سریال «عاشقانه» محصول جدید شبکه خانگی است و ماجراهای چند زوج جوان را دنبال می کند که هر کدام مسائل عاطفی خود را دارند. منوچهر هادی، کارگردان این اثر در خلال این ماجراها، گوشه ای از معضلات اجتماعی جامعه ایران را نیز نشان می دهد اما این سریال نیز مانند دیگر سریال های خانگی دستخوش سانسور و بی نظمی های پی آن برای توزیع شده است.
سریال علاوه بر تصویر کردن تقابل تفکر و اندیشه در جامعه پرتحول ایران که در قالب رابطه رضا (حسین یاری) و پدرش حاج یونس شکیبا (مسعود رایگان) نشان داده می شود با توسل به ادبیاتی امروزی و جوان پسند در مشکلات جوانان نیز کند و کاو می کند.
«عاشقانه» مخاطبش را می شناسد و با انتخاب هوشمندانه شخصیتهایی که در نقش خود نشسته اند و استفاده از لوکیشین های متنوع تماشاگر را به دنبال خود می کشاند.
فجر بی عدالت؛ آغاز «عاشقانه» در شبکه خانگی
این سریال، چهارمین تجربه منوچهر هادی در کارگردانی سریال و بعد از قهر او از فیلم سازی و جشنواره فجر است.
هادی با کنار هم قرار دادن ستاره هایی چون مهناز افشار، ساره بیات، پانته آ بهرام، محمدرضا گلزار، هومن سیدی و فرزاد فرزین خواننده موسیقی پاپ توانسته طیف وسیعی از مخاطب را جذب کند.
منوچهر هادی در کارنامه اش پنج فیلم سینمایی دارد. «من سالوادور نیستم» با بازی رضا عطاران اثری موفق در گیشه بود و فیلم جدیدش «کارگر ساده نیازمندیم» نیز در جشنواره فیلم فجر شرکت کرد.
البته آقای هادی از شیوه داوری جشنواره به شدت انتقاد کرد و در قالب نامه ای به فرزند تازه به دنیا آمده اش سوفیا در اینستاگرام نوشت «عزیز بابا من حقم را از این سینما میگیرم. کاری میکنم که به غیرت پدرت افتخار کنی. متاسفم برای این داوری و این بیعدالتی. واگذارتان به سلطان عدالت هر کی که هست، چون واقعاً نمیدانم کیه»
سرانجام منوچهر هادی گفت خداحافظ فجر بی عدالت و تصمیم گرفت شانسش را در شبکه خانگی محک بزند.
از سانسور موهای بازیگران تا مشکلات مالی
هر چند «عاشقانه» مقررات سختگیرانه سازمان صدا و سیما را دور زده، مانند دیگر آثار ارائه شده در شبکه خانگی کماکان در هزارتوی ممیزی های وزارت ارشاد گرفتار شده است.
از تأخیر در توزیع قسمت سوم و اعمال سانسورهای عجولانه بر حجاب هنرپیشه های زن با نرم افزاری های ابتدایی تا انتقاد رسانه های محافظه کار که هدف «عاشقانه» را کسب درآمد و ترویج زندگی غربی عنوان کردند.
انتشار عکسهایی از سانسور پوشش بازیگران در شبکه های اجتماعی، عوامل سریال را هم به واکنش واداشت.
«عاشقانه» علاوه بر مشکل دست و پنجه نرم کردن با وزارت ارشاد، با مشکلات مالی نیز دست به گریبان است که موجب تاخیر در توزیع مجموعه شده است.
آقای هادی در واکنش گفت سریالی که با ۱۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده، طبیعی است که با چنین مشکلی روبرو شود.
در همین حال، خبرهای ضد و نقیضی از اختلاف مهدی گلستانه تهیه کننده سریال با سرمایه گذاران و شرکت های پخش اینترنتی، کشیده شدن ماجرا به دادگاه و حکم توقیف نسخه اینترنتی سریال در فضای مجازی پخش شد.
شرکت های پخش نسخه اینترنتی یا «وی او دی» سریال های شبکه خانگی با معضل دانلودهای غیرقانونی روبرو هستند و در صورتی که سریال ها را به موقع دریافت نکنند، ضرر مالی زیادی می کنند و این اتفاقی بود که برای «عاشقانه» افتاد.
علی رغم مشکلات، «عاشقانه» توزیع شد و در قسمت هفتم «عاشقانه»، نام هومن کبیری نیز در کنار مهدی گلستانه قرار گرفت. هومن کبیری، پیش از این در مقام جانشین تهیه کننده در سریال خانگی «شاهگوش» و مدیر تولید در سریال «شهرزاد» تجربه پخش خانگی را دارد.
مهدی گلستانه در توضیح ماجرا تنها گفت که به دلیل مشغله کاری و تهیه فیلم تبلیغاتی برای یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از آقای کبیری خواستند تا برای پیشبرد پروژه به تیم تهیه کننده بپیوندد.
بسیاری در شبکه های اجتماعی ابراز امیدواری کرده اند که «عاشقانه» به سرنوشت «قلب یخی» دچار نشود و بتوانند تا پایان داستان را دنبال کنند.
شبکه خانگی؛ ممیزی کمتر، سود بیشتر
شبکه خانگی در سال ۱۳۷۲ با تأسیس موسسه رسانه های تصویری کار خود را آغاز کرد.
شبکه خانگی از پخش موسیقی گرفته تا آزادی نسبی در پوشش زنان بازیگر، روایت داستان و نشان دادن روابط زن و مرد دست سازندگان را بازتر می گذارد؛ چیزی که در تلویزیون مقررات سختی دارد.
مهران مدیری از نخستین کسانی بود که آثارش را از دست صدا و سیما خارج کرد و از طریق پخش خانگی در اختیار مردم قرار داد.
استقبال از «قهوه تلخ» مهران مدیری دیگران را نیز به فکر ارائه آثار از این طریق انداخت.
اولین سریالی که از طریق شبکه خانگی پخش شد، «قلب یخی» به کارگردانی محمد حسن لطیفی بود.
«قلب یخی» علاوه بر دست و پنجه نرم کردن با دانلودهای غیرقانونی، با ممیزی های متعدد در پایان فصل دوم کل داستان را عوض کرد و تماشاگر را سردرگم باقی گذاشت.
پیوستن داوود میرباقری به شبکه پخش خانگی با سریال «دندون طلا» و حسن فتحی با سریال موفق «شهرزاد» کم و بیش خیال دیگران را برای اینکه آثارشان را به شبکه خانگی بسپارند راحت کرد.
یکی از نکات مثبت شبکه خانگی، ایجاد رقابت میان تهیه کننده ها برای جذب مخاطب و از همین رو، بالا رفتن کیفیت آثار است.
در عین حال از آنجایی که تولید کننده های شبکه های نمایش خانگی در برابر سرمایه ای که برای اثر می گذارند پاسخگو هستند تلاش بیشتری برای ارائه آثار مطلوب می کنند در حالی که بازگشت سرمایه در تلویزیون وجود ندارد.