لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۰

جزئیات گزارش «خانه آزادی» درباره روش‌های رژیم ایران برای سرکوب مخالفان و روزنامه نگاران مقیم خارج


تصویری از جمشید شارمهد، زندانی دو تابعیتی در کنار برخی از اعضای خانواده خود؛ او نیز در یکی از کشورهای همسایه ایران ربوده و به ایران منتقل شد.
تصویری از جمشید شارمهد، زندانی دو تابعیتی در کنار برخی از اعضای خانواده خود؛ او نیز در یکی از کشورهای همسایه ایران ربوده و به ایران منتقل شد.

«خانه آزادی» گزارشی تازه از سرکوب های فرامرزی دولت هایی نظیر ایران، عربستان، ترکیه، روسیه، چین و رواندا برای ساکت کردن مخالفان، منتشر کرده است و می گوید از سال ۲۰۱۴ دست کم ۶۰۸ مورد ترور، ربایش، حمله فیزیکی، بازداشت و اخراج غیرقانونی از کشورهای خارجی میزبان مخالفان، صورت گرفته است.

طبق گزارش خانه آزادی، حدود ۳.۵ میلیون نفر تحت تاثیر حملات مستقیم و یا روش های ثانویه برای ارعاب مخالفان قرار گرفته اند.

بر اساس گزارش جدید خانه آزادی، جمهوری اسلامی ایران پس از یک دوره به نسبت آرام در دهه ۲۰۰۰ میلادی، در سال های اخیر تلاش برای ترور و انتقال مخالفان را افزایش داده است که از آن جمله می توان به اقدامات آن در هلند، ترکیه و عراق اشاره کرد.

خانه آزادی از جمله به پرونده روح الله زم و ربایش او پس از سفر به عراق و انتقالش به ایران و سپس اعدام وی در دسامبر ۲۰۲۰ اشاره کرده است.

گزارش جدید خانه آزادی در ارتباط با ایران می گوید «تعریف گسترده رژیم ایران از اینکه چه کسی تهدید علیه جمهوری اسلامی است، موجب وسعت و شدت کارزار سرکوب فرامرزی توسط جمهوری اسلامی شده است.»

این گزارش اشاره دارد که مقامات جمهوری اسلامی به طور مرتب به مخالفان و روزنامه نگاران برچسب هایی نظیر «تروریست» می زنند و سعی دارند با استفاده از چنین عناوینی، خشونت و نقض آیین دادرسی را توجیه کنند.

خانه آزادی می گوید جمهوری اسلامی ایران از طیف گسترده ابزارها برای سرکوب فرامرزی از جمله ترور، بازداشت های غیرقانونی، اخراج های غیرقانونی، سوءاستفاده از اینترپل، تهدیدهای آنلاین، بدافزارهای جاسوسی، آزار و اذیت خانواده مخالفان (تهدید نیابتی)، کنترل های رفت و آمد استفاده می کند.

ترور و واگذاری ویژه

گزارش خانه آزادی می گوید که از زمان انقلاب ۱۳۵۷، رژیم ایران به طور مرتب به مخالفان خود در خارج از کشور حملات مرگباری کرده است. با افزایش سرکوب در ایران، جامعه مخالفان رژیم ایران در خارج از کشور نیز بزرگتر شد چرا که بسیاری از دست سرکوب های جمهوری اسلامی به خارج از این کشور رفتند. به نوشته خانه آزادی، سرکوب فرامرزی جمهوری اسلامی با کارزار بمب گذاری ها و ترورها علیه اهداف یهودی، اسرائيلی، و آمریکایی به طور موازی پیش رفت. رهبران ایران به طور مرتب حمله به مخالفان را بخشی از مبارزه علیه آمریکا و اسرائيل جا زده اند و این کشورها را به حمایت از تروریست ها متهم کرده اند.

کارزارهای ترور

خانه آزادی در گزارش خود می گوید که تهران به روش ترور در اروپا و ترکیه در سال های اخیر ادامه داده است و از سال ۲۰۱۴ رژیم ایران پنج مورد ترور و یا تلاش برای ترور در سه کشور داشته است و تلاش ها برای ترور در دست کم دو کشور نیز خنثی شد. برای نمونه، در این گزارش به ترور محمدرضا کلاهی صمدی اشاره شده است که در دسامبر ۲۰۱۵ بیرون خانه اش ترور شد. او از سال ۱۹۸۱ در هلند پناهنده بود و مقامات ایران وی را متهم کرده بودند که در بمب گذاری سال ۱۹۸۱ که سازمان مجاهدین خلق انجام داد، نقش داشته است. از دیگر اسامی که در این گزارش آمده، احمد مولا نیسی است که به ضرب گلوله در نوامبر ۲۰۱۷ در لاهه هلند کشته شد. او رهبر گروه موسوم به «جنبش آزادى‌بخش الأحواز» بود که به نوشته خانه آزادی، یک گروه پیکارجوی مخالف جمهوری اسلامی است.

گزارش خانه آزادی می نویسد روح الله زم که در فرانسه زندگی می کرد، پس از سفر به عراق، در این کشور بازداشت و از عراق به ایران منتقل شد و سپس اعدام شد. رسول دانیال زاده، جمشید شارمهد، حبیب اسیود، از افرادی هستند که از امارات و ترکیه به ایران منتقل شدند.

از اسامی دیگری که در این گزارش آمده، برای نمونه می توان به محمد رجبی و سعید تمجیدی اشاره کرد که پس از اعتراضات سراسری ۲۰۱۹، در دسامبر همان سال به ترکیه فرار کردند و درخواست پناهندگی دادند اما تحویل ایران داده شدند و با خطر اعدام روبرو هستند. حکومت همچنین ایرانیان در خارج را سعی دارد که از طریق داوطلبانه و یا از طریق اجبار، به همکاری جذب کند. برای نمونه یک مهندس نرم افزار توضیح داده است که پس از سفر به ایران برای دیدن خانواده اش، یک هفته زندانی شد و تحت فشار قرار گرفت تا مامور رژیم شود.

روش های روزانه: تهدید، بدافزار جاسوسی، فشار نیابتی، کنترل تحرک

گزارش خانه آزادی می گوید ایران از آزارهای پیاپی، تهدید و جاسوسی علیه مخالفان استفاده می کند و برای نمونه به مسیح علینژاد اشاره کرده و نوشته است که این روزنامه نگار ساکن نیویورک پس از انتقال جمشید شارمهد به ایران که در آمریکا مستقر بود، تهدید شد که گروگان گرفته خواهد شد.

نام رعنا رحیم پور، یک خبرنگار دیگر نیز در این گزارش آمده است. این گزارش می گوید گزارشگر ویژه سازمان ملل در فوریه ۲۰۲۰ نوشته بود که خانم رحیم پور متنی دریافت کرد که در آن تهدید به مرگ شده بود. فشارها همچنین شامل کارزارهایی برای لکه دار کردن چهره مخالفان می شود.

طبق گزارش خانه آزادی، رژیم ایران به طور مرتب از فشار نیابتی استفاده می کند و خانواده ایرانیان مخالف در خارج را که داخل ایران هستند، تهدید به بازداشت می کند تا مخالفان در خارج را به سکوت وا دارد. برخی از ایرانیان هم از حملات روزانه سایبری سخن گفته اند.

خانه آزادی می گوید این گزارش را با استفاده از اطلاعاتی که علنی منتشر شده، تهیه کرده است.

«خانه آزادی» در این اینفوگرافیک شرح داده که برخی کشورها، چطور مخالفان خارج از مرز‌های خود را سرکوب و حتی از بین می‌برند.
«خانه آزادی» در این اینفوگرافیک شرح داده که برخی کشورها، چطور مخالفان خارج از مرز‌های خود را سرکوب و حتی از بین می‌برند.
XS
SM
MD
LG