«علی حیدری» نماینده سازمان حقوق بشر اهواز میگوید روند بازداشت و آزار شهروندان عرب از همان ابتدای انقلاب ایران آغاز و تا امروز ادامه داشته است.
علی حیدری، نماینده سازمان حقوق بشر اهواز در گفتوگو با صدای آمریکا گفت نقض هدفمند حقوق بشر در منطقه خوزستان با انقلاب ایران آغاز شد و مرحله اول آن سرکوب کانون فرهنگی و کشتار مردم در خرداد ماه ۵۸ به دلیل اتهامهایی از جمله تجزیه طلبی و همکاری با نظام بعث عراق در شهر خرمشهر بود.
درگیریهای خونین روز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۳۵۸ که به مدت دو روز به طول انجامید و بازتاب گستردهای در رسانههای خارجی داشت به «چهارشنبه سیاه خرمشهر» معروف شد. روزنامه کیهان در آن تاریخ از ۴۹ کشته و ۱۶۹ مجروح خبر داد، اما فرمانده سپاه پاسداران وقت خرمشهر آمار تلفات حوادث چهارشنبه سیاه را ۷۰ کشته و ۴۰۰ زخمی اعلام کرد.
به گفته علی حیدری مرحله دوم سرکوب، اعدامهای بسیاری از فعالان و کنشگران عرب به اتهام ارتباط با سازمان مجاهدین خلق و سازمان فدائیان خلق در زندانهای سپاه و کارون شهر اهواز در سال ۶۷ است. افرادی که هنوز محل دفنشان نامشخص است.
درباره شمار اعدام شدگان سال ۱۳۶۷ روایتهای متفاوتی از ۳۰ هزار نفر تا نزدیک به ۴۵ هزار نفر وجود دارد. در گزارش ۲۰۱ صفحهای «سازمان عفو بین الملل» که دسامبر سال ۲۰۱۸ منتشر شد، ادعا میشود: «در فاصله ژوئیه و سپتامبر ۱۹۸۸، مقامهای ایران هزاران زندانی سیاسی مخالف را پنهانی به زور و به شکلی فراقانونی ناپدید یا اعدام کرده و اجسادشان را در گورهای جمعی بینشان دفن کردند.»
علی حیدری، فعال عرب به صدای آمریکا گفت بازداشت و صدور احکام زندان طولانی مدت در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی هم ادامه داشت. سپس اعتراضات گسترده و بازداشت مردم استان خوزستان پس از انتشار نامهای از دفتر آقای خاتمی رئیس جمهور وقت در رابطه با تغییر بافت جمعیتی استان مرحله دیگری بود که منجر به بسته شدن موسسات فرهنگی و همچنین غیر قانونی اعلام کردن تنها حزب محلی عرب در آن دوران شد.
در پی انتشار نامهای منسوب به محمد علی ابطحی، مدیر وقت دفتر ریاست جمهوری سید محمد خاتمی در فروردین ماه ۱۳۸۴ درگیری و نا آرامیهایی در استان خوزستان صورت گرفت که منجر به بازداشت صدها تن و کشته شدن عدهای از مردمی شد که در تظاهرات شرکت کرده بودند.
در این نامه آقای ابطحی خطاب به محمدعلی نجفی، رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه مصوبههایی را ابلاغ کرده بود که در آن ساختار جمعیتی خوزستان میبایست به زیان ایرانیان عرب تبار این استان تغییر مییافت و نامهای عربی اماکن به فارسی تغییر داده میشد. نامهای که مقامات ايران آن را يک سند جعلی خواندند.
به گفته آقای حیدری، از سال ۸۶ تا ۹۶ اعتراضات گستردهای به دلیل مسائل محیط زیستی، رودخانه کارون، توهینهای مستمر رادیو و تلویزیون ایران نسبت به ایرانیان عرب زبان در خوزستان صورت گرفته است. اعتراضاتی که در دی ماه ۹۶ به اوج خود رسید و بسیاری از شهروندان عادی بازداشت و تعدادی نیز در شهرستان ایذه و مسجد سلیمان جان خود را از دست دادند.
برای اطلاع از اعتراضات دی ماه ۹۶ بیشتر به این لینک مراجعه کنید.
این فعال عرب به صدای آمریکا گفت: اعتراض مردمی به حذف نماد مردم عرب از نقشه ایران درفرودین ۹۷، حمله به رژه نظامی در شهریور ۹۷ و اعتراضات مردمی به رسیدگی نکردن دولت نسبت به وضعیت سیلزدگان بازداشتهای گستردهای را به همراه داشته، بازداشتهای که تا به امروز ادامه داشته است. بازداشتهایی که بسیاری از خانوادهها از وضعیت سلامت و محل بازداشت عزیزان خود بی اطلاع هستند.
هفته پیش مایک پمپئو در توئیتر خود به مناسبت سالگرد انقلاب اسلامی با اشاره به آنچه «بدعهدی انقلابیون ایران» نسبت به وعده های خود نامید، نوشت: «آیت الله خمینی در سال ۱۹۷۹ وعده خوشبختی در آینده را به مردم ایران فروخت، چهل سال بعد، رژیم فاسد ایران، جز عهدی شکسته، چیزی برای ارائه ندارد.»