لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۵

بازی دو سر باخت در اقتصاد؛ محدودیت‌ها صدای شرکت‌های مخابراتی را هم درآورده


محدودیت‌ها برای اینترنت در ایران از زمان آغاز اعتراضات سراسری افزایش یافته است
محدودیت‌ها برای اینترنت در ایران از زمان آغاز اعتراضات سراسری افزایش یافته است

لایف‌وب در تازه‌ترین گزارش خود، که چند وقت پیش منتشر شد، از افزایش پنج برابری کانال‌های پروکسی تلگرام پس از شروع اعتراضات سراسری و تشدید اختلالات اینترنت خبر داد.

لایف‌وب در تازه‌ترین گزارش خود، که چند وقت پیش منتشر شد، از افزایش پنج برابری کانال‌های پروکسی تلگرام پس از شروع اعتراضات سراسری و تشدید اختلالات اینترنت خبر داد.

بر‌اساس این گزارش از دسترس خارج شدن VPNها موجب رشد انفجاری در رشد کانال‌های پروکسی تلگرام هم از نظر تعداد و هم از لحاظ میزان انتشار پروکسی و بازدید، شد.

این گزارش از وجود ۵۰ هزار کانال انتشار پروکسی در تلگرام خبر داده و نوشته مجموع بازدید پست‌هایی که این کانال‌ها منتشر کرده‌اند از دو میلیارد در تابستان امسال به ۶ میلیارد رسیده است.

آثار مخرب فیلترینگ و اختلال در اینترنت به حدی است که روزنامه همشهری هم خواهان رفع فیلتر اینستاگرام شده است و به نقل از مرکز ملی فضای مجازی، بازار سالانه اینستاگرام را ۷۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است که برای نمونه، تنها اپراتور‌ها در پی فیلتر اینستاگرام ۳۰ هزار میلیارد تومان زیان می‌کنند. همچنین کسب‌وکار‌های خرد (مشاغل خانگی و زیرپله‌ای) ۴۱۵ هزار صفحه را در اینستاگرام به‌خود اختصاص داده‌اند.

اپراتورهای تلفن همراه در کشور نیز از شرایط نامساعد خود خبر می‌دهند. در همین راستا احمدرضا نخجوانی، مدیرعامل شاتل در دوم آبان در نامه‌ای به معاون وزیر ارتباطات، اعلام کرده بود که محدودیت‌های گسترده در دسترسی کاربران، تأثیری بسیار جدی بر مصرف پهنای باند و درآمد این شرکت داشته است. آن‌طور که مدیرعامل شاتل نوشته، پهنای باند این شرکت بیش از ۶۰ درصد و درآمد نیز بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته و این در‌حالیست که ۸۰ درصد هزینه‌های شاتل یا ثابت مانده‌اند و یا با تورم افزایش یافته‌اند.

در نامه‌ دیگری که در تاریخ ۲۹ آبان ارسال شده است، «بیژن عباسی آرند» مدیرعامل ایرانسل با عنوان «جبران خسارت ناشی از اعمال محدودیت بر ترافیک ورودی بین‌الملل» برای رئیس «رگولاتوری و معاون وزیر ارتباطات» می‌نویسد که از تاریخ ۲۹ شهریور تا ۷ آبان (فاصله زمانی ۴۰ روز) درآمد از‌دست‌رفته این اپراتور بالغ بر ۸۰۰۰ میلیارد ریال یا ۸۰۰ میلیارد تومان بوده است.

شرکت «همراه اول» نیز در گزارش‌های ماهانه‌ای که در سامانه کدال منتشر می‌کند از کاهش درآمدهایش گفته بود. صورت‌های مالی «همراه اول» از ماه آبان، نشان داده بود درآمد این اپراتور در مقایسه با شهریور‌ماه (قبل از فیلترینگ) حدود ۹۳۶ میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است.

وضعیت در شرکت رایتل بحرانی‌تر است و مدیرعامل این شرکت در نامه‌ای به شخص وزیر ارتباطات رسماً از احتمال خروج رایتل از بازار به‌دلیل محدودیت‌های اینترنتی و کاهش درآمد سخن گفت.

او در نامه خود به تاریخ ۹ آبان، گفته بود ترافیک روزانه شبکه رایتل از حدود ۱۵۰۰ ترابایت در ابتدای شهریور‌ماه به کمتر از ۷۰۰ ترابایت رسیده است. مدیرعامل رایتل همچنین اعلام کرده بود درآمد از محل اینترنت (که ۸۶ درصد درآمد رایتل است) تحت شعاع قرار گرفته و موجب کاهش ۱۴ میلیارد ریالی درآمد روزانه و از‌دست‌رفتن حدود ۳۰۲ میلیارد ریال از درآمد کل طی ۲۱ روز ابتدایی اعمال محدودیت‌ها شده است.

از آغاز اعتراضات سراسری که در شهریور ماه سال جاری و در پی مرگ مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی شکل گرفت، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی اختلال در اینترنت و فیلتر شبکه‌های محبوب، از جمله اینستاگرام و واتس‌اپ را در دستور کار خود قرار دادند. در این بین قطع اینترنت نیز در روزها و شب‌های اعتراض به اقدامی مستمر تبدیل شده است. در این مدت انتقادات زیادی در این مورد مطرح شد و از آسیب‌ها و زیان‌های وارده بر کسب‌و کارها کوچک و بزرگ سخن گفته شد. با این‌حال مقامات حکومت و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی همچنان بر تداوم محدودیت‌ها بر فضای اینترنت اصرار دارند.

XS
SM
MD
LG