صدور حکم «هشت سال و سه ماه حبس» برای کسی که سر کودکهمسر ۱۷ سالهاش را در اهواز برید و در انظار عمومی نمایش داد، با واکنش کاربران رسانههای اجتماعی روبهرو شده است و برخی آن را در مقایسه با احکام صادر شده برای معترضان خفیف دانستهاند.
مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه، روز چهارشنبه ۲۸ دی گفت سجاد حیدرنوا، همسر و قاتل مونا حیدری ۱۷ ساله، «از حیث مباشرت در قتل عمدی به تحمل هفت سال و نیم حبس تعزیری و از حیث جنبه عمومی ایراد ضرب و جرح عمدی به هشت ماه حبس محکوم شده است.»
ستایشی همچنین گفت که اولیای دم مقتول «اعلام گذشت» کردهاند و «جنبه خصوصی» جرم از پرونده بیرون رفته است.
بنا بر این گزارش، حیدر حیدرنوا به عنوان متهم ردیف دوم این پرونده برای «معاونت در قتل عمدی» به «۴۵ ماه حبس تعزیری» محکوم شده است.
بر اساس اعلام سخنگوی قوه قضاییه، این احکام قطعی است.
هفدهم بهمن ۱۴۰۰، تصاویری منتشر شد که نشان میداد یک مرد در اهواز، با سر بریده یک زن در خیابانهای شهر تردد میکند. انتشار این تصاویر توقیف رکنا، خبرگزاری تخصصی حوادث ایران، را در پی داشت.
مونا (غزل) حیدری در ۱۲ سالگی با پسرعموی خود ازدواج کرده و در ۱۴ سالگی بچهدار شده بود. او پس از آن که برای شروع یک زندگی جدید از ایران خارج شد، توسط عمو و پدرش دوباره به کشور بازگردانده شد و سپس به دست همسرش به طرزی فجیع به قتل رسید.
همسر مونا حیدری پس از قتل این نوجوان، سر جدا شده از بدن او را در خیابانها و محلههای اهواز، مرکز استان خوزستان، گرداند. پس از انتشار تصاویر این قتل فجیع، مادر سجاد به خبرگزاری فارس گفت که پسرش خواسته به کسانی که به او «انگ بیغیرت زده بودند» بگوید «من آدم بیغیرتی نیستم.»
این نوع جرایم در ایران که به بهانه دفاع از «ناموس» رخ میدهد، اغلب با توسل به بعضی از مفاد قانون و استفاده از گریزهای قانونی، از مجازاتهای سنگین مستثنی میشوند.
بسیاری از کارشناسان معتقد هستند علت اصلی گسترش این گونه قتلها حکم ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی است که میگوید: «اگر پدر یا جد پدری، قاتل دختر یا پسر باشد قصاص نمی شود.» چنان چه در بسیاری از موارد سایر اعضا خانواده مرتکب قتل شده یا با تحریک و اغوای پدر، او را به عنوان قاتل معرفی میکنند و از مجازات معاف می شوند.
با انتشار خبر صدور حکم تنها هشت سال حبس برای کسی که همسرش را کشته و سر جدا شده از تن او را با چهرهای خندان در خیابانها به نمایش گذاشته است، برخی کاربران رسانههای اجتماعی رأی این دادگاه را با احکام صادره برای معترضان مقایسه کردهاند.
شهرام رفیعزاده، روزنامهنگار در توییتی نوشته است، «محسن شکاری را به اتهام بستن اعتراضی خیابان به محاربه متهم و اعدام کردند» اما «همین قوه قضاییه»، قاتل مونا حیدری را «به بهانه اعلام رضایت پدر مونا، فقط به هفت سال و نیم حبس و بابت ضرب و جرح عمدی (چرخاندن سر بریده منا در خیابانهای اهواز)، فقط به هشت ماه حبس محکوم کرد.»
احسان بداغی، روزنامهنگار، نیز تأکید کرده است: «شوهر مونا حیدری که سر او را برید و با افتخار در شهر گرداند، نهایتا هشت سال حبس گرفت. مقایسه کنید با احکام ماههای اخیر روزنامهنگاران و فعالان سیاسی و مدنی. مثل حکم مجموعا ١٨ سال زندان برای احسان پیربرناش یا ١٠ سال حبس مژگان اینانلو.»
اشکان خطیبی، بازیگر، نیز با مقایسه این حکم و آرای صادره برای معترضان، و با به کار بردن هشتگ «زن زندگی آزادی»، نوشته است که احکام قوه قضاییه، «تنها یک پیام دارد: بهتر است در روز روشن آدم بکشید تا این که بخواهید آزاده باشید.»