وبسایت گروه موسوم به جنبش تغییر کردستان عراق، به نقل از یک مقام ارشد پیشمرگههای کرد، از استقرار یک نیروی ۱۰۰ نفری ایرانی مجهز به توپخانه سنگین در ناحیه کرکوک خبر داده است.
به نوشته این وبسایت، این نیروها پنجشنبه بعد از ظهر به وقت محلی برای کمک به شبه نظامیان شیعه وارد این منطقه شدهاند. این نخستین بار نیست که از اعزام نیروهای ایرانی به عراق گزارش داده میشود.
گزارشهای دیگر حاکی از آن است که نیروهای ایران در جنوب کرکوک و در شمال سامرا به جنگ با گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) مشغول هستند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته است نفوذ روزافزون ایران در عراق و اعزام نیروهای آن کشور، بویژه به سوی تکریت، نگرانیهایی به بارآورده است .
به گزارش آسوشیتدپرس نفوذ ایران در عراق برای دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده، معضلی سیاسی و نظامی به بارآورده است؛ آن هم در زمانی که دولت او به دلیل مذاکره با ایران بر سر برنامه هستهای آن کشور، مورد انتقاد قرار گرفته است.
جنگ در شهر تکریت این پرسش را مطرح کرده که رهبری این جنگ برعهده کیست؟ ایالات متحده، ایران، یا عراق؟
با آن که در گذشته عملیات جتهای جنگنده آمریکایی موجب عقب راندن پیکارجویان داعش شده بود، در جنگ تکریت نیروهای عراقی از ایالات متحده درخواست حمایت هوایی نکردهاند.
در واقع دو سوم نیروهای عراقی که برای گرفتن تکریت مبارزه میکنند، از شبه نظامیان شیعه تحت حمایت ایران هستند و بقیه آنها نیروهای دولتی عراق هستند. ایران توپخانه سنگین خود را نیز به منطقه فرستاده است.
تحلیلگران سیاسی میگویند ایران و ایالات متحده در دو کمپین موازی ولی با دو هدف متفاوت حرکت میکنند. هر دو کشور میخواهند گروه داعش را از عراق بیرون برانند، اما در حالی که ایالات متحد حامی دولتی در عراق است که همه قشرهای سنی و شیعه و کرد را در برگیرد، ایران ترجیح میدهد دولتی که بیشتر شیعه باشد در عراق روی کار بیاید.
نفوذ سیاسی و نظامی ایران در عراق کشورهای منطقه را نیز نگران کرده است. وزیر خارجه عربستان سعودی روز پنجشنبه از رویدادهای تکریت ابراز نگرانی کرد و گفت آنچه در تکریت روی میدهد، دقیقا همان است که کشور او را نگران میکند؛ یعنی آن که ایران بر عراق مسلط شود.