خبرگزاری رویترز به نقل از برخی از دیپلماتهای غربی، در گزارشی نوشت کشورهای قدرتمند جهان گفتگو با شورای امنیت سازمان ملل متحد برای لغو تحریمها علیه ایران را، در صورت رسیدن به یک توافق جامع با تهران، آغاز کردهاند.
به نوشته رویترز، این اقدام کنگره آمریکا را در موقعیت دشوارتری قرار خواهد داد که هرگونه توافق دولت باراک اوباما با تهران را از اعتبار بیاندازد.
هشت قطعنامه سازمان ملل متحد علیه ایران، از جمله چهار قطعنامه تحریمی، تهران را از برنامه غنی سازی اورانیوم و دیگر فعالیتهای حساس هستهای، و همچنین هرگونه خرید و فروش فناوری هستهای و موشکی منع کرده است. علاوه برا این، سازمان ملل ایران را مشمول تحریمهای تسلیحاتی نیز کرده است.
ایران، لغو کلیه تحریمهای بین المللی اعمال شده از سوی سازمان ملل متحد را گامی اساسی در لغو تحریمهای اعمال شده از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا میداند. آمریکا و اتحادیه اروپا نقض ممنوعیت غنی سازی اورانیوم و دیگر فعالیتهای هستهای، که سازمان ملل وضع کرده است را، توجیهی برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران قلمداد کرده اند.
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده؛ روز چهارشنبه به کنگره آمریکا گفت، توافق هستهای با ایران ضمانت اجرایی نخواهد داشت؛ که به این معنی خواهد بود که رؤسای جمهوری آینده میتوانند از اجرای آن سر باز زنند. این همان مطلبی است که ۴۷ سناتور جمهوریخواه در نامه سرگشاده روز دوشنبه خود به رهبر جمهوری اسلامی ایران بر آن تاکید کردهاند.
اما به گفته برخی دیپلماتها، قطعنامه شورای امنیت مبنی بر لغو تحریمها علیه ایران، ضمانت اجرایی خواهد داشت. صدور چنین قطعنامهای میتواند هرگونه اقدام از سوی جمهوریخواهان برای لغو توافق باراک اوباما با ایران را پیچیده و دشوار کند.
به گزارش رویترز، یک مقام ارشد دولت آمریکا گفتگوهای جاری در شورای امنیت به منظور لغو تحریمهای بین المللی علیه ایران در صورت رسیدن به یک توافق جامع با تهران را، تایید کرده است. رویترز به نقل از این مقام نوشت، شورای امنیت تنها اختیار تصمیمگیری در خصوص تحریمهای سازمان ملل را خواهد داشت.
باب کورکر سناتور جمهوریخواه و رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز پنجشنبه به رئیس جمهوری دموکرات ایالات متحده هشدار داد که تلاش نکند با دخالت دادن شورای امنیت، کنگره را دور بزند.
آقای کورکر در نامهای خطاب به پرزیدنت اوباما گفت، تلاش برای لغو تحریمها در سازمان ملل متحد، و در عین حال تهدید به وتوی هر لایحه تصویب شده در کنگره – برای نظارت بر هرگونه توافق هستهای با ایران و تایید یا رد آن – اهانت آشکار به مردم آمریکا و کم بها دادن به نقش کنگره است.
وی در ادامه از باراک اوباما پرسیده است که آیا میخواهد بدون آن که تصمیم کنگره را بپذیرد، برای لغو تحریمها علیه ایران در شواری امنیت اقدام کند.
آقای کورکر و سناتور دموکرات باب منندز، ماه گذشته میلادی لایحهای را پیشنهاد کردند که به موجب آن نهایی شدن هر توافق احتمالی هستهای بین دولت آمریکا و ایران، منوط به تصویب آن از سوی کنگره خواهد بود، و در صورت نهایی شدن توافق، کنگره پیشنهاد لغو تحریمها را بررسی خواهد کرد.