حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران هنگام ارائه لایحه بودجه سال آینده به مجلس، تمدید تحریم های ۱۰ ساله آمریکا علیه ایران را نقض برجام دانست.
آقای روحانی روز یکشنبه ۱۴ آبان در سخنرانی خود در مجلس با بیان اینکه از نظر او به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی ایران، «مصوبه اخیر کنگره آمریکا در تمدید تحریمها با برجام مغایرت داشته و ناقض آن است»، گفت که رئیس جمهوری آمریکا باید از اجرای آن جلوگیری کند.
آقای روحانی اضافه کرد: «چنانچه این مصوبه به اجرای گذاشته شود، نقض برجام بوده و پاسخ قاطعانه ما را به دنبال خواهد داشت. حتی امضای آن توسط رئیس جمهوری آمریکا را نیز خلاف تعهدات آمریکا میدانیم.»
حسن روحانی گفت که این هفته در جلسات شورای نظارت بر برجام در مورد این موضوع تصمیم گیری شده و به اطلاع نمایندگان مجلس خواهد رسید.
سخنان آقای روحانی در حالی بیان شد که ۲۶۴ نماینده مجلس نیز در بیانیهای ضمن متضاد دانستن تمدید تحریمها علیه ایران با برجام، خواستار واکنش دولت جمهوری اسلامی به این مصوبه کنگره آمریکا شدند.
سنای آمریکا روز پنجشنبه تمدید قانون تحريم ۱۰ ساله علیه ايران را به اتفاق آرا به تصویب رساند.
این قانون در سال ۱۹۹۶ و در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون تصویب و پیشتر با تایید سنا و امضای رئیس جمهوری تمدید شده است.
انتقاد رئیس جمهوری ایران و تصویب این تحریمها در حالیست که یک سخنگوی کاخ سفید روز جمعه گفت که رئیس جمهوری آمریکا مصوبه کنگره آمریکا را مغایر با برجام نمیداند.
به گفته اریک شولتز، آقای اوباما از آن رو مصوبه کنگره را امضا خواهد کرد که چنین اقدامی را با ضوابط و تعهدات مندرج در توافق موسوم به برجام مغایر نمیبیند.
قانون گذاران آمریکایی نیز می گویند تاکنون هیچ یک از شرکای آمریکا در برجام نگفته است که مصوبه تمدید قانون تحریم ایران با برجام مغایرت دارد چرا که این مصوبه صرفا تحریم هایی که تاکنون وجود داشته را تمدید کرده است.
همزمان با تصویب تمدید تحریم های ۱۰ ساله آمریکا علیه ایران، قانون گذاران هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه، این مصوبه را گامی مهم در جهت مقابله با تهدیدهای ناشی از حمایت ایران از گروه های تروریستی، برنامههای موشکی این کشور و نیز ابزاری برای وادار ساختن ایران در احترام به حقوق بشر دانستند.
سناتور میچ مک کانل رهبر اکثریت جمهوریخواهان در سنا در این باره گفت که این تحریمها باید باقی بماند تا راهی برای مقابله با حمایت ایران از حزب الله، آزمایشهای موشکی و حمایت ایران از رژیم سوریه وجود داشته باشد.
او گفت: «حفظ این تحریمها با توجه به الگوی تهاجمی ایران و رفتار ایران برای گسترش نفوذش در خاورمیانه، اساسی است.»
به اعتقاد قانون گذاران تمدید این قانون که نخستین بار بیست سال پیش به اجرا گذاشته شد نقض توافق اتمی موسوم به برجام نیست.
ارائه بودجه به مجلس
رئیس جمهوری ایران روز یکشنبه لایحه بودجه ۳۲۰ هزار میلیارد تومانی سال آینده را به مجلس ارائه کرد. این بودجه که ۲۶ هزار میلیارد تومان به نسبت سال گذشته افزایش داشته است، بر پایه نفت بشکهای ۵۵ دلار بسته شده است.
در بودجه سال آینده ایران نرخ رسمی هر دلار آمریکا نیز ۳۳۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.
پیش بینی نفت بشکه ای ۵۵ دلار در بودجه سال آینده در حالیست که هم اکنون قیمت نفت ایران پایین تر از این مبلغ است. نرخ دلار نیز در بازار آزاد به حدود ۳۹۰۰ تومان رسیده است که حکایت از تفاوت ۶۰۰ تومانی با ارز رسمی پیش بینی شده در بودجه دارد.
دولت ایران همانند دیگر کشورهای شرکت کننده در آخرین اجلاس اوپک امیدوار است با تصمیم این سازمان برای کاهش و تثبیت تولید نفت، قیمت آن به حدود ۵۵ تا ۶۰ دلار در هر بشکه افزایش یابد.