در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد»، پدر و مادر او در متن مشترکی که در صفحه اینستاگرام امجد امینی منتشر شد، ضمن اعلام برگزاری «مراسم سنتی و مذهبی» بر مزار او «همگان» را به «پرهیز از هرگونه کنش خشونتآمیز و واکنش در برابر آن» دعوت کردند.
در این پیام که با اسم مژگان افتخاری و امجد امینی، مادر و پدر مهسا امینی منتشر شده تاکید شده که آنها به جز همین متن «هیچ متن ونوشتهای» دیگری منتشر نخواهند کرد.
این متن عصر جمعه منتشر و به نظر میرسد دستکم یکبار «ادیت» شده است.
پیش از این امجد امینی، پدر مهسا (ژینا) امینی، در گفتوگو با صدای آمریکا از برگزاری مراسم سالگرد برای دخترش خبر داده بود.
امجد امینی در مصاحبهای اختصاصی با صدای آمریکا تاکید کرد: «برای گرامیداشت نام و یاد ژینا (مهسا)ی شهید و مظلوم و معصوم و شادی روح پاک ایشان و تسلای خاطر خانواده و بستگان و همه دوستدارانش برآنیم که امسال مراسم سالگرد را برگزار کنیم. اما قطعا با توجه به شرایط نمیتوانیم به صورت رسمی برای دعوت مردم در مراسم فراخوان بدهیم و یا به مردم بگوییم که در مراسم شرکت نکنند.»
پدر مهسا امینی افزود: «امروزه همه میدانند که مهسا فقط متعلق به خانواده امینی نیست و او دختر ایران است و متعلق به تمام کشور است و همه دوستداران مهسا به مثابه خانوادهاش هستند. بنابراین مردم هر طور تصمیم بگیرند ما مطیعشان هستیم.»
او در این مصاحبه نوشتاری با منوچهر پردل، خبرنگار صدای آمریکا، با اشاره به «نگرانیهای» مقامات حکومت جمهوری اسلامی گفت که آنها «از ما میخواهند تحت هیچ شرایطی فراخوان ندهیم و مردم را به مراسم دعوت نکنیم.»
شاهزاده رضا پهلوی در این پیام ویدئویی که پنجشنبه ۱۶ شهریور در پلتفرمهای مختلف اجتماعی منتشر کرده بود «سالگرد قتل دختر ایران، جاویدنام مهسا امینی» را «فرصت مهمی» دانست که «میلیونها ایرانی دغدغهمند از هر قشر و گروه، متحد با هم، موج نوینی از انقلاب ملی» را کلید بزنند.
شاهزاده رضا پهلوی در بخشی از پیام خود خطاب به «دستگاه سرکوب» هشدار داده بود که «مسئولیت هر گونه خشونت علیه ملت ایران با شما و آمران شما است» و تاکید کرده بود: «به ساعت عدالت بیاندیشید و از عواقب سرکوب ملت رنجدیده بهراسید. ملت ایران، ملتی است متمدن و صلحجو. اما دفاع مشروع و حفاظت از جان و امنیت خود و دیگران در برابر رژیمی که چون گرگ درنده به جان مردم میافتد، حق بدیهی و مسلم شهروندان است.»
دور تازه اعتراضات مردمی که از اواخر شهریور ۱۴۰۱ پس از کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد، از بزرگترین و جدیترین چالشها علیه حکومت جمهوری اسلامی طی ۴۴ سال گذشته بوده است.
بنا بر آمارهای ارائهشده از سوی سازمانهای حقوق بشری، ماموران امنیتی جمهوری اسلامی در جریان سرکوب اعتراضات مردمی نزدیک به ۶۰۰ نفر، از جمله زنان و کودکان، را کشتند، چندین هزار نفر را زخمی کردند، و بیش از ۲۰ هزار شهروند ایرانی را بازداشت کردند.
دولتهای غربی نیز در واکنش به این سرکوب خشونتبار، چندین بسته تحریمی را علیه نهادها و مقامات جمهوری اسلامی وضع کردهاند. شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز پاییز سال گذشته در جریان این اعتراضات «هیات حقیقتیابی» را تشکیل داد تا به ابعاد «گسترده نقض حقوق بشر» در ایران که در این مدت روی داده بپردازد و یافتههای خود را به این شورا ارائه دهد.
در آستانه سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد موج تازهای از بازداشت فعالان مدنی و اعضای خانوادههای کشتهشدگان اعتراضات سال گذشته آغاز شده که تاکنون به بازداشت دهها تن انجامیده است.