وزیر خارجه ایالات متحده در جلسه پرسش و پاسخ کمیته روابط خارجی سنا که برای بررسی تقاضای دولت برای مجوز اختیارات جنگی جدید در پیکار با داعش تشکیل شد، با پرسشهای تؤام با انتقاد و تردید برخی اعضای جمهوریخواه کمیته مواجه شد.
سناتور جمهوریخواه مارکو روبیو، جان کری را در مورد تاثیر گفتگوهای هستهای با ایران بر استراتژی آمریکا در جنگ علیه داعش، مورد سئوال قرار داد و گفت «به باور من بخش اعظم استراتژی ما در ارتباط با داعش، تحت تاثیر این تمایل پیش میرود که ایران را ناراحت نکنیم، که آنها هم مذاکرات را در توافقی که شما روی آن کار میکنید رها نکنند. آیا اشتباه میکنم.»
جان کری در پاسخ گفت، «ابدا چنین چیزی نیست، و هیچگونه ملاحظهای در مورد ایرانیها، یا دیگران، وجود ندارد و ما آنچه را لازم باشد با هماهنگی ائتلاف انجام میدهیم.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه، با بیان این که تصور میکند برداشت غلطی در این زمینه در کنگره پدید آمده است، گفت «هیچ معامله بزرگی با ایران در چارچوب مذاکرات با ایران در راه نیست، و این مذاکرات در مورد توان بالقوه تسلیحاتی هستهای است، و پرزیدنت نیز کاملا روشن کرده است که ایرانیها به سلاح اتمی دست پیدا نخواهند کرد.»
منتقدان دولت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا نگران آن هستند که تهران در پی نفوذ بیشتر در منطقه، بویژه درعراق، در ازای یک توافق بر سر برنامه اتمی خود است.
نیروهای شیعه ایرانی نقش بزرگتری در کمک به نیروهای عراقی در جنگ با گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش ایفا میکنند و تهران در حال حاضر، حامی قدرتمند دولت مرکزی تحت کنترل شیعهها در بغداد است.
باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا در این نشست از آقای کری پرسید، در ارتباط با پیامد جنگ با داعش، آیا حضور و نفوذ و کنترل ایرانیها در عراق، باید موجب نگرانی کسانی که نگران منافع امنیت ملی آمریکا هستند، شود؟
مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا در پاسخ به این پرسش، شش مورد نگرانی از فعالیتهای ایران را در منطقه و از دید جهانی برشمرد، و گفت همه نگران آن هستیم که پس از خاموش شدن طبلهای جنگ و شکست داعش، چه روی خواهد داد.
ژنرال دمپسی در ادامه افزود «ما به دقت اوضاع را تحت نظر داریم که آیا شبه نظامیان شیعه که خود را بسیج نیروهای مردمی میخوانند، وقتی مناطق از دست رفته را پس بگیرند، دست به اعمال تلافی جویانه و پاکسازی قومی بزنند.»
به گفته ژنرال دمپسی، اما در حال حاضر نشانهای از وقوع گسترده چنین اقداماتی دیده نمیشود.