عفو بين الملل، سازمان طرفدار حقوق بشر، می گويد دولت ايران چهار زن عرب ايرانی و چهار کودک را به زندان انداخته است، فقط به اين دليل که شوهران و پدران آنها را وادار سازد تسليم شوند.
مردان، فعالان سياسی هستند که از سوی اقليت اعراب ايرانی مبازره می کنند.
زندانيان عبارتند از سکينه نی سي، که هنگام دستگيری باردار بود. معصومه کعبی و پسر چهار ساله اش عماد، صغرا خدای راوی و پسرش زيدان، که او نيز چهار سال دارد. و هدی هواشام و پسران دو و چهار ساله اش اوسامه و احمد.
عفو بين الملل می گويد اين زنان و کودکان کسانی هستند که تنها به دليل باورهايشان زندانی شده اند و می خواهد بی درنگ آزاد شوند.
ايرانيان عرب، همانند ديگر گروه های اقليت در ايران، يا تبعيض دولتی روبرو هستند.
اکثريت آنها در در استان نفتخيز خوزستان زندگی می کنند. در آوريل ۲۰۰۵، نامه ای که گويا در سال ۱۹۹۹ به وسيله يک مقام ارشد دولت نوشته شده بود انتشار يافت. نامه به سياست های دولت ايران که درصد اعراب در استان را به شدت کاهش می داد، اشاره داشت.
دولت ايران مدعی است که نامه جعلی بود. اما گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد در مساله مسکن ، نوشته است که در چندين سال گذشته نزديک به يک چهارم يک ميليون عرب از روستاهای خود در خوزستان بيرون رانده شده اند. رفتار با آنها حتی از اين سخت تر بوده است.
وزارت امور خارجه آمريکا در جديدترين گزارش خود می گويد خشونت و سرکوب بی رحمانه ای که در آن ده ها نفر کشته يا زخمی شدند، به اعتراضات ايرانيان عرب در خوزستان در آوريل ۲۰۰۵ و کردها در شمال غربی ايران در تابستان ۲۰۰۵ ارتباط داشت.
دولت ايران به بازداشت و شکنجه ناراضيان و افرادی که حق آزادی را اعمال می کردند، از جمله ده ها زندانی سياسي، ادامه داد.
هری لونکرون، معاون وزارت امور خارجه آمريکا در امور دمکراسي، حقوق بشر، و کار، می گويد آمريکا به پشتيبانی از مردم ايران که می خواهند به حقوق آنها احترام گذاشته شود، ادامه خواهد داد. ما در دوره جنگ سرد و آن شرايط فوق العاده دشوار، از صداهائی که در اتحاد شوروی و نقاط ديگر بلند شده بود، پشتيبانی کرديم. بنابراين، ما می توانيم از مردم ايران حمايت کنيم. ما مشکل را دست کم نمی گيريم، و ناهنجاری ها و عقب گردهائی را که در ايران اتفاق افتاد ناچيز نمی پنداريم – انتخابات ناقص، اين حقيقت که زنان اجازه نيافتند کانديد شوند، اصلاح طلبان کنار گذاشته شدند، سرکوب و غيره و نيز مشکلات ايترنت.
بری لونکرون معاون وزارت امور خارجه آمريکا می گويد ايالات متحده برآن است به نگرانی های مردم ايران توجه کند.