فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران با اشاره به بازداشت و محکومیت برخی رونامهنگاران ایرانی اعلام کرده است که از زمان شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹، پیگرد قضایی و فشار امنیتی بر روزنامهنگاران در ایران به ویژه در سطح محلی و همچنین بر خبرنگارانی که فساد در حکومت را گزارش میکنند، افزایش یافته است.
در این گزارش آمده است که این نهاد بینالمللی روند رو به رشد آزار و اذیت قضایی «روزنامهنگاران ایرانی را که صرفا به وظیفه خود در زمینه اطلاعرسانی به شهروندان در ارتباط با موضوعات منافع عمومی میپردازند» محکوم کرده و از حکومت ایران خواسته است فورا سرکوب رسانهها را متوقف کند و به پیگردهای قضایی علیه کارکنان رسانهها پایان دهد.
در بخشی از این گزارش با اشاره به احضار و محکومیت برخی از روزنامهنگاران از جمله مهدی سهرابی روزنامهنگار محلی در زنجان، امیرعباس دهباشینژاد در استان بوشهر، الهه موسوی روزنامهنگار حوزه محیط زیست، الهه رمضانپور خبرنگار روزنامه همشهری، و شهرام صفری روزنامهنگار کُرد، آمده است که علاوه بر این پروندههای قضایی، فشارهای امنیتی بر روزنامهنگاران و کارکنان رسانه در سراسر ایران افزایش یافته است.
پیش از این صدای آمریکا در گزارشی اعلام کرده بود که سازمان بین المللی گزارشگران بدون مرز، در تازهترین رده بندی وضعیت آزادی رسانهها در جهان در سال ۲۰۲۱ که نسخهای از آن نیز در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته، اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ایران در میان ۱۸۰ کشور که مورد ارزیابی قرار گرفتهاند با یک رتبه سقوط، در رده ۱۷۴ قرار گرفته است.
در گزارش سازمان بین المللی گزارشگران بدون مرز آمده است که مقامات حکومتی در ایران با سختتر کردن مهار اطلاعات و افزایش بازداشت و محکوم کردن روزنامهنگاران به حبسهای سنگین، تلاش کردن شمار مبتلایان و کشته شدگان بر اثر کووید -۱۹ را کاهش دهند.
وزارت خارجه آمریکا بارها برخوردهای خشونت آمیز جمهوری اسلامی با مردم ایران، از جمله فعالان مدنی، به بهانههای مختلف، و نیز نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط عوامل جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.