نشریه نیویورک تایمز در مقاله ای با عنوان«معمای حل ناشدنی افغانستان» می نویسد عبدالله عبدالله، یکی از دو کاندیدای احراز مقام ریاست جمهوری در افغانستان در دور دوم انتخابات و هوادارانش، با کودتا خواندن انتخابات و تهدید به تشکیل دولت موازی کشور را به نقطه خطرناکی سوق می دهند.
نیویورک تایمز در ادامه می نویسد آقای عبدالله در درخواست خود برای تحقیق و رسیدگی به اتهام تقلب انتخاباتی گسترده کاملأ محق است. اما، ایجاد خشم در میان طرفدارانش با زبانی آتش افروز هیچ کمکی به تضمین نتیجه ای مسالمت آمیز و معتبر نمی کند. روش بهتر برای عبدالله این است که به اشرف غنی، رقیب انتخاباتی اش، در پذیرفتن نتیجه انتخابات مورد قبول مردم افغانستان بپیوندد.
عبدالله و طرفدارانش مدعی اند که انتخابات ۱۴ ژوئن توسط اشرف غنی و حامد کرزی، رئیس جمهوری کنونی افغانستان، ربوده شده است.
نگرانی عبدالله بر سابقه ای تاریخی اتکا دارد. عبدالله که در انتخابات ۲۰۰۹ هم کاندیدا بود، نتیجه انتخابات را به حامد کرزی که مثل غنی از قوم پشتون است، باخت. عبدالله از نظر قومی ترکیبی از تاجیک و پشتون است. اما، هسته اصلی هوادارانش را اکثرأ تاجیک ها تشکیل می دهند که برای مدت طولانی به حاشیه رانده شده اند.
به نوشته نیویورک تایمز، نظام دمکراتیک بدوی افغانستان، نظامی فاسد است و به نارسایی هایی دچار است که پیش از انتخابات بایستی اصلاح می شد. اما، هم عبدالله و هم غنی باید بدانند که بیدار کردن خصومت ریشه دار در اختلافات قومی افغانستان می تواند کل کشور را حتی در مناقشات بیشتری غوطه ور کند.
نیویورک تایمز می افزاید، کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان نیز با اعلام نتایج مقدماتی در روز دوشنبه، پیش از بازشماری و بازرسی کامل آراء، به هرج و مرج کنونی در افغانستان کمک کرده است.
بر اساس نتایج مقدماتی، غنی، وزیر پیشین دارایی «مالیه» و مقام اسبق بانک جهانی بیش از ۵۶ در صد آرا را کسب کرده، در حالی که عبدالله، وزیر اسبق امور خارجه و رزمنده ضد طالبان، که در دور اول انتخابات درماه آوریل پیشتاز بوده، در دور دوم با حدود یک میلیون رأی کمتر از غنی از کل ۸ میلیون و یک صد هزار رأی ریخته شده به صندوق آرا، نفر دوم شده است.
بسیاری از تحلیل گران و کارشناسان به چنین تفاوت فاحشی اعتماد ندارند. هر دو طرف با آمدن به خیابان ها اعلام پیروزی کردند.
نیویورک می نویسد، با وخیم تر شدن اوضاع، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در اقدامی غیر معمول به هر دو کاندیدا تلفن کرد تا رسیدگی کامل به اتهام ها را مورد تأئید قرار دهد و همچنین هر دوی آنان را به آرامش و گفت گو دعوت کند.
« توجیهی برای توسل به خشونت یا اقدامات فرا قانون اساسی وجود ندارد - امری که می تواند به پایان دادن کمک های آمریکا به افغانستان منجر شود.»
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، در دیدار از کابل بر موضع رئیس جمهوری تأکید خواهد ورزید.
ایالات متحده آمریکا و دیگر اعانه دهندگان بین المللی بیشترین هزینه های مورد نیاز دولت افغانستان و نیروهای امنیتی اش را می پردازند.
نبوبورک تایمز با تاکید بر این که روز سه شنبه، آقای غنی به حرکتی مثبت دست زد. می نویسد: او با خواست آقای عبدالله در بازشماری ۷۱۰۰ حوزه رأی گیری که بیش از ۳میلیون رأی را شامل می شود، موافقت کرد و بر وحدت تأکید ورزید.
نیویورک تایمز می نویسد، بازشماری آراء باید هر چه سریع تر تحقق یابد. آقای غنی همراه با آقای عبدالله باید راهی بیابند تا تضمین کند که پیروز انتخابات می تواند دولتی فراگیر و مورد قبول اکثر افغان ها تشکیل دهد و از یک جنگ داخلی تمام عیار جلوگیری کند.
با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، این کشور آسیای مرکزی در مرحله خطرناکی قرار دارد.همان طور که سازمان ملل روز سه شنبه گزارش کرد در ۶ ماه اول سال جاری، ۱۵۶۴ غیرنظامی کشته و ۳۲۸۹ تن دیگر هم مجروح شده اند که در مقایسه با سال گذشته در همین دوره زمانی ۲۴ درصد افزایش داشته است. این افزایش حاصل بالاگرفتن درگیری های زمینی بین طالبان و نیروهای دولت افغانستان است.
نیویورک تایمز نتیجه می گیرد، ادامه تفرقه و نفاق بین چهره های سیاسی برجسته و اصلی افغانستان، کشور را تنها به سوی خطر بیشتر و ثبات کمتر سوق می دهد.