لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۴۴

وزیر امور خارجه آمریکا: گروگان‌گیری، نقض حقوق بنیادین انسانی است


وزیر امور خارجه آمریکا در نشستی تحت عنوان «دیپلماسی، گروگانگیری و تهدید امنیت بین‌المللی» در مرکز «وودرو ویلسون» در واشنگتن همراه با همتای کانادایی خود بر اهمیت تلاش‌های جمعی برای آزادی شهروندانی که در کشورهای دیگر گروگان گرفته شده‌اند تأکید کرد.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا تأکید کرد که ایالات متحده آمریکا به تلاش برای آزادی هر آمریکایی که به ناحق بازداشت شده است و همچنین برای آزادی گروگان‌های حماس ادامه خواهد داد.

او گروگان‌گیری را نقض حقوق بنیادین انسانی خواند و با اشاره به امضای یک فرمان اجرایی بر اساس «قانون رابرت لوینسون» در تیرماه امسال، گفت که رئیس‌جمهوری آمریکا گروگان‌گیری را تهدیدی برای امنیت ملی تلقی می‌کند.

آقای بلینکن گروگان‌گیری را یک بحران خواند و خواستار تلاش جمعی برای بازدارندگی در این رابطه شد.

وزیر امور خارجه آمریکا گفت اکنون شبکه‌ای بین‌المللی برای بازدارندگی در زمینه گروگان‌گیری تشکیل شده است و افزود کشورهایی که گروگان‌گیری می‌کنند در اصل خود را منزوی می‌کنند و تبدیل به کشورهای متروکی می‌شوند که کسی حاضر نیست به آنجا سفر کند.

آقای بلینکن به سیامک نمازی که او نیز در جلسه شرکت داشت اشاره کرد و گفت او با سابقه‌ترین گروگان در ایران بود و بدترین وضعیت انسانی را در زندان تجربه می‌کرد ولی در خارج از زندان به او یادآوری می‌شد که بهترین حالت انسانیت چیست و همه برای فراموش نشدن او تلاش کردند و در نهایت توانست به کشورش و نزد غزیزانش بازگردد.

ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا نیز گفت کشورها نمی‌توانند از گروگان‌گیری شهروندان به عنوان اهرم‌های چانه‌زنی استفاده کنند.

او‌ نیز با تکرار سخنان وزیر امور خارجه آمریکا، باز‌داشت خودسرانه شهروندان را نقض حقوق انسانی آنها خواند و گفت این تجربه‌های زخم‌های جبران‌ناپذیری را به جای می‌گذار‌د و از جمع خواست تا سیامک نمازی را تشویق کنند.

این بازرگان ایرانی-آمریکایی در ٢١ مهر ۱۳۹۴ از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد. باقر نمازی، پدر سیامک نمازی، نیز در ٣ اسفند همان سال و هنگام ورود به ایران برای بازدید از پسرش بازداشت شد.

سیامک و باقر نمازی در ۲۷ مهر ۱۳۹۵ بنا به اتهاماتی همچون همکاری با یک دولت خارجی به ۱۰ سال زندان محکوم شدند. باقر نمازی که هنگام بازداشت ٧٩ ساله بود، در ٨۵ سالگی، پس از شش و نیم سال حبس اجازه خروج از ایران را کسب کرد.

سیامک که هم‌اکنون ۵٢ سال سن دارد بیش از هر شهروند ایرانی-آمریکایی در زندان بوده است و‌ جزو پنج آمریکایی زندانی بود که چندی پیش از زندان جمهوری اسلامی آزاد شد و به کشور بازگشت.

وزیر امور خارجه کانادا در‌ این نشست، بازداشت مستبدانه شهروندان را تهدیدی علیه امنیت و صلح بین‌المللی خواند و گفت این موضوع شالوده نظم بین‌المللی را متزلزل می‌کند و ابزاری برای سرکوب فراملیتی است.

وزیر امور خارجه کانادا تأکید کرد که دیپلماسی گروگان‌گیری نباید تبدیل به روشی مرسوم شود.

کانادا در سال ۲۰۲۱ پس از بازداشت دو شهروند خود در چین، ائتلافی را برای مقابله با بازداشت‌های خودسرانه اتباع خارجی به دلایل سیاسی راه اندازی کرد.

خانم جولی می‌گوید ۷۵ کشور به این ائتلاف پیوسته‌اند.

او گفت: «ما با هم یک پیام قوی ارسال می کنیم که این عمل قابل تحمل نخواهد بود و نمی‌توان‌شهروندان را وارد یک بازی ژئوپلیتیکی کرد.»

بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقدند که جمهوری اسلامی ایران با توسل به اتهامات بی‌اساس، شهروندان خارجی و به ویژه شهروندان دو تابعیتی را بازداشت و از آنها به عنوان ابزار چانه‌زنی سیاسی استفاده می‌کند و در عمل، این شهروندان را به گروگان می‌گیرد.

در یکی از تازه‌ترین موارد، پس از آزاد شدن شش میلیارد دلار از پول‌های مسدودشده ایران در کره جنوبی و انتقال آن به قطر، جمهوری اسلامی پنج شهروند دو تابعیتی ایرانی-آمریکایی زندانی را آزاد کرد.

XS
SM
MD
LG