یک روز پس از موضعگیری وزرای خارجه آمریکا و فرانسه در واشنگتن مبنی بر این که تهران با اصرار بر درخواستهای فرابرجامی هنوز به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای برجام پاسخ مثبت نداده است، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در ایروان گفت که سه روز پیش پیامی از آمریکا برای احیای توافق اتمی ۲۰۱۵ دریافت کرده است.
وزرای امور خارجه آمریکا و فرانسه در کنفرانس خبری مشترکی در واشنگتن با این سئوال مواجه شدند که مقامات ایالات متحده در روزهای اخیر به صراحت گفتهاند که در حال حاضر تمرکزشان بر احیای توافق هستهای ایران نیست. بنابراین آیا اصلا می توان برجام را احیا کرد؟
آنتونی بلینکن در پاسخ گفت که آمریکا همچنان مسیر دیپلماسی را در دستور کار دارد.
او گفت: «شوربختانه، دولت پیشین آمریکا با خروج از این توافق، به ایران اجازه داد تا محدودیت اعمال شده بر برنامه هستهایاش خارج شود. ما همچنان علاقهمند به اعمال آن محدودیتها هستیم. ما همچنان معتقدیم که دیپلماسی بهترین راه برای انجام این کار است. اما در حال حاضر هیچ چشماندازی برای توافق وجود ندارد. زیرا ایران همچنان به افزودن موضوعات نا مرتبط به گفتگوهای احیای برجام، ادامه میدهد. و اتحادیه اروپا، از جمله شرکای ما - فرانسه، آلمان، بریتانیا – که در این مذاکرات هستند، موضع مشترکی با ما دارند.»
دولت دونالد ترامپ با این توجیه که با خروج از برجام و اعمال فشار حداکثری جمهوری اسلامی را مجبور به تن دادن به توافقی بهتر از برجام خواهد کرد، از توافق سال ۲۰۱۵ خارج شد.
از دو هفته پیش مقامات آمریکا اعلام کردند که با توجه به ادامه اعتراضات مردمی در ایران تمرکز کنونی دولت جو بایدن بر حمایت از این اعتراضات است.
کاترین کولونا وزیر امور خارجه فرانسه که کشورش یکی از سه طرف مذاکره کننده برجام است، در این کنفرانس خبری گفت که موضع دولت امانوئل مکرون در مورد احیای برجام همسو با واشنگتن است و این ایران است که تاکنون به پیشنهاد ارائه شده پاسخ مثبت نداده است.
وزیر امور خارجه فرانسه گفت: «پیشنهادی به ایران ارائه شد، هدف این پیشنهاد رسیدگی به وضعیت هستهای ایران است که جدی است – بسیار جدی. این پیشنهاد تاکنون مورد تایید ایران قرار نگرفته است، اگرچه ما به ایران گفتهایم که پیشنهاد بهتری روی میز نخواهد بود و این ایران است که باید تصمیم بگیرد، و در صورتی که بخواهد این پیشنهاد را بپذیرد.»
جمهوری اسلامی برای احیای برجام دو شرط را پیش کشیده است، یکی سئوالات مطرح شده از سوی آژانس بین المللی اتمی در مورد منشا اورانیوم یافت شده در سایتهای از پیش اعلام نشده در ایران، و دیگری دریافت تضمین از دولت آمریکا که در صورت روی کار آمدن دولت جمهوریخواه، واشنگتن بار دیگر از برجام خارج نمیشود.
و شنبه حسین امیر عبدالهیان که از ایروان، پایتخت ارمنستان دیدار میکرد گفت: سه روز پیش پیامی از آمریکا دریافت کردیم و به آنها گفتیم که باید موارد اتهامی آژانس علیه برنامه هستهای ایران حل و فصل شود و حاضر نیستیم توافقی انجام دهیم و آژانس مثل استخوان لای زخم مانده بخواهد از مسیر سیاسی به ایران فشار وارد کنند.