یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا در رابطه با گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره شدت گرفتن اقدامات غنیسازی ایران، پاسخ داد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۳ آبان اعلام کرد ایران به دنبال آن است که غنیسازی اورانیوم ۲۰ درصدی در تاسیسات هستهای نطنز را افزایش دهد. ایران پیشتر غنیسازی اورانیوم تا ۶۰ درصد را در این تاسیسات آغاز کرده است.
بر اساس این گزارش، فعالیت اخیر ایران باعث شده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی «تناوب و شدت فعالیتهای پادمانی» خود در تاسیسات نطنز را افزایش دهد.
یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز سه شنبه در پاسخی کتبی به پرسش کامبیز توانا از بخش فارسی صدای آمریکا در رابطه با این گزارش گفت: «ما به صراحت گفتهایم که تداوم تشدید تنشهای هستهای ایران غیرسازنده و ناسازگار با هدف مشخص شده برای بازگشت متقابل به رعایت برجام است.»
در ادامه این پاسخ آمده است: «این [اقدامات] اهرم فشاری را در اختیار ایران قرار نخواهد داد. برجام حدود بسیار مشخصی را، هم در مورد سطح و هم در رابطه با مقدار اورانیوم غنیشده در ایران، اعمال کرده است.»
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین با اشاره به گزارش اخیر آژانس مبنی بر مستند کردن «ادامه تشدید تنش هستهای توسط ایران خارج از محدودیتهای مشخص شده در برجام»، آن را «یادآور واضحی بر اهمیت بازگشت متقابل به تعهدات بر اساس این توافق دانسته و نوشته است: «همانگونه که وزیر خارجه [آمریکا] تصریح کرده، ادامه تشدید تنشهای هستهای ما را به نقطهای نزدیک خواهد کرد که در آن، بازگشت متقابل به رعایت برجام، دیگر نمیتواند مزایای منع گسترش تسلیحاتی را که این توافق در آغاز ارائه کرده بود، به وجود آورد.»
پیشتر خبرگزاری رویترز گزارش کرده بود، ایران هفته پیش به آژانس خبر داده است که میخواهد با ایجاد تغییراتی در چیدمان سانتریفیوژها، اورانیوم تا ۲۰ درصد غنیشده را به یک واحد سانتریفیوژ «آیآر ۶» تزریق کند، ولی محصول نهایی را انبار نخواهد کرد.
رویترز میگوید احتمال دارد ایران مشغول بهینه کردن دانش خود در حوزه غنیسازی باشد و این اقدامی است که به طور معمول از سوی کشورهای غربی محکوم میشود، چرا که روندی بازگشتناپذیر است. اما از آنجا که ایران محصول نهایی را انبار نمیکند، نمیتواند سرعت غنیسازی اورانیوم در سطح تسلیحاتی توسط ایران را بالا ببرد.
علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، یک روز پیشتر در پیامی در توئیتر نوشت که چهارشنبه این هفته در بروکسل با هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام در بروکسل دیدار و در مورد مذاکرات احیای توافق هستهای برجام، گفتوگو خواهد کرد.
یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در پاسخی کتبی به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا در رابطه با توییت آقای باقری کنی، نوشت: «ما از تعامل اتحادیه اروپا، در نقش هماهنگکننده برجام، با ایران حمایت میکنیم. با این حال، اگر هدف ایران - آن طور که خودشان میگویند - بازگشت به برجام است آنها باید، حداقل در قالب غیرمستقیم وین، با ما صحبت کنند. هیچ شرکتکننده دیگری نمیتواند به پرسشهایی که بنا بر گزارشها ایران میخواهد مطرح کند، از جمله مسائل تضمینها و لغو تحریمها، پاسخ دهد.»
ایران و آمریکا اواخر دولت حسن روحانی مذاکرات غیر مستقیمی را در وین اتریش دنبال کردند. اما این مذاکرات پس از شش دور، در آستانه انتخابات تعلیق شد و دولت ابراهیم رئیسی هنوز زمان ازسرگیری این مذاکرات را اعلام نکرده است.