لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۳

گزارش سیاسی: فرستاده ویژه آمریکا به دنبال کشف رمز از حرکات هسته ای کره شمالی 


دیوید گولاست، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

ایالات متحده برای یافتن راهکاری برای برنامه هسته ای کره شمالی، فرستاده ویژه خود را به پیونگ یانگ اعزام است.

ایالات متحده با اعزام دیپلمات ارشد خود به کره شمالی، در تلاش است تا معضل پیمان شش جانبه برنامه هسته ای کره شمالی را حل و فصل نماید. براساس این پیمان، کره شمالی متعهد شده بود پیشبرد برنامه هسته ای خود را به حالت تعلیق درآورد.

کریستوفر هیل، معاون وزیر امور خارجه و دیپلمات ارشد ایالات متحده در مذاکرات هسته ای، در این سفر از سئول، پکن و توکیو نیز دیدار خواهد کرد.

اعزام کریستوفر هیل، معاون وزیر امور خارجه به منطقه، از نگرانی ایالات متحده پیرامون پیمان شش جانبه و اقدام احتمالی کره شمالی در نادیده گرفتن تعهد خود در امضای معاهده منع گسترش خلع سلاح (هسته ای) حکایت می کند.

کره شمالی ناظران بین المللی را از تاسیسات راکتور نیمه فعال یونگ بیان اخراج کرده است. اقدام اخیر کره شمالی واکنشی است به اختلاف نظر ماه ژوئن که طرفین مذاکرات خواستار روشن شدن جزییات برنامه هسته ای این کشور شده بودند.

کره شمالی، ایالات متحده را به خلف وعده واشنگتن به خارج کردن نام این کشور از فهرست کشورهای حامی تروریسم متهم می کند. در عین حال، علیرغم اعلام جزییات فعالیت های هسته ای کره شمالی ، مقامات ایالات متحده می گویند خارج شدن نام این کشور از فهرست کشورهای حامی تروریسم، مستلزم پذیرش طرح بازرسی ست.

وزارت امور خارجه اعلام کرده، هیل که درحاشیه جلسات مجمع عمومی سازمان ملل، دیدارهای مشورتی متعددی داشته است، پس از دیدار از سئول ، به پیونگ یانگ، پکن و توکیو سفر خواهد کرد.

رابرت وود، سخنگوی معاون وزارت خارجه می گوید تلاش هیل بر یافتن علت تصمیم کره شمالی برای نقض مفاد این پیمان متمرکز خواهد بود.

بر پایه این پیمان پیونگ یانگ، پس از تعلیق برنامه های هسته ای خود می تواند از کمک های سیاسی دیگرامضاکنندگان این معاهده، از جمله خریداری سلاح بهره مند شود.
بسیاری بر این باورند، دولت کمونیستی و مخفی کار کره شمالی نسبت به پذیرش بازرسی سرزده تردید نشان می دهد. برخی تحلیل گران می گویند شرایطی که ایالات متحده برای این کشور مقررکرده، بسیار سخت گیرانه است.

اما وود می گوید در ماه ژوئن، همه اعضای شرکت کننده در مذاکرات، از جمله کره شمالی بر اصل ضرورت طرح بازرسی اتفاق نظر داشتند. او می گوید کره شمالی تا به حال هزاران صفحه مدرک در مورد برنامه هسته ای خود تحویل داده است، اما دولتمردان این کشورهیچ گاه با خواست های غیرمنطقی، همچون ارایه جزییات بازرسی های ناظران روبرو نبوده اند.

وود می گوید:« آنچه که مورد نظر ماست یک بسته بازرسی استاندار است. این درخواستی نیست که برآورده کردن آن کار شاقی باشد. در واقع برای بررسی فعالیتهای صورت گرفته، امر غیرعادی قلمداد نمی شود. پس کره شمالی نمی تواند پس از تحویل ۱۹ هزار صفحه مدرک به ما و دیگرگروههای مذاکره کننده، انتظار داشته باشد ما صحت آنها را دقیقا بررسی نکنیم. بنابراین کریستوفر هیل در سفر خود به منطقه، تلاش خواهد کرد تا برای متقاعد کردن کره شمالی و پایبندی به تعهداتش راهکاری بیابد. »

از سوی دیگر یک دیپلمات ارشد ایالات متحده نسبت به این ایده که هیل آماده است تا مقررات بازرسی را تسهیل کند استقبال نمی کند. او می گوید مراحل بازرسی که از کره شمالی خواسته شده، با مفادی که به لیبی ارایه شد و این کشور برنامه های گسترش سلاح های کشتار جمعی خود را متوقف کرد، متفاوت است.

مقامات ایالات متحده می گویند هیل تلاش خواهد کرد تا علت مواضع سخت گیرانه هفته های اخیر کره شمالی را دریابد. برخی ارزیابی ها حاکی از این است که ممکن است پیونگ یانگ اقدامات خود را تا پس از تغییر دولت ایالات متحده به حالت تعلیق درآورد.

اما این دیپلمات ارشد آمریکا می گوید در حال حاضر راه های پیش روی پیونگ یانگ بسیار کارسازند و کره شمالی نباید فرض کند که دولت آینده ایالات متحده پیشنهادهای بهتری ارایه خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG