وزیر خارجه استرالیا که اخیرا به تهران سفر کرده بود، روز دوشنبه با بیان این که تهران و کانبرا در مبارزه با گروه موسوم به «دولت اسلامی» اهداف مشترکی دارند، اعلام کرد که دو کشور به تفاهمی دست یافتند که در این زمینه با یکدیگر همکاریهای اطلاعاتی داشته باشند.
استرالیا برای کمک به آموزش نیروهای عراقی برای مبارزه با گروه افراطی داعش، تاکنون صدها سرباز به عراق اعزام کرده است، و فرماندهان سپاه پاسداران ایران نیز برای کمک به نیروهای عراقی، بویژه گروههای شبهنظامی شیعه، در مبارزه علیه داعش در آن کشور حضور دارند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جولی بیشاپ در گفتگو با شبکه تلویزیونی استرالیا گفت، در دیدار با مقامهای ایرانی به توافقی «غیررسمی» دست یافتیم تا در زمینه مبارزه با داعش، بویژه شهروندان استرالیایی که احتمالا به داعش پیوستهاند، اطلاعات خود را به اشتراک بگذاریم.
در جریان سفر وزیر خارجه استرالیا به ایران، که نخستین سفر یک مقام ارشد آن کشور به تهران پس از حدود ۱۲ سال است، دو کشور علاوه بر روابط دوجانبه، درباره مسائل مهم دیگری مانند بازگشت پناهجویان ایرانی که بطور غیرقانونی خود را به استرالیا رساندهاند، و همچنین مسائل منطقهای گفتگو کردند.
به گزارش رویترز، خانم بیشاپ در ادامه گفتگوی تلویزیونی امروز خود به جزئیات تفاهم مذکور با ایران اشاره نکرد، اما گفت تهران اطلاعاتی در اختیار دارد که ما به دنبال آن هستیم و آنها نیز برای به اشتراک گذاشتن این اطلاعات با ما ابراز تمایل کردهاند.
پال پیلار تحلیلگر پیشین مسائل خاورمیانه در سازمان اطلاعاتی آمریکا (سیا) در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا در همین زمینه، گفت «همانطور که وزیر خارجه استرالیا گفت آنها در جستجوی آن دسته از اتباع استرالیایی هستند که به گروه به اصطلاح دولت اسلامی پیوستهاند. در این حوزه استرالیا امیدوار است که بتواند بطور مشروع اطلاعات بسیار مثبتی از ایران دریافت کند.»
به گفته آقای پیلار «ایران در عراق به معنای واقعی کلمه نیروهای خود را در خط مقدم نبرد علیه شورشیان داعش مستفر کرده است و از دیدگاه ضدتروریستی استرالیا، ایران میتواند منبع اطلاعاتی گرانبهایی در این خصوص باشد.»
به گفته وزیر خارجه استرالیا، موضوع تبادل اطلاعاتی با ایران از اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی و پس از ماجرای گروگانگیری هارون مونس پناهنده ایرانی در دستور کار دولت قرار گرفت. مقامهای ایرانی در آن زمان گفتند درباره این فرد، که او را محمدحسن منطقی معرفی کردند، به استرالیا هشدار داده بودند.
استرالیا، مانند برخی از کشورهای اروپایی، از این نگران است که شهروندانی که برای پیوستن به داعش کشور را ترک کردهاند، در بازگشت اقدام به عملیات خرابکارانه یا تروریستی کنند. گفته میشود بیش از ۱۰۰ استرالیایی به سوریه و عراق رفته و احتمالا به گروه افراطی داعش پیوستهاند.
پل پیلار در ادامه گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، با اشاره به تفاهم هستهای اخیر بین ایران و قدرتهای جهانی و توافق جامع احتمالی بر سر برنامه هستهای ایران تا پایان ماه ضرب الاجل نهم تیر ماه، گفت «بعضی از دولتها مانند استرالیا، پیشبینی میکنند که توافق هستهای میتواند راه برای همکاری آشکارتر و عملیتر و تایید شده در زمینه مبارزه با تروریسم و بسیاری از زمینهها باز کند.»
به عقیده آقای پیلار «اگر تا این حد به توافق هستهای با ایران نزدیک نشده بودیم، استرالیا درباره هماهنگی و همکاری با ایران در مبارزه با تروریسم، اینطور آشکار حرف نمیزد.»