لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۳

بایدن در ژاپن از طرح منطقه‌ای خود برای مقابله با چین رونمایی می‌کند


جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز یکشنبه وارد ژاپن شد تا از طرحی برای تعامل اقتصادی بیشتر واشنگتن و کشورهای حوزه هند و اقیانوسیه رونمایی کند.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه سفر آسیایی خود با رهبران ژاپن، هند، و استرالیا یعنی اعضای گروه «کواد» دیدار می‌کند. کواد یکی دیگر از سنگ‌بناهای راهبرد بایدن جهت مقابله با نفوذ فزاینده چین است.

رویترز به نقل از یک منبع مطلع گزارش داده که آقای بایدن بلافاصله پس از ورود به ژاپن، با رهبران تجاری این کشور در محل اقامت سفیر دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی روز دوشنبه و پیش از دیدار با نخست‌وزیر فومیو کیشیدا قرار است با امپراتور ناروهیتو از طریق تلفن گفت‌وگو کند. طرح‌های ژاپن در راستای گسترش ظرفیت‌های نظامی‌اش در واکنش به قدرت فزاینده چین از محورهای اصلی گفت‌وگوهای بایدن و کیشیدا خواهد بود.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین قصد دارد روز دوشنبه از «چارچوب رفاهی اقتصاد هند- آرام» رونمایی کند که هدف از آن ایجادی پیوندی نزدیک‌تر میان کشورهای منطقه از طریق استانداردهایی مشترک در حوزه‌هایی از جمله انعطاف‌پذیری زنجیره تامین، انرژی پاک، زیرساخت‌ها، و تجارت دیجیتالی است.

به گفته منابع تجاری و دیپلماتیک، کاخ سفید خواسته بود رونمایی از این طرح بیانگر آغاز رسمی مذاکرات با گروهی از کشورهای هم‌فکر باشد اما ژاپن به دنبال مشارکت گسترده‌تر بیشترین تعداد کشورهای حوزه جنوب شرق آسیا بود.

بدین‌ترتیب به نظر می‌رسد مراسم دوشنبه نشانگر توافقی برای شروع بحث‌ها درباره خود طرح «چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه برای رفاه» به جای مذاکرات واقعی باشد.

فقدان مشوق‌ها

پکن نسبت به طرح رئیس جمهوری ایالات متحده چندان خوشحال نیست.

وانگ یی، وزیر خارجه چین، در بیانیه‌ای گفت کشورش از ابتکارات زمینه‌ساز جهت تقویت همکاری‌های منطقه‌ای استقبال می‌کند اما «با تلاش‌ها به منظور ایجاد تفرقه و رویارویی مخالف است.»

وانگ یی، وزیر خارجه چین
وانگ یی، وزیر خارجه چین

به گفته وی، «چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه برای رفاه» اساسا راهبردی برای ایجاد تفرقه، تشویق کشورهای منطقه به رویارویی با یکدیگر، و تضعیف صلح است.

رویتزر به نقل از یک دیپلمات آسیایی گزارش داده که برخی از رهبران اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا موسوم به آسه‌آن ممکن است در مراسم روز دوشنبه حاضر شوند. اما یک مقام وزارت دارایی ژاپن گفته است بسیاری از کشورهای منطقه به دلیل فقدان مشوق‌های عملی مانند کاهش تعرفه‌ها تمایلی به این کار ندارند.

به گفته یک تحلیلگر تجاری در مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی واشنگتن، «دولت [بایدن] در نهایت اگر بخواهد کشورهای بیشتری را با طرح خود همراه کند، مجبور به ارائه مزایای ملموس‌تری خواهد بود.»

در همین ارتباط جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفت تایوان در این طرح اقتصادی جو بایدن جایی ندارد اما واشنگتن همچنان به دنبال تعمیق و گسترش روابط اقتصادی با این جزیره خودمختار خواهد بود.

جو بایدن روز سه‌شنبه برای دومین بار در نشست گروه موسوم به کواد به طور حضوری شرکت خواهد کرد. چهار کشور عضو کواد نگرانی‌های مشترکی درباره چین دارند اما تاکنون به دلیل حساسیت‌های هند از اتخاذ دستور کاری که آشکارا ضد چین باشد، خودداری کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG