یک وبسایت اقتصادی با استناد به آمارهای بانک مرکزی ایران، نوشت که از پاییز سال ۱۳۸۸ تا آذر ماه ۱۴۰۲ قیمت مسکن در شهر تهران بهطور متوسط بیش از ۴۵ برابر و دستمزدها ۲۰ برابر شده است.
وبسایت «نود اقتصادی» در این گزارش بالاترین جهش قیمتی مسکن در تهران را مربوط به مناطق ۲، ۵، ۹، ۱ و ۳ دانسته است.
این آمار هشدار کارشناسان در رابطه با برهم خوردن توازن بین هزینه و درآمد و همچنین ایجاد تغییرات فرهنگی و اجتماعی در شهرها را تایید میکند.
در همین رابطه روزنامه «دنیای اقتصاد» در گزارش که در ۲۴ مهر ماه منتشر کرده بود نوشته است «تابآوری بسیار پایین مستاجرها برابر مبالغ اجاره سال گذشته، در سال جاری باعث حرکت دومینویی از مناطق یا محلههای بالاشهر به سمت مناطق متوسط و پایین شده است.»
این روزنامه در گزارش دیگری به افزایش قیمتها در بازار مسکن و اجاره بها پرداخته و نوشته بود که مستاجرهای دهک متوسط رو به بالا در فکر «جابهجایی به مناطق پایین» هستند؛ چون عمدتا «توان پرداخت مبالغ اجاره ۱۴۰۱» در سال جاری را ندارند.
«دنیای اقتصاد» تاکید کرده بود که در مناطق متوسط رو به بالای پایتخت، «اجارههای پیشنهادی موجرها» با فرمول رهنکامل، بعضا برابر با «میانگین قیمت خرید آپارتمان در سال ۹۸» شده است.
وبسایت «تجارت نیوز» در گزارشی با استناد به یک نظرسنجی نوشت آثار گرانی مسکن در جزئیات زندگی خانوارها نیز آشکار شده است.
برهمین اساس اعلام شده است که نتایج نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در تیر ماه ۱۴۰۰ نشان میدهد، ۶۸/۱ درصد از شهروندان در سطح ملی «کاملا» و «زیاد» و ۱۱/۶ درصد «تا حدی» در خصوص مسکن و تامین اجاره آن در آینده نگران هستند.
تورم در سالهای اخیر در بالای ۴۰ درصد قرار داشته است و هیچگاه افزایش حقوق و دستمزد متناسب با تورم نبوده است.
در حوزه مسکن و مواد غذایی تورم رشد قابل توجهی داشته است بهطوریکه در دو سال گذشته قیمت مسکن و مواد غذایی بیش از دو برابر شده است.
سیاستهای اقتصادی دولت، تحریمهای بینالمللی علیه فعالیتهای جاهطلبانه جمهوری اسلامی و وجود ذینفعان متعدد در اقتصاد از جمله سپاه پاسداران و نهادهای زیر مجموعه علی خامنهای از جمله عوامل بوجود آمدن شرایط امروز اقتصاد ایران است.