یک سناتور آمریکایی می گوید که اقدامات جمهوری اسلامی، از جمله حمله به کشتی های تجاری، مسبوق به سابقه است و می تواند با پاسخ نظامی تلافی جویانه روبهرو شود.
تام کاتن، سناتور جمهوریخواه از ایالت ارکانزاس، روز یکشنبه ۲۶ خرداد در گفتگو با شبکه خبری سیبیاس، ضمن مقایسه حملات اخیر به دو تانکر در دریای عمان با «جنگ نفتکش ها» در اواخر جنگ ایران و عراق گفت که حمله جمهوری اسلامی ایران به کشتی های تجاری در منطقه، پاسخ نظامی به آن را مشروع می کند.
وی گفت: «چهل سال - یعنی از سال های دهه هشتاد [میلادی] تاکنون - است که ایران این نوع حملات را انجام داده است. در واقع رونالد ریگان ناچار بود تا پرچم های بسیاری از کشتی هایی که در خلیج فارس تردد می کردند را تغییر دهد و نهایتا مجبور شد در سال 1988 میلادی [آخرین سال جنگ ایران و عراق] دست به اقدام نظامی بزند.»
وی افزود: «تاکید می کنم که این حملاتِ بی دلیل به کشتیرانی تجاری، حمله نظامی تلافی جویانه به جمهوری اسلامی ایران را مشروع می کند.»
صبح پنجشنبه ۲۳ خرداد، دو نفتکش که از امارات و عربستان به سمت شرق آسیا در حرکت بودند هدف حمله قرار گرفتند. چند ساعت بعد از این حمله، وزیر خارجه ایالات متحده در یک نشست خبری، جمهوری اسلامی ایران را مسئول حمله به نفتکش ها در دریای عمان دانست. آقای پمپئو گفت که ایران در تاریخ ۲۲ آوریل جهان را تهدید کرد که روند انتقال نفت در تنگه هرمز را مختل میکند و اکنون در جهت عملی کردن آن تهدید، تلاش می کند.
پیش از این رئیس جمهوری و وزیر خارجه آمریکا صراحتا ایران را عامل حمله به نفتکش ها معرفی کردند و آمریکا مدارک نقش جمهوری اسلامی در این حمله را اختیار شورای امنیت قرار داد.
روز جمعه ۲۴ خرداد نیز رئیس جمهوری آمریکا، ایران را مسئول حمله روز پنجشنبه به دو نفتکش در دریای عمان معرفی کرد و درباره احتمال بسته شدن تنگه راهبردی هرمز و تهدید ایران نیز گفت: «آنها [تنگه هرمز] را نخواهند بست. و اگر هم ببندند، برای مدت طولانی بسته نخواهد ماند.» پرزیدنت ترامپ در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان جلوی ایران را گرفت، گفت: «خواهیم دید.»
بعد از افزایش تنش بین ایران و آمریکا، اتحادیه اروپا نیز از ایران و آمریکا خواست خویشتنداری کنند.
پیش از این، آمریکا، ایران را مسئول خرابکاری در چهار نفتکش در فجیره امارات معرفی کرده بود که یک ماه پیش رخ داد.
تنش بین ایران و آمریکا بعد از خروج ایالات متحده از برجام افزایش یافت. با این حال مقام های نظامی ایالات متحده می گویند به دنبال جنگ با ایران نیستند و دیپلماسی را ترجیح میدهند.
پرزیدنت ترامپ میانه خرداد به تهران پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط را داد؛ اما علی خامنه ای در دیدار با نخست وزیر ژاپن این پیشنهاد را رد کرد.