لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۱

افزایش انتقادها به گشت ارشاد؛ نماینده مجلس: با اسلحه نمی‌توان مردم را به رعایت حجاب واداشت


گشت ارشاد - آرشیو
گشت ارشاد - آرشیو

شلیک مستقیم یک مأمور گشت ارشاد به رضا مرادخانی، مربی مشت‌زنی و عضو سابق تیم ملی، که فیلم آن به تازگی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد، موج انتقادها به نحوه اجرای امر به معروف و نهی از منکر را به مجلس شورای اسلامی و رسانه‌های محافظه‌کار نیز کشانده است.

یک نماینده مجلس با بیان این که «با زور اسلحه نمی‌توان مردم را به رعایت حجاب وا داشت»، گفته است: «اگر چنین پیش برویم، مانند طالبان می‌شویم.»

به گزارش «عصر ایران» در روز یک‌شنبه ۲۳ خرداد، غلام‌رضا نوری قزلجه، نماینده بستان‌آباد در مجلس شورای اسلامی، از بررسی طرحی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره استفاده از سلاح توسط مأموران فرماندهی انتظامی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که در این طرح «خلأها و نقاط ضعف برطرف شود.»

نوری قزلجه با اشاره به تیراندازی گشت ارشاد در پارک پردیسان، تأکید کرد، «نمی‌شود با زور اسلحه با یک مسئله فرهنگی و اعتقادی برخورد کرد» و «باید به دنبال اصلاح روش‌هایمان باشیم.»

تیراندازی گشت ارشاد مورد اشاره نوری قزلجه مستند به به گزارش روز شنبه روزنامه شرق چاپ تهران است که براساس این گزارش، گشت ارشاد به یک قهرمان بوکس به نام رضا مرادخانی، به دلیل پوشش همسرش شلیک کرده است و پیش از شلیک نیز به صورت او، همسرش، و نوزاد ۱۰ ماهه‌شان افشانه گاز فلفل پاشیده‌اند.

همچنین جواد شاملو، دبیر گروه فرهنگی روزنامه محافظه‌کار رسالت، در یادداشتی عنوان نوشت که «گشت ارشاد تا کنون نه تنها نتوانسته از حجاب صیانت کند، بلکه بذر نفرت و کینه بین قشری از جامعه پراکنده است.»

او در این یادداشت «برخی برخوردها» از جمله گشت ارشاد را موجب «وهن قانون و فلسفه حجاب و عفاف» دانسته که «تجربه چندین ساله» از «عدم توفیق» آن حکایت دارد.

تیراندازی گشت ارشاد به رضا مرادخانی به دلیل پوشش همسرش، یکی از موارد سوال از وزیر کشور در مجلس شورای اسلامی است که به گفته یک نماینده، ممکن است به استیضاح او نیز منجر شود.

از تیر ماه ۵۹ رعایت «حجاب اسلامی» ابتدا در ادارات برای زنان ایرانی الزامی شد و اندکی بعد نیز در سال ۶۲ ذیل ماده ۱۰۲ قانون تعزیرات برای همه زنان و بعدها در سال ۷۵ برابر با ماده ۱۴۱ قانون مجازات اسلامی این موضوع رسما جرم‌انگاری شد و اکنون مطابق تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی می‌تواند تا دو ماه حبس و یا ۷۴ ضربه شلاق مجازات در پی داشته باشد.

با وجود برخوردهای خشونت‌آمیز نهادهای مختلف حکومتی از جمله گشت ارشاد، بسیاری از زنان در ایران زیر بار تبعیت از حجاب اجباری نمی‌روند.

روز سه‌شنبه ۲۴ خرداد یک زن جوان در شبکه‌های اجتماعی ویدئویی از راه رفتن خود در تهران با تیشرت و بدون روسری منتشر کرده که می‌گوید: خواستم از «بی‌لچکی» لذت ببرم؛ به امید قدم زدن با آرامش در خیابان.

ماه گذشته فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی از تشدید کنترل حجاب در خودروهای شخصی و برخورد قضایی با ناقضان حجاب خبر داد و با اعلام بازبینی مجدد در «سیستم طرح ناظر»، گفت که به‌تازگی «از کشف حجاب در خودرو» و همچنین پلاک خودرو عکس گرفته و ارسال می‌شود.

XS
SM
MD
LG