پدر یلدا آقافضلی، معترض کشته شده در جریان سرکوب اعتراضات ۱۴۰۱، از احضار خود به اداره اماکن به قصد جلوگیری نیروهای حکومتی از برگزاری مراسم سالگرد برای فرزندش خبر داد.
مهرداد آقافضلی، پدر یلدا، روز شنبه ۲۰ آبان در حساب اینستاگرام خود اعلام کرد که نیروهای حکومتی یک روز پیش از برگزاری مراسم سالگرد دخترش به او زنگ زدهاند که «بیا اماکن.»
او با بیان این که «اولش خیلی استرس گرفتم»، شرح داده که سپس به یاد دخترش افتاده و «آرامش تمام وجود» او را فرا گرفته است.
او افزوده است: «رفتم اماکن. گفتند حق نداری هیچ مراسمی بگیری. گفتم من فقط میخواستم یک مراسم خصوصی بگیرم، این هم حق من نیست؟ بعدش گفتم شما از کجا فهمیدید؟ گفتند ما حواسمان بهت هست.»
پدر یلدا آقافضلی با این پاسخ که «خوشحالم یک سال است درگیر من هستید»، اضافه کرده است: «گفتم من دیگر ترسی ندارم. ترسم زندگی و آینده دخترم بود که رفت. الآن فقط ترسم این است که بیایید مراسم دخترم به بچههای مردم آسیب برسانید و من شرمنده پدر و مادرانشان بشوم.»
ابراز «ترس» پدر یلدا آقافضلی از آسیب رساندن نیروهای جمهوری اسلامی پس از وقایعی است که بر مزار برخی معترضان جانباخته رخ داده است.
از جمله نیروهای جمهوری اسلامی پس از مراسمی که بر مزار کیان پیرفلک، کودک کشته شده در ایذه برگزار شده بود، پسرعموی مادر او، پویا مولاییراد را با شلیک گلوله کشتند.
همچنین ببینید: واکنشها به کشته شدن پویا مولایی راد؛ شاهزاده رضا پهلوی: این «شرارت محض» با اراده ملت ایران برخواهد افتادمهرداد آقافضلی همچنین با تأکید بر این که «شرمندهام که نتوانستم یک مراسم خوب برای دختر شجاعم بگیرم»، از لغو مراسم یادبود این کشته شده سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» خبر داده است.
یلدا آقافضلی معترض ۱۹ ساله، در چهارم آبان سال ۱۴۰۱ در تهران بازداشت شد و به زندان قرچک ورامین انتقال یافت. او که پس از آزادی در ۱۵ آبان گفته بود در بازجوییها ابراز پشیمانی نکرده، چند روز بعد به طرز مشکوکی جان باخت.
اما مرکز رسانه قوه قضاییه به نقل از محمد شهریاری، سرپرست دادسرای جنایی استان تهران ادعا کرد که درگذشت خانم آقافضلی «به علت مصرف بیش از حد مواد مخدر از نوع شیشه» بوده است.
تاکنون مراجع رسمی کشته شدن شماری از معترضان را به «خودکشی»، «سکته»، «بیماری زمینهای» و یا «سکته ناشی از ترس» و در برخی موارد نیز کشته شدن عدهای از شهروندان معترض را به افراد «منافق» و «اغتشاشگر» نسبت دادهاند.
گزارشهای ویدئویی از مراسم سوم یلدا آقافضلی، جمعیتی را نشان میدهد که شعار میدهند: «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» و «یلدای ما رو بردند، جنازهش رو آوردند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
لغو اجباری مراسم سالگرد یلدا آقافضلی در تبریز در حالی است که معترضان در شهرهای دیگر از جمله تهران یاد او را یک سال پس از کشته شدنش گرامی میدارند.
یک دیوارنویسی اعتراضی به همراه تصویری از یلدا آقافضلی که برای صدای آمریکا ارسال شده، با روند بازجویی او، نوشته شده است: «متهم اظهار پشیمانی نکرد.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
مقامات جمهوری اسلامی در هفتههای منتهی به سالگرد کشته شدن مهسا امینی و جانباختگان سرکوب اعتراضات سراسری سال گذشته با احضار و تهدید خانوادههای دادخواه تلاش کردند از برگزاری مراسم برای آنها جلوگیری کنند.
هرچند با وجود فشارها و بازداشت دایی مهسا، امجد امینی، پدر مهسا ژینا امینی، اعلام کرده بود برای «دختر ایران» مراسم سالگرد خواهند گرفت، اما صبح روز برگزاری مراسم پس از خروج از منزل برای ساعاتی توسط نیروهای سرکوب جمهوری اسلامی بازداشت شد.
همچنین ببینید: اختصاصی؛ امجد امینی: مهسا «دختر ایران» است؛ برای «آن مظلوم» سالگرد میگیریم