دیدار و گفتگوی باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده و دونالد تاسک رئیس شورای اروپا در کاخ سفید، بر استراتژی مقابله با آنچه تلاش روسیه برای دست اندازی به مرزهای اوکراین عنوان میشود، متمرکز بود. آقای اوباما در این دیدار تاکید کرد که اتحاد آمریکا و کشورهای اروپایی در این راستا، از همیشه محکم تر است.
رئیس جمهوری آمریکا افزود «ما با چند چالش عمده رو به رو هستیم و بدیهی است یک موضوع عمده گفتگوی امروز وضعیت اوکراین است. همه ما متعهد به دادن این تضمین هستیم که اصول اساسی حاکمیت و تمامیت ارضی آن کشور را که با تجاوز روسیه تهدید میشود، محترم بشماریم. ما توانستهایم وحدت مستحکم خود را با برقراری تحریمها (علیه روسیه) حفظ کنیم.»
رئیس جمهوری آمریکا همچنین بر ضرورت پشتیبانی مالی از دولت اوکراین برای فائق آمدن بر چالشهای اقتصادی تاکید کرد و گفت «ما در ضمن فرصتی خواهیم داشت تا درباره چالشهای مهمی که اقتصاد اوکراین با آنها دست به گریبان است، صحبت کنیم. باید اطمینان حاصل کنیم که آن ۹۰ درصد قلمرو اوکراین که هنوز به طرز مؤثری توسط کیف اداره میشود، میتواند موفق شود.»
دونالد تاسک، که ریاست شورای اروپا را برعهده دارد، نیز در تایید اظهارات باراک اوباما گفت نیاز به اتحاد اروپا و ایالات متحده آمریکا، امروز شاید بیشتر از پیش ضروری به نظر میرسد.
سخنان آقای توسک اما ظاهراً به مذاق وزیر امور خارجه روسیه خوش نیامده است. سرگئی لاورف روز سهشنبه در مسکو، با لحن تندی به گفتگوهای باراک اوباما و دونالد تاسک واکنش نشان داد و گفت «در میانه روند اعتمادسازی، کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید مرز رفتار مقامهای خود را که در بروکسل مینشینند، و از جانب هر ۲۸ کشور عضو حرف میزنند، مشخص کنند.»
وزیر خارجه روسیه همچنین اتحادیه اروپا را متهم کرد که تلاش میکند دستاوردهای آتش بس در شرق اوکراین را کمرنگ جلوه بدهد. آتش بسی که با وجود گذشت بیش از سه هفته همچنان شکننده تصور میشود.
پترو پوروشنکو رئیس جمهوری اوکراین روز دوشنبه از مرگ دهها تن از نیروهای دولتی آن کشور در جبهههای نبرد در شرق اوکراین خبر داد و گفت جداییطلبان طرفدار روسیه، سلاحهای سنگین خود را به پشت خطوط مقدم منتقل کردهاند.
مداخله روسیه در ناآرامیهای شرق اوکراین، سبب نگرانی شماری از کشورهای حوزه بالتیک شده و آنها را به صرافت انداخته است تا در جهت تقویت تواناییهای دفاعی خود گام بردارند.
وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، روز دوشنبه از ارسال نزدیک به ۷۵۰ تانک و زره پوش و دیگر تجهیزات نظامی به لتونی خبر داد و اعلام کرد نزدیک به سه هزار نیروی آمریکایی که نیز هفته آینده برای آموزش نظامی نیروهای دولتی لتونی، لیتوانی و استونی، راهی حوزه بالتیک خواهند شد.