در پی افزایش مکرر قیمت اقلام اساسی در ایران طی سال جاری، به ویژه اوج گیری نرخ فروش کالاهای خوراکی مانند برنج یا سیبزمینی، انتقادها از دولت ابراهیم رئیسی بیشتر شده است.
روزنامه «اطلاعات» چاپ تهران و از رسانههای بخش محافظهکار جمهوری اسلامی امروز چهارشنبه ۲۰ بهمن در یادداشتی به نقد سیاستهای کلان اقتصادی پرداخته و خطاب به مدیران اجرایی نوشته است «قیمتگذاری دولتی غذا را شفاف کنید.»
این نشریه نوشته است: «اظهارات علیرضا عباسی، نماینده کرج و نایبرئیس کمیسیون کشاورزی مجلس ابهامهای قبلی درباره شیوه تعیین قیمت کالاهای اساسی وارداتی، مقدار سود دولت از این کالاها و در نهایت نقش دولت در گرانی غذا را دوباره مطرح کرده است.»
نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی روز گذشته به خبرگزاری ایسنا گفته بود که برنج خارجی به قیمت «نیم دلار» خریداری و به بازار عرضه میشود اما در بازار برنج خارجی «۳۰ هزار تومانی» هم پیدا نمیشود.
علیرضا عباسی همچنین گفته بود: «مسئول اصلی گرانی غیرمنطقی برنج، وزارت جهاد کشاورزی است. وزارت جهاد کشاورزی توان مدیریت بازار را ندارد و در زمینه نظارت بر قیمتها کوتاهی کرده است.»
روزنامه اطلاعات در ادامه مطلب خود آورده است: «سالهاست که رسانهها خواستار شفافشدن معادلات قیمتی، مباشر این خرید کالاهای اساسی و هویت، نوع انتخاب آنها و شیوه خرید آنها هستند و معتقدند بسیاری از عوامل رشد قیمت کالاهای اساسی در بازار، به خود دولت و این شیوه ناشفاف خرید و قیمتگذاری برمیگردد.»
این رسانه که با بودجه عمومی اداره میشود، در پایان تاکید کرده: «سوال بزرگ این است که آیا دولت بهعنوان بزرگ تاجر، مسئول بخش بزرگی از گرانی غذا است؟ امید که وزارت جهاد کشاورزی و شرکت بازرگانی دولتی، شفاف به این سوال پاسخ گویند.»
در عین حال رسانههای حامی دولت ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی این گرانیها را امری معمول میدانند و آن را موضوعی خارج از رویه سالیان اخیر یا افزایش قیمتی نجومی نمیدانند.
روزنامه کیهان چاپ تهران ۱۵ بهمنماه در گزارشی با عنوان «گرانیهای بهجا مانده از گذشته و برنامههای دولت سیزدهم» نوشته بود «به تازگی قیمت سیب زمینی به بیش از ۱۵ هزار تومان در هر کیلو افزایش یافته است، این قیمت اگرچه نسبت به قیمت برخی اقلام خوراکی قیمت زیادی نیست، اما از آن جهت که سهم زیادی در سبد خانوار مردم دارد به ویژه برای اقشار کم درآمد جامعه تاثیر بیشتری دارد.»
این نشریه که توسط نماینده آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اداره میشود، در بخش دیگری از گزارش خود آورده است: «افزایش پیاپی قیمتها منحصر به موارد مصرفی ضروری و کالاهای اساسی نیست بلکه عموم کالاهای موجود در بازار را نشان میدهد. از طرفی، مربوط به این چند ماه هم نیست بلکه موضوعی است که از سالها قبل آغاز شده و در یکی دو سال اخیر سرعت دیگری به خود گرفته است.»
رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل ۱۹ بهمنماه به خبرگزاری ایلنا از تاثیر مستقیم نوسانات جاری قیمت کالاهای اساسی بر ذائقه غذایی جامعه گفته بود و از «کاهش مصرف برنج ایرانی» به میزان «۵۰ تا ۶۰ درصد» خبر داده بود.
نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ۱۸ بهمنماه در نامه ای به محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی از افزایش قیمتها انتقاد کرده و گفته بود که اقدامات اثربخش «جهت جلوگیری از افزایش قیمتها» در دستور کار قرار گیرد که مردم بیش از این «توان تحمل» افزایش قیمت ها را ندارند.
عباس مقتدایی با اشاره به این که «قیمت اقلامی مانند برنج امسال پی در پی رکورد شکسته» نوشته بود: «نگرانیم که یک کارمند یا کارگر چگونه میتواند هزینههای زندگی خود را مدیریت کند.»