لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۴

پس از آزادی نزار زکا، همچنان پنج آمریکایی در ایران زندانی یا ناپدید هستند


از راست، سیامک نمازی، ژیو وانگ، مایکل وایت، باقر نمازی، رابرت لوینسون
از راست، سیامک نمازی، ژیو وانگ، مایکل وایت، باقر نمازی، رابرت لوینسون

نزار زکا، شهروند لبنانی دارای اقامت آمریکا، در حالی از زندان آزاد شد که همچنان تعدادی از شهروندان آمریکایی در ایران زندانی هستند.

یکی از زندانیان آمریکایی در ایران ژیو وانگ، دانشجوی دکترای تاریخ، است که مرداد سال ۱۳۹۵ در حالی که در سفری پژوهشی به تهران مشغول مطالعه روی پروژه تحقیقاتی خود در مورد حکومتداری و دیوانسالاری در دوران قاجار بود، بازداشت شد.

او یک سال پس از بازداشت به اتهام جاسوسی محاکمه و به ۱۰ سال زندان محکوم شد. خانواده آقای وانگ، دولت آمریکا و دانشگاه پرینستون اتهام جاسوسی علیه آقای وانگ را رد کرده و خواستار آزادی او شدند.

سیامک نمازی و پدرش باقر نمازی، دو شهروند آمریکایی ایرانی تبار، نیز بیش از سه سال است که در ایران در زندان به سر می برند.

سیامک نمازی، از مدیران یک شرکت بازرگانی نفتی، مهر ماه سال ۱۳۹۴ بازداشت و به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به ۱۰ سال زندان محکوم شد.

باقر نمازی نیز که چند ماه پس از بازداشت پسرش برای پیگیری وضعیت او به ایران سفر کرده بود، بازداشت شد. او نیز با اتهام مشابه پسرش به ۱۰ سال زندان محکوم شد.

باقر نمازی که در هنگام بازداشت ۸۰ سال داشت از بیماری قلبی رنج می برد. آقای نمازی برای سازمان یونیسف فعالیت می کرد و این سازمان نسبت به وضعیت او ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی او شد.

مایکل وایت، از سربازان پیشین ارتش آمریکا، دیگر آمریکایی زندانی در ایران است که از تابستان سال گذشته تاکنون در زندان به سر می برد. او که برای دیدار با دوست دخترش به مشهد سفر کرده بود، پس از بازداشت بابت توهین به رهبر جمهوری اسلامی به ۲ سال و بابت انتشار عکسی خصوصی در اینستاگرام به ۱۰ سال زندان محکوم شد.

این در حالی است که سخنگوی خانواده وایت گفته بود جلسات دادرسی این شهروند آمریکایی به زبان فارسی و بدون مترجم و وکیل برگزار می‌شود. مادر آقای وایت گفته بود که او یک نجات یافته از سرطان است که تا پیش از سفر به ایران در حال درمان بوده است و ماندن در زندان احتمالا او را با خطر مرگ روبرو می‌کند.

علاوه بر این افراد، رابرت(باب) لوینسون، کارمند بازنشسته بخش مبارزه با جرائم سازمان یافته پلیس فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) نیز که بیش از ۱۲ سال پیش برای تحقیق درباره قاچاق سیگار به جزیره کیش سفر کرده بود، در ایران ناپدید شد.

از آقای لوینسون در این سال‌ها بجز چند عکس و ویدئو که در محلی نامشخص گرفته شده و او را به شدت تکیده نشان می دهد، خبری به دست نیامده است. مقامات دولت آمریکا معتقدند که جمهوری اسلامی اطلاعاتی درباره او دارد، اما ایران این موضوع را رد کرده است.

مقام های آمریکا بارها با رد اتهامات زندانیان آمریکایی در ایران، خواستار آزادی آنها شدند و از آنها به عنوان گروگان یاد کردند.

در آخرین اظهارنظر در این باره، سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید، روز سه‌شنبه ۲۱ خرداد با اشاره به بازگشت نزار زاکا به لبنان نسبت به آزادی او ابراز خرسندی کرد و گفت که دولت آمریکا خواستار آزادی زندانیان آمریکایی در ایران است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG