لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۳

شورای تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران سه روز عزای عمومی اعلام کرد


اعتراضات سراسری ایران، مهر ۱۴۰۱
اعتراضات سراسری ایران، مهر ۱۴۰۱

در سی و چهارمین روز از اعتراضات سراسری ایران، یک نهاد صنفی معلمان روزهای پنج‌شنبه جمعه و شنبه را «عزای عمومی» اعلام کرد. همچنین کارگران شرکت فولاد شادگان به اعتصاب‌کنندگان پیوستند.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران با اعلام سه روز عزای عمومی به یاد جان‌باختگان اعتراضات، اعلام کرد که شماری از این کشته‌شدگان کودکان دانش‌آموز بوده‌اند.

در بیانیه این نهاد صنفی معلمان، روزهای پنج‌شنبه ۲۸، جمعه ۲۹ و شنبه ۳۰ مهر عزای عمومی اعلام شده و آمده است: «نیک می‌دانیم نیروهای نظامی، امنیتی و لباس شخصی‌ها، در حال تعرض به حریم مدارس و فضاهای آموزشی هستند. در این سرکوب سیستماتیک، تا کنون جان عزیز تعدادی از دانش‌آموزان و کودکان را به بی‌رحمانه‌ترین شکل گرفته‌اند؛ از نیکا و سارینا تا ابوالفضل و اسرا پناهی در اردبیل و ۱۴ دانش‌آموز و کودک سیستان و بلوچستان و کرمانشاه و گیلان و مازندران و کردستان و آذربایجان و مشهد.»

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران همچنین با اشاره به بازداشت «صدها دانش‌آموز» و «تعداد زیادی از معلمان»، تأکید کرده است که این رویه «نهادهای سرکوبگر»، با «قوانینی که کودکی را رافع مسئولیت می‌داند» در تضاد است.

این شورا «آزادی بدون قید و شرط تمامی دانش‌آموزان» را خواستار شده و اعلام کرده است: «تا زمانی که دانش‌آموزان به مدرسه برنگردند و حاکمیت دست از کشتار مردم و کودکان برندارد و صدای به‌حق مردم را با گلوله جواب دهد، به اعتراضات خود ادامه می‌دهیم.»

آتنا دائمی، فعال حقوق بشر در ایران، در توییتی از انتقال «سه اتوبوس» از مردان زندانی در بند ۷ اوین به زندانی به نام «خورین» در ورامین خبر داد.

خانم دائمی روز پنج‌شنبه در توییتی نوشت: «خورین نام زندانی است در بیابان‌های ورامین که به قتلگاه معروف است و هیچ امکاناتی برای زندانیان ندارد. نیمه‌شب یک‌شنبه ۲۴ مهر، سه اتوبوس از مردان بند ۷ زندان اوین با تدابیر شدید امنیتی به این زندان منتقل شده‌اند و جانشان در خطر است.

گروه انانیموس نیز اعلام کرد سیستم مدیریت آموزش آنلاین عاشورا توسط هکرهای این گروه هک شده است.

در ساعات گذشته، هکرهای ناشناس با همکاری گروه بلک ریوارد، ایمیل‌های شبکه پرس تی‌وی، شاخه برون‌مرزی صدا و سیمای جمهوری اسلامی را هک کردند.

بر اساس گزارش‌ها، این هک شامل «بیش از سه گیگابایت از اطلاعات» و اسناد مالی و اداری است.

  • شرایط «جنگی» در اوین

علی شریف‌زاده، وکیل دادگستری در ایران در توییتی اعلام کرد: اندرزگاه ۸ اوین «در شرایط جنگی» است.

آقای شریف‌زاده نوشت: «تا کی باید اندرزگاه ۸ زندان اوین در شرایط جنگی باشد، تمام درها را بسته‌اند. اعزام بیمار به بهداری انجام نمی‌شود. آمار صبحگاهی با شرایط سخت. کارت تلفن شارژ نمی‌شود و ... ظاهرا فقط در ضرب و جرح بعضی‌ها مدیریت دارند.»

پیشتر محمد نوری‌زاد، زندانی سیاسی، در فایلی صوتی از زندان اوین که به صدای آمریکا رسید، با تأکید بر این که «۲۰۰ نفر را کشتید که بگویید مهسا امینی را نکشتید»، به درخواست غلام‌حسین محسنی اژه‌ای برای گفت‌وگو پاسخ داد.

آقای نوری‌زاد در پیامی که روز چهارشنبه ۲۷ مهر به بخش فارسی صدای آمریکا رسیده، می‌گوید: «خود وی (اژه‌ای) در اندازه‌ای نیست که به کسی که معترض است بگوید: بیا بنشین با هم گفت‌وگو کنیم تو آزادی که گفت‌وگو کنی و به زندان نروی.»

نوری‌زاد با تاکید بر این که «من دارم گفت‌وگو می‌کنم و اغتشاشگر و تجزیه‌طلب نیستم»، با اشاره به «شورش در زندان اوین» اشاره کرد، گفت: «تیربار شلیک شد، آرپی‌جی شلیک شد، رگبار کلاشنیکف شلیک شد. درست از بالای سر من و اطراف من. به شعور مردم توهین نکنید نگویید عده‌ای بر اثر استنشاق دود مردند.!

او اضافه کرد: «ما در اوین خون و جنازه‌های آش و لاش دیدیم. شما می‌گویید اراذل و اوباش؟ ما می‌گوییم درست، ولی انسان که بودند! شورش زندان اوین را می‌شد با گاز اشک‌آور خواباند، نه با گلوله‌های جنگی، نه با دوشکا، نه با آرپی‌جی! باور کنید من در میان سپاهیان، اطلاعاتی‌ها، بسیجی‌ها در پی دوست هستم تا دشمن!»

  • بازداشت دانش‌آموزان و دانشجویان

یک گزارش ویدئویی که تاریخ دقیق آن مشخص نیست، ورود ماشین‌ها و تجهیزات نظامی و انتظامی را به دبیرستان دخترانه «تمدن» در بوکان، استان آذربایجان غربی، نشان می‌دهد.

یک دانش‌آموز ۱۶ ساله به نام «آمانج قاسمی» که ۲۰ مهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده، در تماسی با خانواده گفته که «به‌شدت شکنجه شده است.»

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» با اعلام این خبر، این دانش‌آموز را اهل جوانرود در استان کرمانشاه معرفی کرده است.

‏همچنین گزارش‌ها حاکی از بازداشت لیلی حضرتی و صبا رایانی، دو دانشجوی دانشگاه خلیج فارس بوشهر است که گفته می‌شود «با همکاری رئیس دانشگاه» در روز ۲۵ شهریور اتفاق افتاده است.

گروه فعالان «۱۵۰۰ تصویر» گزارش داده است که این دو دانشجو «پس از تجمع دانشجویان در حمایت از اعتصاب کارگران عسلویه» بازداشت شده‌اند.

همچنین، یک منبع آگاه به صدای آمریکا گفته است که محمد خانی، پژوهشگر که در حمله مأموران در زندان اوین با گلوله زخمی شده، بدون درمان به زندان فرستاده شده و به دلیل عفونت جراحات، جانش در خطر است.

مصطفی نیلی وکیل دادگستری نیز در توئیتی خبر مخالفت با اعزام او را تأیید کرده است.

  • اعتصاب‌های کارگری

در سی و چهارمین روز از اعتراضات سراسری ایران، گزارش‌ها حاکی از آن است که روز پنج‌شنبه کارکنان برخی شرکت‌های صنعتی استان اصفهان، از جمله «اسنوا»، به اعتصابات پیوسته‌اند.

همچنین بنا بر گزارش‌ها کارگران شرکت فولاد شادگان در استان خوزستان اعتصاب کرده‌اند.

برخی منابع خبری کارگری روز پنج‌شنبه ۲۸ مهر گزارش دادند که این کارگران چهارشنبه اعتصاب کرده‌اند و مدیر شرکت فولاد، کارگران را تهدید کرده و شماری از نیروهای سپاه را به شرکت آورده‌اند، اما کارگران با خاموش کردن خط تولید و ترک کار، با بی‌اعتنایی به آنها، محل کار را ترک کرده‌اند.

  • اعتراضات شبانه

در ویدئویی که چهارشنبه شب در کرج، مرکز استان البرز، گرفته شده، زنان معترض بدون حجاب در خیابان راهپیمایی می‌کنند و از میان گروه پرشمار نیروهای حکومتی می‌گذرند، یکی از مأموران به یک زن معترض لگد می‌زند که با اعتراض زنان دیگر مواجه می‌شود.

نیروهای حکومتی شامگاه چهارشنبه در شهرک صیاد شیرازی تهران به خانه‌های مردمی که شعار «زن زندگی آزادی» گاز اشک‌آور شلیک کردند.

یک گزارش ویدئویی مربوط به اعتراضات دانش‌آموزی روز چهارشنبه در اراک، ده‌ها دانش‌آموز را نشان می‌دهد که در مدرسه ترانه «برای آزادی» شروین حاجی‌پور را هم‌خوانی می‌کنند.

  • تأکید هیوا پاشایی، هنرمند کرد، بر اتحاد ایران

هیوا پاشایی، هنرمند کرد که خلق آثار هنری مربوط به چهره‌های کشته‌شدگان اعتراضات سراسری ایران در سال ۱۴۰۱ را آغاز کرده، به صدای آمریکا می‌گوید: «تصمیم گرفتم از یک جان‌باخته غیر کرد شروع کنم که به مردمم بگویم ما همه یکی هستیم و هیچ کس نمی‌خواهد ایران را تجزیه کند. همه ما می‌خواهیم به آزادی برسیم.»

او تأکید می‌کند که آزادی ایران از همیشه نزدیک‌تر است و اضافه می‌کند: «تا آن روز چیزی نمانده که ما این چهره‌ها را در تهران، میدان شهیاد و جای جای ایران در کردستان و آذربایجان به نمایش در بیاوریم.»

  • بودجه سازمان زندان‌ها

بر اساس نتایج یک پژوهش، بودجه سازمان زندان‌ها در ایران حدود سه و نیم برابر مجموع اعتبارات پنج دانشگاه بزرگ کشور است.

پایگاه داده باز ایران با بررسی بودجه سازمان زندان‌ها در سال ۱۴۰۰ اعلام کرد پولی که از بودجه عمومی به این سازمان تزریق می‌شود، به حدود ۶ هزار میلیارد تومان می‌رسد که بیش از ۵ هزار میلیارد تومان آن اعتبارات جاری و هزینه‌های روزمره زندان‌ها است.

بودجه چند برابری سازمان زندان‌ها نسبت به. پنج دانشگاه بزرگ کشور در حالی است که علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ادعا کرد «با انقلاب اسلامی زمینه برای نخبه‌پروری فراهم شد» و ضمن حمله مجدد به حکومت پهلوی، اعتصاب و اعتراضات در دانشگاه را به «دشمنان انقلاب» نسبت داد.

  • اظهارات مقامات

جلال حسینی، معاون سیاسی سازمان بسیج، با بیان این که فقط‌ هفتاد هزار نفر «جمعیت کف خیابان» در اعتراضات جاری در ایران بوده‌اند، مدعی شد از سه میلیون دانشجو، فقط ۱۰ هزار نفر در اعتراضات شرکت کردند.

بنا بر گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز ۲۶ شهریور تا ۲۷ مهر ۲۴۴ نفر از جمله ۳۲ کودک جان خود را از دست داده‌اند و همچنین بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر نیز بازداشت شده‌اند.

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG