مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در حال تماس تلفنی با رهبران سیاسی است تا ائتلافی تشکیل داده تا در مورد مشکل ایران وارد عمل شوند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز دوشنبه ۲۷ خرداد در گزارشی نوشت تاکید آمریکا این است که مسئله حمله به نفتکشها از سوی ایران، مشکلی جهانی است و محدود به آمریکا نمیشود.
این گزارش که منتشر شده، میگوید وزیر خارجه آمریکا در پی متحد کردن کشورهایی است که خواهان حرکت آزادانه و بدون خطر در تنگه هرمز هستند.
مایک پمپئو گفته است: تماسهای تلفنی زیادی دیروز داشته و امروز هم به آن ادامه میدهم. جهان باید متحد شود.
وزیر خارجه ایالات متحده در پاسخ به این پرسش که آیا اعزام بیشتر نیروها به منطقه در کار خواهد بود، پاسخ مثبت داد.
او افزود: «من اطمینان دارم وقتی کشورهایی که اقتصاد و زندگی مردم آنها به این مسئله وابسته است، خطر را درک کنند و از رفتار خطرناک جمهوری اسلامی ایران با خبر شوند، به ما ملحق خواهند شد.»
این گزارش میگوید وزیر خارجه آمریکا در مورد مدارک و اسنادی که دخالت ایران را نشان میدهد، گفت: «مدارک و دادههای بسیاری از سوی مقامات امنیتی جمعآوری شده که این مسئله را تایید میکند.»
مایک پمپئو همچنین خبر داد شماری از اسناد و مدارک را با آلمان و دیگر کشورها به اشتراک گذاشته است. وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه ۲۷ خرداد و در واشنگتن، میزبان معاون نخست وزیر ایتالیا است.
وزیر خارجه ایالات متحده روز یکشنبه و در دو گفتوگوی تلویزیونی خود، تاکید کرد: «پرزیدنت ترامپ همه کاری کرده تا از بروز جنگ جلوگیری کند. مقام های تهران باید درک کنند که واشنگتن بازدارندگی علیه اقدامات ایران در منطقه را با قدرت ادامه خواهد داد.»
اسرائیل نیز روز یکشنبه ۲۶ خرداد در متهم کردن جمهوری اسلامی به دست داشتن در حملات روز پنجشنبه به دو نفتکش در دریای عمان، به ایالات متحده و بریتانیا پیوست.
به گزارش نشریه برایتبارت، کانال ۱۳ تلویزیون اسرائیل در گزارشی گفت که دستگاه اطلاعاتی این کشور به این نتیجه رسیده ایرانیها از مین و اژدر برای حمله استفاده کردهاند.
بریتانیا نیز با قطعیت ایران را عامل پشت حملات به دو نفتکش در روز پنجشنبه ۲۳ خرداد دانست و همزمان برخی گزارش ها، از اعزام تفنگداران بریتانیایی به خاورمیانه خبر می دهند.
تام کاتن سناتور جمهوریخواه ایالت آرکانزاس هم ضمن مقایسه حملات اخیر به دو تانکر در دریای عمان با «جنگ نفتکشها» در اواخر جنگ ایران و عراق گفت، حمله جمهوری اسلامی ایران به کشتیهای تجاری در منطقه، پاسخ نظامی به آن را مشروع میکند.
صبح پنجشنبه ۲۳ خرداد، دو نفتکش که از امارات و عربستان به سمت شرق آسیا در حرکت بودند هدف حمله قرار گرفتند. چند ساعت بعد از این حمله، وزیر خارجه ایالات متحده در یک نشست خبری، جمهوری اسلامی ایران را مسئول حمله به نفتکش ها در دریای عمان دانست. آقای پمپئو گفت که ایران در تاریخ ۲۲ آوریل جهان را تهدید کرد که روند انتقال نفت در تنگه هرمز را مختل میکند و اکنون در جهت عملی کردن آن تهدید، تلاش می کند.
آمریکا مدارک نقش ایران در حمله به نفتکش ها را عصر پنجشنبه در اختیار شورای امنیت قرار داد.
روز جمعه ۲۴ خرداد نیز رئیس جمهوری آمریکا، ایران را مسئول حمله روز پنجشنبه به دو نفتکش در دریای عمان معرفی کرد و درباره احتمال بسته شدن تنگه راهبردی هرمز و تهدید ایران نیز گفت: «آنها [تنگه هرمز] را نخواهند بست. و اگر هم ببندند، برای مدت طولانی بسته نخواهد ماند.» پرزیدنت ترامپ در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان جلوی ایران را گرفت، گفت: «خواهیم دید.»
بعد از افزایش تنش بین ایران و آمریکا، اتحادیه اروپا نیز از ایران و آمریکا خواست خویشتنداری کنند.
پیش از این، آمریکا، ایران را مسئول خرابکاری در چهار نفتکش در فجیره امارات معرفی کرده بود که یک ماه پیش رخ داد.
تنش بین ایران و آمریکا بعد از خروج ایالات متحده از برجام افزایش یافت. با این حال مقام های نظامی ایالات متحده می گویند به دنبال جنگ با ایران نیستند و دیپلماسی را ترجیح میدهند.
پرزیدنت ترامپ میانه خرداد به تهران پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط را داد؛ اما علی خامنه ای در دیدار با نخست وزیر ژاپن این پیشنهاد را رد کرد.