند و راه حل دو کشور را برای صلح پایدار در این بخش از خاورمیانه ضروری می دانند.

رادیو تلویزیون ملی ایرلند پنجشنبه شب ۲۰ اردیبهشت، گزارش داد که اسپانیا، ایرلند، اسلوونی و مالت در انتظار رای گیری سازمان ملل متحد در روز جمعه و به رسمیت شناختن فلسطینی‌ها در یک بیانیه مشترک هستند.

انتظار می‌رود مجمع عمومی سازمان ملل متحد به قطعنامه‌ای رأی دهد که «حقوق و امتیازات» جدیدی برای فلسطینی‌ها قائل می‌شود و از شورای امنیت می‌خواهد که با نظری مساعد، درخواست فلسطینی‌ها را برای تبدیل شدن به یکصد و نود و چهارمین عضو سازمان ملل متحد بررسی کند.

رویترز: انتظار می‌رود مجمع عمومی سازمان ملل متحد به قطعنامه‌ای رأی دهد که «حقوق و امتیازات» جدیدی برای فلسطینی‌ها قائل می‌شود و از شورای امنیت می‌خواهد که با نظری مساعد، درخواست فلسطینی‌ها را برای تبدیل شدن به یکصد و نود و چهارمین عضو سازمان ملل متحد بررسی کند.

گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، روز هفدهم اردیبهشت، پیش نویس قطعنامه فعلی مجمع عمومی را محکوم کرده و گفته بود که این قطعنامه به فلسطینی‌ها وضعیت و حقوق واقعی یک کشور را می‌دهد که برخلاف منشور سازمان ملل است.

او با بیان اینکه تصویب آن توسط مجمع عمومی هیچ تغییری در میدان نخواهد داشت، گفت: «در صورت تصویب، انتظار دارم ایالات متحده به طور کامل کمک مالی به سازمان ملل و نهادهای آن را مطابق با قوانین آمریکا متوقف کند.»

طبق قوانین ایالات متحده، واشنگتن نمی‌تواند منابع مالی در اختیار هیچ سازمانی از جمله سازمان ملل قرار دهد که عضویت کامل به گروهی اعطا کند که «ویژگی‌های شناخته‌شده بین‌المللی» یک کشور را ندارد.

ایالات متحده در سال ۲۰۱۱ میلادی کمک مالی به یونسکو، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، را پس از این که فلسطینی‌ها به عضویت کامل آن درآمدند، متوقف کرد.

ایالات متحده روز ۳۰ فروردین با رای منفی خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد، قطعنامه ‌عضویت کامل فلسطینی‌ها در این نهاد را وتو کرد؛ قطعنامه‌ای که می‌توانست مسیر تشکیل کشور مستقل فلسطینی را هموار کند.

از ۱۵ عضو شورا، ۱۲ عضو به قطعنامه‌ پیشنهادی رأی مثبت دادند. بریتانیا و سوئیس هم رای ممتنع دادند. این قطعنامه از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل می‌خواست فلسطینی‌ها را به عنوان عضو جدید بپذیرد.

دولت ایالات متحده استدلال کرده است که ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی باید از طریق مذاکرات مستقیم بین اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی ایجاد شود و نه از طریق اقدام شورای امنیت و سازمان ملل.

رابرت وود، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت در باره علت مخالفت دولت بایدن با عضویت کامل فلسطینی‌ها گفت: «ما از ابتدا به صراحت تاکید کرده‌ایم که فرآیندی برای عضویت کامل در سازمان ملل وجود دارد و برخی از کشورهای عربی و فلسطینی‌ها برای دور زدن آن تلاش می‌کنند. ما از ابتدا گفته‌ایم که بهترین راه برای تضمین عضویت کامل فلسطینی‌ها در سازمان ملل، مذاکره با اسرائیل است. ما بر این موضع ما پافشاری می‌کنیم.»

دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، با هدف پایان‌ دادن به جنگ غزه، بر حمایت از راه حل دو کشوری و تشکیل کشور فلسطینی با ایجاد یک «تشکیلات خودگردان اصلاح‌شده» در کرانه باختری و غزه تاکید کرده است.

بر اساس منشور سازمان ملل متحد، اعضای آینده سازمان ملل باید «صلح دوست» باشند و شورای امنیت باید پذیرش آنها را برای تصویب نهایی به مجمع عمومی توصیه کند. تشکیلات خودگردان درخواست تشکیل کشور مستقل فلسطینی‌ها را در سال ۲۰۱۱ میلادی ارائه کرد، اما در شورای امنیت مورد بررسی قرار نگرفت. با این حال، مجمع عمومی سال بعد به فلسطینی‌ها جایگاه ناظر را اعطا کرد.

XS
SM
MD
LG