لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۲

روحانی: هیچ گامی در مذاکرات هسته ای بدون نظر رهبری برداشته نشد


حسن روحانی رئیس جمهوری ایران اعلام کرد که مذاکره کنندگان هسته‌ای ایران تمام گام‌های مذاکرات را با مشورت رهبر جمهوری اسلامی برداشته‌اند.

آقای روحانی روز سه‌شنبه ۱۶ آذر، در سخنانی که به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه تهران بیان کرد، با اشاره به انتقاداتی که طی روزهای اخیر از برجام صورت گرفته است، گفت: «ما هیچ قدمی در مساله برجام برنداشتیم مگر آنکه با رهبر انقلاب مشورت کردیم، جلسه گذاشتیم، نامه‌های مکتوب ایشان که به من و دستوری که من روی نامه‌های ایشان دادم، وجود دارد.»

رئیس جمهوری ایران تاکید کرد که هیچ نامه‌ای نبوده است که رهبر جمهوری اسلامی به او نوشته باشد و او دستور قاطع نداده باشد که عین نامه رهبری باید اجرا شود.

او اضافه کرد: «خدا را من گواه می گیرم روزی شد که ایشان در موردی دستوری دادند و من نیز خدمت ایشان گفتم خیلی مشکل است که به من گفتند به خدا توکل کنید و جلو بروید. من تیم مذاکره کننده آقایان ظریف، عراقچی و تخت روانچی که در خارج از کشور بودند، خواستم به تهران بیایند و برای آنها توضیح دادم که باید اینجوری عمل کنیم.»

به گفته روحانی، مذاکره کنندگان در پاسخ گفته بودند که مذاکرات با این شرایط بی‌نتیجه تمام می‌شود اما با اصرار او نکاتی که رهبر جمهوری اسلامی خواسته بود را در مذاکرات مطرح کردند و نتیجه کنونی حاصل شد.

سخنان آقای روحانی پس از آن بیان شد که طی روزهای اخیر در پی تصویب تمدید تحریم‌های ایران در کنگره آمریکا، مقامات جمهوری اسلامی آن را نقض برجام از سوی آمریکا دانستند و اصولگرایان و نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی از دستاورد مذاکرات هسته‌ای به شدت انتقاد کردند.

حدود یک هفته پیش، رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی با اشاره به تمدید تحریم‌های ایران در کنگره آمریکا، گفت که در رسیدن به نتیجه مطلوب در مذاکرات هسته ای عجله شده است.

روز دوشنبه ۱۵ آذر نیز صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه در سخنانی در نقد اجرای برجام گفت: «ما معتقدیم که اگر برجام اجرا می‌شد منافعی برای کشور داشت، امروز پس از گذشت ماه‌ها از اجرای برجام، مسئولان جمهوری اسلامی باید در مقام ارزیابی به پاسخ این سوال برسند که از برجام چه فوایدی نصیب ایران شده است؟»

یکروز پس از این سخنان، رئیس جمهوری ایران با تاکید بر اینکه نظر رهبر جمهوری اسلامی را در مذاکرات پیش برده است، دستاوردهای برجام را برشمرد و به این منظور به رشد اقتصادی مثبت، امکان فروش نفت و جابجایی پول و حفظ تاسیسات هسته‌ای ایران اشاره کرد.

با این حال، رئیس جمهوری ایران در ادامه سخنان خود، امضای تمدید تحریم‌های ایران توسط رئیس جمهوری آمریکا را تخلف از برجام دانست.

آقای روحانی گفت: «اگر رئیس جمهوری آمریکا این مصوبه را امضا و بعد تعلیق کند(مقام عمل بلا اثر می‌کند) حتی این مقدار را هم ما تخلف از برجام می‌دانیم که در برابر همین مقدار هم عکس‌العمل نشان خواهیم داد.»

یک روز پیش از آن، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در کنفرانسی در وین در انتقاد از تصویب تحریم‌های ۱۰ ساله گفته بود که ایران به این اقدام واکنش شدید نشان خواهد داد.

سنای آمریکا روز پنجشنبه تمدید قانون تحريم ۱۰ ساله علیه ايران را به اتفاق آرا به تصویب رساند.

این قانون در سال ۱۹۹۶ و در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون تصویب و پیشتر با تایید سنا و امضای رئیس جمهوری تمدید شده است.

انتقاد مقامات ایران به تصویب این تحریم‌ها در حالیست که یک سخنگوی کاخ سفید روز جمعه گفت که رئیس جمهوری آمریکا مصوبه کنگره آمریکا را مغایر با برجام نمی‌داند.

به گفته اریک شولتز، آقای اوباما از آن رو مصوبه کنگره را امضا خواهد کرد که چنین اقدامی را با ضوابط و تعهدات مندرج در توافق موسوم به برجام مغایر نمی‌بیند.

قانون گذاران آمریکایی نیز می گویند تاکنون هیچ یک از شرکای آمریکا در برجام نگفته است که مصوبه تمدید قانون تحریم ایران با برجام مغایرت دارد چرا که این مصوبه صرفا تحریم هایی که تاکنون وجود داشته را تمدید کرده است.

همزمان با تصویب تمدید تحریم های ۱۰ ساله آمریکا علیه ایران، قانون گذاران هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، این مصوبه را گامی مهم در جهت مقابله با تهدیدهای ناشی از حمایت ایران از گروه های تروریستی، برنامه‌های موشکی این کشور و نیز ابزاری برای وادار ساختن ایران در احترام به حقوق بشر دانستند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG