اعتراضهای مسالمتآمیز مردم اصفهان طی روزهای اخیر با سرکوب خشونتآمیز نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران همراه شده و بخش فارسی صدای آمریکا با کارشناسان امور ایران و منطقه گفتوگوهایی را در همین زمینه انجام داده است.
در زیر چکیدهای از این گفتوگوها ارائه شده است.
- بنجامین واینتال، کارشناس در بنیاد دفاع از دموکراسیها
این کارشناس بنیاد دفاع از دموکراسیها در مصاحبهای نوشتاری با صدای آمریکا پنهانکاری حکومت ایران در زمینه اعلام نکردن شمار بازداشتشدگان، زخمیها، و احیانا کشتهشدگان اعتراضات اخیر را نشان از به چالش کشیده شدن «اصل حکومت دینی» دانست و گفت که اعتراضها به دلیل کمآبی و همچنین «با هدف براندازی جمهوری اسلامی» است.
وی سر داده شدن شعارهای «مرگ بر دیکتاتور» و «نترسید نترسید، ما همه با هم هستیم» را از نکات قابل توجه این اعتراضها دانست و گفت که شعارهای ضد خامنهای به دلیل مخالفت با اصل نظام است.
آقای واینتال یکی از دلایل افزایش دفعات و کاهش فواصل میان آن را شرایط اقتصادی وخیم مانند قیمتهای صعودی بنزین و تورم بالا در نتیجه «فساد سیاسی رژیم» و دلیل دیگر را تحریمهای در چارچوب سیاست فشار حداکثری دانست و افزود، کارزار تحریمها نشان میدهد فشار اقتصادی بیرونی میتواند به خیزش مردم علیه حکومتهای توتالیته کمک کند. او همچنین به مسئله خیزشهای کارگری و صنفی در ایران، از جمله «تظاهرات معلمان در ماه سپتامبر در چندین شهر» نیز اشاره کرد.
این کارشناس بنیاد دفاع از دموکراسیها در ارتباط با موفقیت اسرائیل در مواجهه با «مشکل مزمن آب» و احتمال همکاری این کشور با ایران در این زمینه گفت که فکر نمیکند نظام حاکم بر ایران اجازه چنین کاری را بدهد. آقای وینتهال با یادآورشدن همکاری گسترده اسرائیل و ایران در این زمینه در دوره حکومت محمدرضا شاه پهلوی از اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی تا انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ افزود: «امیدوارم این همکاری از سال ۲۰۲۲ از سر گرفته شود.»
- سعید مدنی، جامعهشناس و پژوهشگر علوم اجتماعی
آقای مدنی علت اعتراضات در ایران را وجود مشکلات مزمن و مداومی دانست که زندگی معترضان را به شیوهای منفی از خود متاثر کرده است.
به گفته این جامعهشناس و پژوهشگر علوم اجتماعی، در حال حاضر بحرانهایی جدی همچون تورم و کمآبی در ایران وجود دارند و سرکوب خشن اعتراضات ناشی از این بحرانها، نمایانگر ناتوانی نظام جمهوری اسلامی در حل آنها است.
- منصور سهرابی، کارشناس محیط زیست
به گفته این کارشناس محیط زیست، زایندهرود یکی از مهمترین رودخانههای فلات مرکزی ایران است و زندگی پنج میلیون نفر در اصفهان به شدت به آن وابسته است.
آقای سهرابی نحوه مدیریت منابع آبی در ایران و از جمله در حوزه زایندهرود را مسبب وضعیت کنونی دانست و پیشبینی گسترش این بحران به سایر منطق ایران را کرد.
- محمود امیری مقدم، رئیس سازمان حقوق بشر ایران
به گفته آقای امیری مقدم، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در مواجهه با معترضان به روشهایی خشونتآمیز از جمله شلیک گاز اشکآور و گلولههای ساچمهای و نیز حمله با باتون و بازداشت دهها تن از آنها روی آوردهاند. به عقیده رئیس سازمان حقوق بشر ایران، هدف جمهوری اسلامی از پنهانکاری در ارتباط باسرکوب خشن معترضان، فرار از فشارهای سیاسی است.
آقای امیری مقدم افزود سازمان حقوق بشر ایران از جامعه جهانی خواسته است بر جمهوری اسلامی فشار وارد کند تا از بروز یک سرکوب خونین دیگر مانند آبان ۹۸ جلوگیری شود.
- رویا برومند، مدیر اجرایی بنیاد عبدالرحمن برومند برای حقوق بشر در ایران
رویا برومند، مدیر اجرایی بنیاد عبدالرحمن برومند برای حقوق بشر در ایران، با اشاره به بروز اختلال اینترنت در زمان اعتراضها به صدای آمریکا گفت، حکومت با مختل کردن اینترنت در اصفهان در نظر دارد اخبار را سانسور کند و مانع از جریان آزاد خبررسانی شود.
خانم برومند در ادامه افزود، حکومت چون راه حلی برای رفع مشکلات شهروندانی که به مسئله آب معترض هستند ندارد و یا نمیخواهد داشته باشد، در زمان سرکوب معترضان با قطع اینترنت، جلوی رسیدن اطلاعات و اخبار افرادی را که زخمی، کشته و یا بازداشت میشوند به خارج از کشور میگیرد.
- اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست
اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «ما که سالها، بیش از پنجاه سال، تصمیمات غلط در مورد آب خوزستان، در مورد آب اصفهان، در مورد آب چهارمحال و بختیاری، و یزد گرفتیم، در طرفة العین و در کوتاه مدت نمیتوانیم اینها را برطرف کنیم.»
آقای کهرم افزود، کشاورزان آب را تنها برای کشت پاییزی میخواهند، «یعنی میگویند که ما کشت پاییزیمان معطل این آبی است که شما بدهید تا ما کشت پاییزیمان را انجام بدهیم، وقتی برداشت کردیم دیگر نیازی به آب، آب اضافه، نداریم.» ولی از طرفی، دیگر آبی نمانده است.
همچنین سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده نسبت به سرکوب خشونتبار اعتراضات مسالمتآمیز در اصفهان ابراز نگرانی کرد.
ند پرایس روز شنبه با انتشار توییتی ضمن ابراز «نگرانی عمیق بابت سرکوب خشونتآمیز معترضان مسالمتجو در اصفهان» نوشت: «مردم ایران حق دارند ناامیدیشان را بیان کنند و دولتشان را پاسخگو بدانند.»
در غیاب هرگونه خبررسانی رسمی در مورد آمار بازداشتشدگان، زخمیها، و احیانا جانباختگان سرکوب اخیر، مطالب منتشره در شبکههای اجتماعی و گزارشهای غیررسمی حاکی از آن است که در تجمعات اعتراضی اصفهان بیش از ۲۱۴ نفر از تظاهرکنندگان از جمله ۱۳ کودک بازداشت شدند.