لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۹

اخبار اقتصادی ایران | کاهش ۷۰ درصدی درآمد نفتی و افزایش ۴۰۰ درصدی انتشار اوراق مالی


آرشیو
آرشیو

گزارش‌ها از کاهش ۷۰ درصدی درآمد نفتی ایران، انتقاد کارشناسان از انتشار بی‌رویه اوراق مالی برای جبران کسری بودجه، دیدگاه بانک جهانی در رابطه با چالش‌های اقتصاد ایران،‌ و دیگر اخبار اقتصادی حکایت دارند.

  • دولت رئیسی برای جبران کسری بودجه به واگذاری دارایی‌ها متوسل شده است

گزارش‌ها از ایران حاکی از کاهش ۷۰ درصدی درآمد نفت این کشور است. دولت ابراهیم رئیسی برای جبران کسری بودجه به انتشار اوراق مالی روی آورده است.

بر اساس گزارش دیوان محاسبات از تفریغ بودجه سال ۹۹، درآمدهای تعریف‌شده در بودجه هزینه‌ها را پوشش نداده و دولت مجبور شده برای جبران آن به واگذاری دارایی سرمایه‌ای و یا دارایی مالی متوسل شود.

وب‌سایت تجارت‌نیوز نوشت: «درآمد نفت ایران ۷۰ درصد آب رفته» و در پی آن انتشار اوراق مالی از سوی دولت برای تأمین کسری بودجه «۴۰۹ درصد بیشتر شده است.»

بر اساس این گزارش، ایران از «خطر ونزوئلایی شدن» نجات پیدا کرده اما ممکن است «مانند یونان ورشکسته» شود.

ونزوئلا دارای یکی از بالاترین نرخ های تورم در میان کشورهای جهان است.

  • یک کارشناس: جبران کسری بودجه با انتشار اوراق مالی خطای راهبردی است

یک کارشناس اقتصادی می‌گوید دولت ابراهیم رئیسی هم پذیرفت که «همچنان با انتشار اوراق» کسری بودجه را پوشش دهد.

وحید شقاقی شهری در گفت‌وگو با ایلنا، با بیان این که دولت تصمیم گرفته کسری بودجه سال جاری را با «انتشار اوراق مالی اسلامی» جبران کند، تأکید کرد که این «یک خطای راهبردی» است.

پیش از این نیز رسانه‌های ایران درباره برنامه‌های بی‌پشتوانه دولت رئیسی و افزایش شدید تورم هشدار داده‌اند.

  • بانک جهانی: کرونا و تسلط دولت بر بخش خصوصی چالش اصلی اقتصاد در ایران

بانک جهانی در بررسی چشم‌انداز اقتصاد ایران، اثر منفی کرونا، تسلط دولت بر بخش خصوصی، و کاهش درآمد خانوار و تورم بالا را از جمله مشکلات اصلی پیش روی اقتصاد این کشور عنوان کرده است.

وب‌سایت خبری آفتاب با اشاره به این گزارش نوشت، چالش‌های مهم پیش روی اقتصاد ایران علاوه بر «موج‌های آینده کرونا»، «ابهام درباره لغو تحریم‌ها»، «تنش‌های اخیر در افغانستان»، و «اثر تغییرات آب‌وهوایی بر بخش کشاورزی و صنعت» است.

  • استاد دانشگاه امام صادق: حذف مجمع عمومی از ارکان بانک مرکزی خروج آن از حاکمیت است

یک استاد دانشگاه امام صادق می‌گوید «حذف مجمع عمومی از ارکان بانک مرکزی و ادغام وظایف و اختیارات آن در هیئت عالی» این بانک، در واقع خروج بانک مرکزی از حاکمیت است.

خبرگزاری فارس به نقل از عادل پیغامی، اقتصاددان، نوشت مجمع عمومی باید با ترکیبی از نمایندگان سران سه قوه، رهبر، شورای عالی امنیت ملی و بخش خصوصی تشکیل شود.

در روزهای گذشته علی صالح‌آبادی، یکی دیگر از فارغ‌التحصیلان دانشگاه امام صادق، به عنوان رئیس کل بانک مرکزی ایران معرفی شد.

بانک مرکزی در اکثر کشورهای جهان اصلی‌ترین نهاد در حوزه سیاستگذاری‌های مالی و پولی محسوب می‌شود، اما در ایران این نهاد تابع دستورهای دولت و حاکمیت است.

وضعیت تورم در اقتصاد ایران به مرحله‌ای رسیده است که رسانه‌ها پی‌درپی نسبت به عواقب آن هشدار می‌دهند.

  • هدررفت منابع ایران در حوزه آب و برق

رئیس دیوان محاسبات اداری جمهوری اسلامی ایران می‌گوید میزان یارانه پنهان کشور دو برابر منابع عمومی ایران در سال ۱۳۹۹ بوده است.

به گزارش ایرنا، مهرداد بذرپاش گفت در سال‌های ۹۶ تا ۹۹، ایران مبلغ «هفت هزار میلیارد تومان در بخش آب» و «۹ هزار میلیارد تومان در بخش برق» هدررفت داشته است.

علاوه بر فساد سازمان‌یافته، سوءمدیریت در جمهوری اسلامی یکی از دلایل عنوان شده از سوی کارشناسان در توصیف وخامت وضع اقتصادی در ایران است.

  • سردرگمی وزارت راه و سازمان امور مالیاتی در جمع‌آوری اطلاعات واحدهای مسکونی خالی

به گفته معاون وزیر راه، ۱.۳ میلیون واحد مسکونی خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی شده است، اما معاون سازمان امور مالیاتی با رد این ادعا می‌گوید: «هیچ اطلاعاتی در این زمینه به سازمان ارسال نشده است و تا وقتی اطلاعات خانه‌های خالی از طریق سامانه املاک و اسکان دریافت نشود، امکان اخذ مالیات هم نیست.»

بر اساس قانون جاری، به واحدهای مسکونی که بیش از ۱۲۰ روز خالی باشند، در سال نخست شش برابر بیشتر مالیات بر درآمد تعلق می‌گیرد، در سال دوم ۱۲ برابر، و پس از آن نیز ۱۸ برابر تعلق خواهد گرفت.

  • بحران ناترازی وزارت نیرو در تولید و مصرف برق

خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت وزارت نیرو به دلیل «فشار قابل توجه» در «ناترازی تولید و مصرف برق» مجبور شده است تفاهم‌نامه‌ای را با وزارت صنعت، معدن، و تجارت برای ساخت ۱۴ نیروگاه با ظرفیت ۱۰ هزار مگاوات برق امضا کند.

بر اساس این گزارش، تعهداتی که وزارت نیرو در این تفاهم‌نامه پذیرفته «فراتر از ظرفیت» این وزارتخانه است و می‌تواند «مشکلات جدی» در روند ساخت این ۱۴ نیروگاه به وجود بیاورد.

بنا بر گزارش‌های پیشین، در ماه‌های گذشته در پی کمبود برق و خاموشی‌های گسترده در ایران، واحدهای صنعتی با جیره‌بندی برق مواجه شده اند.

  • واردات ۸۴ تن چای از کنیا به لاهیجان

مدیر اجرایی سندیکای چای کشور گفت یک هیئت کنیایی به لاهیجان آمده و حدود ۸۴ تن چای با خود آورده و مجموعه‌ای برای «فرآوری و بسته‌بندی چای» در لاهیجان خریده است.

لاهیجان در استان گیلان در شمال ایران قطب تولید و بسته‌بندی چای است و روشن نیست با واردات این میزان چای، چه بر سر کشاورزان بومی می‌آید.

ایلنا به نقل از صادق حسنی، مدیر اجرایی سندیکای چای نوشت پیش از کنیایی‌ها، سازمان تبلیغات اسلامی بدون دانش کافی وارد صنعت بسته‌بندی چای شد و این مجموعه را خرید، اما شکست خورد و آن را تعطیل کرد. بر اساس این گزارش، سازمان تبلیغات اسلامی سپس این مجموعه را به چند نفر ایرانی فروخت که آنها هم موفق نشدند و حالا آین مجموعه فرآوری و بسته‌بندی چای را یک گروه از کشور کنیا خریده‌اند.

  • جمهوری اسلامی در فکر ساخت اتوبان از مشهد تا مکه است

با وجود مشکلات عدیده اقتصادی در ایران، معاون وزیر راه و شهرسازی می‌گوید در ادامه پروژه ساخت اتوبان متصل‌کننده شهر زیارتی مشهد به نجف، مسیر این آزادراه تا مکه ادامه می‌یابد.

به گفته او، نخست‌وزیر عراق پیشنهاد کرده که این آزادراه تا مکه ادامه یابد و بانک‌ها هم از تأمین مالی این پروژه استقبال کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری فارس، خیرالله خادمی این طرح را برای «ارتقای تعاملات سیاسی و اقتصادی» در غرب آسیا «استراتژیک» دانسته است.

در روزهای گذشته نیز مقامات جمهوری اسلامی برای توسعه جاده‌ها در چند استان افغانستان با گروه طالبان مذاکره کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG