یک مقام کاخ سفید میگوید که سفر رئیس جمهوری ایالات متحده به عربستان سعودی و اسرائیل در راستای پیشبرد ثبات و توسعه صلح در خاورمیانه است.
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در مورد علت سفر جو بایدن به عربستان سعودی و اسرائیل، با تاکید بر این که مقدمات این سفر در جریان است به صدای آمریکا گفت: «این سفر در چارچوب دستور کار مهم با عربستان سعودی، اسرائیل، و دیگر کشورهای خاورمیانه انجام میشود.»
این سخنگو ادامه داد که «پایان دادن به منازعات منطقهای و تاکید بر رهبری آمریکا از طریق دیپلماسی برای ایجاد ثبات در منطقه خاورمیانه از اهداف این سفر است.»
او افزود که کاخ سفید در حال حاضر جزئیات بیشتری در مورد این سفر ندارد.
در عین حال سه مقام اسرائیلی به نشریه اکسیوس گفتهاند، جو بایدن بنا دارد در روزهای بیست و سوم و بیست و چهارم تیر و پیش از سفرش به عربستان سعودی با مقامات اسرائیلی و تشکیلات خودگردان فلسطینی در آن کشور دیدار کند.
آقای بایدن ده روز پیش احتمال سفر به عربستان سعودی را رد نکرد و گفت که برای برقراری صلح که به نفع منطقه و منافع ملی آمریکا باشد با رهبران آن کشور دیدار می کند.
شنیدهها حاکی از آن است که در خلال این سفر، جو بایدن با مقامات شورای همکاری خلیج فارس و مصر و اردن نیز در عربستان سعودی دیدار میکند.
روابط بین آمریکا و عربستان سعودی در پی انتشار گزارش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا مبنی بر اینکه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دستور قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار مخالف تبعه عربستانی دارای اقامت دائم آمریکا، را صادر کرده است به سردی گرایید.
قتل سال ٢٠١٨ جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول، سبب مخدوش شدن چهره محمد بن سلمان به عنوان یک اصلاحطلب نوگرا شد. دولت عربستان اما هرگونه دست داشتن در این حادثه را رد کرده است.
این در حالی است که طی هفته های گذشته تحولاتی در مسیر گرمتر شدن روابط دولت جو بایدن و عربستان رخ داده است. در این راستا ریاض به عنوان عضو تعیینکننده در کارتل نفتی اوپک پلاس، موافقت کرد که برای کمک به کاهش قیمت نفت خام در جهان، این گروه عرضه نفت را طی دوماه آینده بیش از سقف تعیین شده، افزایش دهد.
عربستان سعودی همچنین به تمدید آتش بس در یمن کمک شایانی کرد. این دو مورد از اولویتهای سیاست خارجی دولت جو بایدن در منطقه خاورمیانه به شمار میرود.
بر اساس گمانهزنیها بایدن در سفر خود به اسرائیل قرار است علاوه بر مذاکره با نخست وزیر و رئیس جمهوری اسرائیل با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، نیز ملاقات و گفتوگو کند.
چهار کشور عربی امارات متحده عربی، بحرین، مراکش، و سودان در چارچوب «توافقهای ابراهیم» با میانجیگیری ایالات متحده اقدام به عادیسازی روابط خود با اسرائیل کردند.