لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۲

گزارش سیاسی: صلح خاورمیانه در صدر اولویت های دولت اوباما


آندره دینسنرا، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

تحلیلگران می گویند صلح در خاورمیانه در صدر اولویت های اوباما قرار دارد.

یکی از چالش های عمده سیاست خارجی دولت اوباما یافتن راهکارهایی برای احیای مراحل صلح خاورمیانه است.

سه مقام بلند پایه پیشین دولت ایالات متحده در مورد وضعیت در خاورمیانه اظهار نظر کرده اند .

این مصاحبه ها پیش از خشونت های اخیر بین نیروهای اسرائیلی و گروه جنگجویان حماس که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد صورت گرفته است.

بیشتر تحلیل گران بر این امر توافق دارند که دولت اوباما با مسئولیت خطیر تلاش برای یافتن راه حلی برای بحران خاورمیانه روبرو ست .

دولت جرج بوش طی هشت سال گذشته در تلاش بوده تا برای این معضل راهکاری بیابد اما موفقیت چندانی کسب نکرده است.

برنت اشکوکرافت، مشاور پیشین امنیت ملی در سال های ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۷ و ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۳ و ژنرال بازنشسته نیروی هوایی می گوید: « من امیدوارم باراک اوباما در اوایل دوره ریاست جمهوری خود برای حل بحران خاورمیانه اقدام فوری به عمل آورد. احتمالا بسیاری در صدد تغییر نظر او در این مورد خواهند بود. بسیاری از روسای جمهوری در گذشته بر مسئله مراحل صلح متمرکز بوده اند اما اقدام بسیار خطرناکی است.»

لارنس ایگل برگر، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا می گوید:« مسائلی که باید مورد حل و فصل قرار گیرند متعدد و بسیار جدی هستند. من اطمینان ندارم که دخالت فرد یا افراد در هر برهه زمانی مشکلات بین اسرائیل و فلسطینیان و تروریست ها را از میان بر می دارد. این یک معضل تقریبا غیر قابل حل است. هر زمانی بعضی از فلسطینی ها و یا فرد دیگری در آن سوی حصار تلاشی به منظور برداشتن قدمی به سوی صلح و آشتی انجام می دهد ، در نهایت یا کشته می شود و یا از مقام خود بر کنار می شود. در آن سوی حصار فلسطینیان ، افرادی هستند که حتی راضی اند هرگز راه حلی برای این معضل یافت نشود اما در عین حال اسرائیل را تحت فشار می گذارند.»

مشاور شورای پیشین امنیت ملی معتقد است: « ایالات متحده برای پیشبرد مراحل صلح خاورمیانه باید با حماس، بزرگترین و با نفوذ ترین جنبش جنگجویان فلسطینی که نوار غزه را کنترل می کند، مذاکره نماید. به نظر من باید مذاکره با هر گروهی را بپذیریم. حل مشکلات و یافتن راهکار بدون گفتگو و مذاکره امکان پذیر نیست و مذاکره با طرفین لزوما مشکلات را حل نمی کند اما حداقل می توان درهایی را گشود و فرصت هایی را برای پیشرفت مراحل صلح و چگونگی استفاده از آن را یافت.»

دولت جرج بوش هر گونه مذاکره با حماس را که یک گروه تروریستی قلمداد کرده، منع نموده است.

ایگل برگر می گوید : « ایالات متحده نباید با حماس مذاکره کند. تصور و یا حتی تایید ایده مذاکره با چنین دشمنی دشوار است. حماس دشمن ما قلمداد می شود. به نظر من مذاکره با حماس دستاورد چندانی به همراه نخواهد داشت. از سوی دیگر من آماده منصرف کردن افرادی هستم که معتقد ند گفتگو با حماس کارساز است. من بر این باورم در وضعیت کنونی راه به جایی نخواهیم برد. مذاکره، حماس را در موقعیتی قرار می دهد که به نظر من شایسته آن نیست و پیامد های بسیاری به همراه خواهد داشت.»

جیمز اشلسینگر، وزیر دفاع پیشین ایالات متحده در سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۵ معتقد است ایالات متحده سیاست عدم مذاکره با حماس را ادامه خواهد داد.

وی می گوید: « من تغییر چشمگیری را در سیاست خارجی آمریکا نمی بینم. ممکن است همچون دوران دولت کارتر با سازمان آزادیبخش فلسطین به رهبری یاسرعرفات در خفا مذاکره کنیم اما تا زمان افشای خبر، هیچ مقامی به طور آشکارا به این گفتگو ها اذعان نخواهد کرد. حتی اگر تصمیم به مذاکره با حماس را اتخاذ کنیم به طور مسلم علنی نخواهد بود.»

اوباما در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری گفته بود از ایده مذاکره با حماس حمایت نخواهد کرد و در صورتی حاضر به گفتگو با این گروه خواهد شد که حماس حق موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد و دست از اقدامات تروریستی بردارد.

تحلیل گران بر این باورند با وجود خشونت بین اسرائیل و حماس ، حفظ موضع پیشین اوباما پس از به قدرت رسیدن وی در ۲۰ ژانویه جالب توجه خواهد بود.


XS
SM
MD
LG