لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۵

انتشار فهرست صد زن الهام‌بخش و تأثیرگذار جهان؛ زنان ایرانی هم هستند


 الهام یوسفیان، پارامیدا، سپیده رشنو، و سوفیا کیانی
الهام یوسفیان، پارامیدا، سپیده رشنو، و سوفیا کیانی

«بی‌بی‌سی» فهرست صد زن الهام‌بخش و تأثیرگذار سال ۲۰۲۳ میلادی را منتشر کرد. در این فهرست نام سپیده رشنو، الهام یوسفیان، سوفیا کیانی، و پارامیدا از ایران، و دو زن افغانستانی نیز دیده می‌شود.

این مجموعه شامل زنانی از کشورهای مختلف جهان است، چهره‌هایی مانند میشل اوباما، بانوی اول پیشین آمریکا؛ امل کلونی، وکیل حقوق بشر؛ آیتانا بونمتی، فوتبالیست برنده توپ طلا؛ تیمینت گبرو، کارشناس هوش مصنوعی؛ گلوریا استاینم، فمینیست؛ آمریکا فررا، ستاره هالیوود؛ و هدا کاتان، چهره صنعت زیبایی.

در سالی که گرمای شدید، آتش‌سوزی‌های جنگلی، سیل، و سایر بلایای طبیعی در صدر خبرهای جهان قرار داشت، این فهرست همچنین شامل زنانی است که برای کمک به جوامع خود برای مقابله با تغییرات آب و هوایی، و اقدام برای سازگاری با تأثیرات آن‌ تلاش می‌کنند.

  • سپیده رشنو، ایران

نویسنده، هنرمند

سپیده رشنو، نویسنده و هنرمند، در ایران به خاطر مخالفت آشکار خود با حجاب اجباری شناخته شده است. خانم رشنو به دنبال مجادله با زنی که در اتوبوس سعی داشت او را به رعایت حجاب اجباری وادار کند، دستگیر شد.

سپیده رشنو، در دوران بازداشت در حالی که آثار کبودی در چهره‌اش پیدا بود، با حضور در تلویزیون حکومتی ایران، به خاطر رفتارش «عذرخواهی» کرد.

این ماجرا مربوط به تابستان ۱۴۰۱ و چند هفته پیش از کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد بود.

چندی پیش سپیده رشنو به دلیل انتشار تصاویر بدون‌حجاب اجباری خود در فضای مجازی بار دیگر به دادگاه احضار شد. او می‌گوید که به خاطر فعالیت‌های خود از دانشگاه تعلیق شده است.

این نویسنده و هنرمند ایرانی در حال حاضر خارج از زندان است و به سرپیچی از قوانین حجاب اجباری ادامه می‌دهد.

  • الهام یوسفیان، آمریکا- ایران

مشاور مسائل معلولان در ارتباط با محیط زیست

الهام یوسفیان وکیل حقوق بشر و نابیناست. او به شدت برای دخیل کردن معلولان در بحث‌های مربوط به تغییرات آب و هوایی به ویژه در زمینه واکنش فوری به حوادث اقلیمی فعالیت می‌کند.

خانم یوسفیان در ایران بزرگ شد و در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵) به آمریکا مهاجرت کرد. او نقش بسیار مهمی در «اتحاد بین‌المللی معلولیت» دارد، شبکه‌ای جهانی متشکل از ۱۱۰۰ سازمان که افراد دارای معلولیت را نمایندگی می‌کند.

هدف اصلی الهام یوسفیان این است که به تصمیم‌گیرندگان، آموزش و آگاهی بدهد تا در روند کاری خود تاثیر تغییرات آب و‌ هوایی بر معلولان را نیز در نظر داشته باشند. او همچنین درباره توانایی‌های بزرگ بالقوه افراد معلول در مقابله با تغییرات اقلیمی اطلاع‌رسانی می‌کند.

  • سوفیا کیانی، آمریکا

دانش‌آموز و کارآفرین اجتماعی

سوفیا کیانی، کارآفرین اجتماعی، پس از صحبت با اقوام خود در ایران متوجه شد که اطلاعات نسبتا کمی درباره تغییرات آب و‌هوایی به زبان فارسی موجود است، بنابراین شروع به ترجمه مطالبی در این زمینه کرد.

او بعد از مدت کوتاهی «کاردینال‌های اقلیم» را تاسیس کرد، گروهی بین‌المللی و غیرانتفاعی که هدفش ترجمه اطلاعات درباره تغییرات اقلیمی به همه زبان‌های مختلف است تا جوامعی که به انگلیسی صحبت نمی‌کنند، بتوانند از این آگاه‌هی‌ها بهره‌مند شوند.

در حال حاضر این گروه ده‌هزار دانش‌آموز داوطلب در هشتاد کشور جهان دارد. آنها یک میلیون کلمه مطلب درباره تغییرات اقلیمی را به صد زبان ترجمه کرده‌اند. هدف سوفیا این است که در انتقال دانش و آگاهی‌های علمی به سراسر دنیا موانع زبانی را از میان بردارد.

  • پارامیدا، آلمان

دی‌جی و تهیه‌کننده موسیقی

مدت‌ها پیش از شروع اعتراضات سراسری اخیر در ایران، دی‌جی پارامیدا در مقابل محدودیت‌های فرهنگی برای زنان ایرانی‌تبار ایستاد.

او که اکنون در برلین مستقر است، در دوران نوجوانی در فرانکفورت و تهران، اشتیاق خود به موسیقی و فرهنگ رقص را کشف کرد. شرکت موسیقی پارامیدا این‌ روزها در ارتقا فرهنگ رقص‌های شاد و متفاوت فعالیت می‌کند.

او به‌عنوان یک دی‌جی جهانی شناخته می‌شود که در کلوب‌های معتبر هنرنمایی می‌کند ‌و هنجارهای جنسیتی را در صنعت موسیقی و سرگرمی شبانه که عمدتا توسط مردان اداره می‌شود، به چالش می‌کشد.

  • سمیه توره، افغانستان

فعال حقوق پناهجویان

شبکه دوستی، سازمانی است که با هدف فراهم کردن منابع و اطلاعات حیاتی برای افغانستانی‌ها در داخل کشور و پناهجویان در خارج فعالیت می‌کند. این سازمان به‌دنبال بازگشت طالبان به قدرت تاسیس شد.

سمیه توره خود به‌عنوان یک پناهجوی افغانستانی به خوبی با چالش‌هایی که در این رابطه وجود دارد، آشناست. او در زمینه اسکان پناهجویان و فراهم کردن دسترسی دانش‌آموزانی که تحت تاثیر ناآرامی‌ها قرار دارند، فعالیت می‌کند.

توره با آگاهی از نقش تحصیل در ایجاد دگرگونی در افراد، با نهادهایی از جمله سازمان ملل متحد و بانک جهانی همکاری می‌کند.

  • هوسی احمدزی، افغانستان

مجری تلویزیون

با بازگشت طالبان به قدرت، هوسی احمدزی از معدود مجریان زنی تلویزیونی بود که به فعالیت خود در افغانستان ادامه داد.

او با وجود نگرانی‌های امنیتی و مقاومت‌های اجتماعی علیه حضور زنان در رسانه، همچنان به فعالیت در شبکه شمشاد ادامه می‌دهد.

هویی احمدزی تا کنون با چندین مقام طالبان مصاحبه کرده است، اما برای پرسش درباره عملکرد آنها محدودیت‌هایی دارد. او با تحصیلات عالی در زمینه حقوق و علوم سیاسی، هفت سال است که در رسانه فعالیت می‌کند.

XS
SM
MD
LG