قدرتهای جهان در اجلاس آژانس بین المللی انرژی اتمی، متشکل از نمایندگان یک صد و چهل و پنج کشور، ديروز (شنبه) در وین از کرۀ شمالی خواستند تا راه اندازی مجدد برنامه های تولید سلاح اتمی را متوقف کند. در همین حال، در یک کنفرانس مربوط به مسائل هسته ای که، از سوی سازمان ملل برگزار شد، قطعنامه ای بتصویب رسید که از همۀ کشورهای خاورمیانه می خواهد تا فعالیت های هسته ای خود را آشکار کنند، درهای تاسیسات اتمی خود را به روی بازرسان خارجی بگشایند، و در راه ایجاد خاورمیانه ای عاری از سلاح هسته ای، گام بردارند.
آیهان اِورنسِل، سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی، روز شنبه اعلام کرد که یک صد و چهل و پنج عضو آن سازمان به اتفاق آراء از گفتگو های شِش جانبه برای عاری ساختن شبه جزیرۀ کره از سلاحهای هسته ای حمایت کرده و خواهان ادامۀ نظارت و تأئید اقدامات مربوط به بستن تأسیسات هسته ای یانگ بیون در کرۀ شمالی شدند. در این تصمیم گیری از کرۀ شمالی خواسته شده است که به تعهدات خود در قبال پیمان منع گسترش سلاح هسته ای، وفادار بماند. .
این نظرات در ارتباط با نقش کرۀ شمالی در بازار سیاه معامله های هسته ای و نقض تعهدات آن کشور برای توقف کامل فعالیتهای هسته ای ابراز می شود که قرار بود در ازای دریافت تضمین های امنیتی و بازرگانی، جامۀ عمل بپوشد.
شیم یوو جو، نمایندۀ کرۀ جنوبی در آژانس بین المللی انرژی اتمی ضمن حمایت از این قطعنامه آن را بسیار متوازن خواند و در بخشی از سخنان خود نگرانی شدید کشورش را از اقدامات کرۀ شمالی در چرخشی دیگر بار بسوی قابلیت های هسته ای، ابراز کرد.
در تحولی جداگانه، کشورهای غربی مانع از تلاشهای کشورهای مسلمان در ارائۀ قطعنامه ای به آژانس بین المللی انرژی اتمی شدند که در آن اسرائیل بطور مستقیم و بعنوان تهدیدی از بابت قابلیت های هسته ای اش مورد انتقاد قرار گرفته بود. تصور عمومی از اسرائيل اين است که تنها کشور مسلح به بمب اتمی در خاور میانه است، اما تل آويو هرگز به داشتن سلاح هسته ای اقرار نکرده. با اینهمه کشورهای مسلمان و عرب خشم خود را از خودداری اسرائیل در پیوستن به معاهدۀ عدم گسترش سلاح هسته ای ابراز کرده اند.
گرگوری شولتی نمایندۀ ایالات متحده در آژانس بین المللی انرژی اتمی در اين زمينه گفت، «ما از خاور میانۀ عاری از هر گونه سلاح کشتار جمعی از جمله سلاح هسته ای در چارچوب ثَبات و صلح منطقه ای، حمایت می کنیم.»
آقای شولتی می افزاید در طول یک هفته ای که این کنفرانس در جریان بوده تلاشهای بسیاری برای دستیابی به یک توافق عمومی در مورد مسئلۀ خاور میانه صورت گرفته امّا به رغم نرمش هایی که آمریکا، اتحادیۀ اروپا و دیگر کشورها از خود نشان داده اند، متاسفانه توافقی حاصل نشده است. در کنفرانسی که سال گذشته برگزار شد، طرح مشابهی دنبال شد امّا امسال تحرکی چشمگیر در این مسئله دیده می شود.
در رأی گیری دیروز برای این قطعنامه، هشتاد و دو نماینده رأی مثبت و کشورهای آمریکا، اسرائیل و سوریه رأی ممتنع دادند و هیچ رأی منفی داده نشد. این ارقام در رأی گیری سال گذشته شامل پنجاه و سه رأی مثبت، چهل و هفت رأی ممتنع بود و کشورهای اسرائیل و آمریکا به آن رأی منفی دادند.