لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۱

هشدار در مورد «مرگ تدریجی» زندانیان قرچک؛ گزارشگران بدون مرز خواستار «اقدام جدی» سازمان ملل شد


نمایی از سالن زندان قرچک ورامین (شهرری) در جنوب تهران - آرشیو
نمایی از سالن زندان قرچک ورامین (شهرری) در جنوب تهران - آرشیو

سازمان گزارشگران بدون مرز روز پنج‌شنبه ۲۸ بهمن با «غیرانسانی و ناگوار» توصیف کردن شرایط نگهداری زندانیان زن در زندان قرچک، از سازمان ملل متحد خواست برای بررسی وضعیت فاجعه‌بار سلامت و بهداشت این زندان «اقدام جدی» انجام دهد.

گزارشگران بدون مرز با اشاره به وضعیت عالیه مطلب‌زاده روزنامه‌نگار و نرگس محمدی مدافع حقوق بشر که در زندان قرچک (زندان شهر ری) محبوس هستند، کمیسر عالی حقوق بشر و گزارشگر ویژه سازمان ملل را فرا خواند تا «واکنشی درخور و فوری» به منظور بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران نشان دهند.

رضا معینی، مسئول دفتر افغانستان و ایران گزارشگران بدون مرز، در این گزارش با اشاره به گذشت چهل روز از مرگ بکتاش آبتین در پی «عدم درمان موثر»، میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و جاوید رحمان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران را به «سکوت و بی‌کنشی» متهم کرد و آن را «پرسش‌برانگیز و نگران‌کننده» دانست.

معینی تأکید کرد که این مقامات سازمان ملل متحد «باید خواهان همکاری بدون قید و شرط مقامات ایران با سازمان ملل و رعایت تعهدات جهانی آنها» شوند.

در این گزارش بر اساس اظهارات عالیه مطلب‌زاده و نرگس محمدی گفته شده است که زندانیان «تنفس سالم و آشامیدن آب معمولی» ندارند و مجبورند «بوی غیرقابل تحمل فاضلاب زندان همراه با گاز آمونیاک» را تحمل کنند که موجب «بروز مشکلات تنفسی می‌شود.»

همزمان با این گزارش، نرگس محمدی در پی مشکلات تنفسی از زندان قرچک به بیمارستان منتقل شده است.

بنا بر این گزارش، زندان قرچک که ویژه زنان و به «نابسامان و غیربهداشتی» بودن مشهور است، پیش از تبدیل شدن به زندان، «مرغ‌داری و سپس اردوگاه ترک اعتیاد مردان» بوده است. سازمان گزارشگران بدون مرز وضعیت این زندان را «اسفبار» و «ابزار فشار و تبعید و مرگ تدریجی» دانسته است.

بنا بر گزارش‌های رسمی، در این زندان «۱۲۰۰ زن زندانی» نگهداری می‌شوند.

سازمان‌ها و نهادهای حقوق بشری بین‌المللی بارها نسبت به وضعیت زندان‌های ایران ابراز نگرانی کرده‌اند.

پیش از این، هبه مورایف مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین‌الملل درباره تصاویر هک شده از زندان اوین در شمال تهران گفته بود: «دیدن آن چه پشت دیوارهای اوین می‌گذرد بهت‌آور است، ولی متأسفانه بدرفتاری‌های که در ویدئوهای درز یافته دیده می‌شود تنها به مثابه نوک کوه یخ اپیدمی شکنجه در ایران است.»

XS
SM
MD
LG