لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۴

تعیین اولتیماتورم جدید برای ماریوپل همزمان با سفر رئیس شورای اروپا به کی‌یف 


نمایی از شهر محاصرشده ماریوپل
نمایی از شهر محاصرشده ماریوپل

در حالی که روسیه به حملات خود در شرق اوکراین ادامه می‌دهد، شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، به نمایندگی از کشورهای عضو این اتحادیه، به صورت غیرمنتظره وارد کی‌یف شد.

او در حساب توییتر خود نوشت: «امروز در کی‌یف. در قلب اروپای آزاد و دموکراتیک.»

این درحالی است که به رغم به پایان رسیدن اولتیماتوم اولیه روسیه به سربازان اوکراینی برای تسلیم و ترک ماریوپل، مقاومت‌ها در این شهر بندری در جنوب‌شرق اوکراین همچنان ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت دفاع روسیه در اقدامی جدید دوباره به نیروهای ملی اوکراین و "مزدوران خارجی" پیشنهادکرده که عملیات نظامی خود را از ساعت دو بعدازظهر چهارشنبه (به وقت مسکو) متوقف کنند و سلاح‌های خود را زمین بگذارند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، در ویدئویی که ساعاتی قبل در فضای مجازی منتشر شد، سرهی وولینا، از فرماندهان نیروی دریایی اوکراین که گمان می‌رود هنوز در ماریوپل در حال جنگ باشد، از جامعه بین‌المللی خواست تا به تخلیه مجروحان اوکراینی و خانواده‌هایشان کمک کنند. او گفت که نیروهایش ممکن است بتوانند تنها «چند ساعت بیشتر» مقاومت کنند چرا که ارتش مهاجم «ده‌ها برابر بزرگتر» است.

وادیم بویچنکو، شهردار ماریوپل نیز از غیرنظامیان خواست تا آنجا را ترک کنند. او گفت که ۹۰ دستگاه اتوبوس در انتظار حرکت از این شهر ویران شده هستند.

او که خود ماریوپل را ترک کرده است می‌گوید حدود ۱۰۰ هزار غیرنظامی در شهر باقی مانده‌اند و ده‌‌ها هزار نفر از زمان حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ ماه فوریه در آنجا کشته شده‌اند. این آمار به صورت مستقل توسط رویترز تأیید نشده است.

سازمان ملل متحد نیز روز چهارشنبه، بیستم آوریل اعلام کرد که تعداد پناهجویانی که از زمان حمله روسیه به اوکراین از این کشور‌ گریخته‌اند از مرز پنج میلیون نفر فراتر رفته است. این گزارش حاکی از آن است که بیش از نیمی از پناهجویان کودک هستند.

شهردار ماریوپل در حالی در روز چهارشنبه از تلاش برای تخلیه ۶ هزار زن، کودک و افراد سالخورده دیگر را نیز از شهر صحبت کرد که تلاشهای اولیه برای ایجاد یک کوریدور انسانی ثمربخش بوده است.

ایرینا ورشچوک، معاون نخست وزیر اوکراین تأکید کرد که توافق اولیه بر سر ایجاد یک کوریدور بشردوستانه به داخل و خارج ماریوپل به دست آمده است. این توافق از این جهت بسیار مهم است که توافق‌های قبلی همه شکست خوردند و هر طرف، انگشت اتهام را به سوی دیگری نشانه می‌رود. تلاش کمیته بین المللی صلیب سرخ نیز برای تخلیه غیرنظامیان موفقیت‌آمیز نبوده است.

ایجاد کوریدور انسانی به دنبال ادعای مقامات اوکراینی از شلیک سربازان روسی به غیرنظامیان در حال خروج از ماریوپل مطرح می‌شود. روسیه اما همواره هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان را رد کرده است.

غیرنظامیان عمدتا با وسایل نقلیه شخصی خود توانسته‌اند به سایر نقاط اوکراین بگریزند در حالی که ده‌ها هزار نفر با اتوبوس به روسیه منتقل شده‌اند. مسکو این مسیرهای منتهی به روسیه را «تخلیه بشردوستانه» و کی‌یف آن را «اخراج اجباری و غیرقانونی» شهروندان خود می‌نامد.

ماریوپل که پیش از جنگ، بیش از ۴۰۰ هزار نفر را در خود جای داده بود، بندر مهمی برای صادرات صنعتی و کشاورزی و محل شماری از بزرگترین کارخانه‌های فلزات اوکراین است.

مذاکرات برای حصول آتش‌بس به طور کلی درحالی متوقف شده است که کرملین، کی‌یف را به تأخیر در مذاکرات و تغییر مواضع خود متهم می‌کند. کی‌یف نیز مسکو را به امتناع از آتش‌بس‌ بشردوستانه به ویژه برای نجات ماریوپول و مسدود کردن مذاکرات متهم می‌کند.

از طرفی، سازمان اطلاعات نظامی بریتانیا از شدت گرفتن درگیری‌ها در دونباس خبر داده است.

هزاران سرباز روس تلاش می‌کنند تا در آنچه مقام‌های اوکراینی «نبرد دونباس» نامیده‌اند پیشروی کنند و دو استان شرقی را که در تصرف جدایی‌طلبان است، بگیرند.

در تحولی دیگر، بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، قرار است در سفری دو روزه به هند، پیشنهاد کمک به این کشور برای کاهش اتکا به نفت و تجهیزات دفاعی روسیه را مطرح کند.

سخنگوی آقای جانسون گفته است که او در اولین سفر خود به هند در کسوت نخست‌وزیر، با همتای خود نارندرا مودی، در رابطه با تقویت همکاری‌های امنیتی گفتگو خواهد کرد.

در پی حمله روسیه به اوکراین، متحدان غربی از هند خواسته‌اند تا علیه جنگ موضع‌گیری کند. هند که بزرگ‌ترین خریدار تسلیحات روسیه در جهان است و از واردکنندگان نفت روسیه است، در رأی‌گیری سازمان ملل متحد در محکومیت این حمله رأی ممتنع داد و تحریمی علیه مسکو اعمال نکرد هرچند که نخست‌وزیر مودی نسبت به کشتار غیرنظامیان ابراز نگرانی کرده است.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در اوایل ماه جاری به مودی گفت که خرید نفت بیشتر از روسیه به نفع هند نیست. سخنگوی بوریس جانسون گفته است که او‌ در این رابطه با نخست‌وزیری هند صحبت نخواهد کرد.

تهاجم روسیه به اوکراین همچنان با انزجار جهانی همراه است و با موجی از خشم بین‌المللی و تحریم علیه این کشور همراه شده است.

در تازه‌ترین اقدام برای منزوی کردن بین‌المللی روسیه، استونی گفته است که گردهم‌آیی‌های عمومی به مناسبت «جشن روز پیروزی» در نهم ماه مه را که در آن مردم، پرچم‌های روسیه را به اهتزاز درمی‌آورند، ممنوع می‌کند.

پلیس استونی گفت که بزرگداشت کسانی که در جنگ جهانی دوم کشته شده‌اند ممنوع نیست اما نباید از آن برای «تحریک خشونت و نفرت» میان مردم بهره‌برداری شود.

حدود ۲۵ درصد از جمعیت ۱.۳ میلیونی استونی، روس تبارند.

XS
SM
MD
LG