کری: چالش های مذاکرات اتمی با ایران سیاسی است، نه فنی

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

کاخ سفید: جمهوری‌خواهان از دخالت در مذاکرات پرهیز کنند

دور دیگری از مذاکرات اتمی ایران با آمریکا روز یکشنبه در سوئیس آغاز شد و علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا دیدار و گفتگو کرد.

در همین حال، کاخ سفید به سنای آمریکا یک بار دیگر هشدار داد که از دخالت در مذاکرات اتمی ایران و قدرت های جهانی پرهیز کند. این هشدار در حالی داده می شود که جان کری، و همتای ایرانی اش جواد ظریف، بار دیگر در سوئیس در مورد برنامه اتمی ایران گفتگو می کنند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کاخ سفید نامه خود را روز شنبه به باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا تحویل داد. در نامه کاخ سفید آمده است که طرح هایی که کنگره در دست بررسی دارد، عمیقا تاثیر منفی در مذاکرات جاری با تهران خواهد گذاشت.

شماری از جمهوریخواهان کنگره آمریکا خواهان تصویب طرحی هستند که دولت آمریکا را ملزم کند هرگونه توافق احتمالی با ایران را در اختیار قانونگذاران قرار دهد تا آنها در مورد قبول یا رد توافق، تصمیم گیری کنند.

نامه کاخ سفید به باب کورکر را دنیس مکدانو، رئیس دفتر باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید امضا کرده است.

اما در واکنش، سناتور کورکر، روز یکشنبه در بیانیه ای گفت به نظر او مهم است که کنگره پیش از اجرای هرگونه توافق نهایی (با ایران) در مورد آن اعمال نظر کند. او همچنین از باراک اوباما خواسته است تا برای برداشتن تحریم ها علیه ایران به سازمان ملل متحد نرود، گزینه ای که خبرگزاری رویترز گزارش داده تحت بررسی است.

آقای کورکر در بیانیه خود گفته قادر ساختن سازمان ملل متحد به بررسی توافق یا بخش هایی از آن، و همزمان با تهدید به وتوی طرح کنگره که اجازه همین کار را به کنگره می دهد، «بی حرمتی مستقیم» به مردم آمریکا است و در پی تضعیف نقش مناسب کنگره است.

مکدانو در نامه خود آورده است طرحی که باب کورکر، قانونگذار ایالت تنسی حامی اصلی آن است، و خواهان «تائیدن شدن» هرگونه توافق احتمالی با ایران است، تاثیرش فراتر از نقشی است که برای کنگره در مورد توافق احتمالی با ایران در نظر گرفته شده است. مکدانو گفته این طرح می تواند مانع موفقیت هرگونه توافقی با ایران شود.

مکدانو از ماده ای در این طرح که اختیار باراک اوباما برای برداشتن برخی از تحریم ها علیه ایران در صورت رسیدن به توافق اتمی را حذف می کند، انتقاد کرده است.

در همین حال، جان کری در مصاحبه ای با شبکه سی.بی.اس که یک روز پس از نامه کاخ سفید به سنا در روز یکشنبه پخش شد، گفت هنوز برخی اختلافات کاملا روشنی در مذاکرات اتمی با ایران وجود دارد.

جان کری به سی.بی.اس گفت مشکلات باقی مانده در مذاکرات اتمی با ایران سیاسی است و نه فنی.

آقای کری گفت بیشتر اختلافات تصمیمات سیاسی است که باید گرفته شود تا به دنیا ثابت شود برنامه اتمی صلح آمیز است. او همچنین گفت ایران تاکنون به تعهداتش در همه بخش های توافق اولیه ای که بیش از یک سال پیش حاصل شد، عمل کرده است.

در همین حال، میچ مککانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا روز یکشنبه بیانیه ای علیه مذاکرات اتمی با ایران داد و به شبکه سی.ان.ان گفت آقای اوباما در آستانه یک «توافق بسیار بد» با تهران است.

او گفت: «کاخ سفید آشکارا می خواهد،کنگره در این مورد اصلا دخالت نکند، و ما نگران این مسئله هستیم. ما تصور می کنیم که آمریکا نباید با یکی از بدترین رژیم های دنیا، توافق بدی، آنهم در مورد مسائل هسته ای انجام دهد.»

آقای کری گفت مطمئن نیست که نامه سناتورها با رهبران ایران مذاکرات جاری با ایران را به خطر انداخته باشد.

بیش از این ۴۷ سناتور جمهوریخواه با ارسال نامه ای به آیت الله خامنه ای، هشدار داده بودند که هرگونه توافق اتمی احتمالی با دولت اوباما، پس از پایان مدت ریاست جمهوری آقای اوباما ممکن است لغو شود. این نامه با انتقادهای بسیار شدیدی روبرو شد.

دولت آمریکا امیدوار است در مذاکرات هسته ای جاری تا حدود اواخر این ماه میلادی، در مورد چارچوب توافق احتمالی نهایی با ایران به یک تفاهم برسد که از آن به عنوان توافق سیاسی یاد می شود. این تفاهم راه را برای دور بعدی مذاکرات با هدف حصول توافق جامع اتمی تا ماه ژوئیه سال جاری، یعنی حدود سه ماه دیگر هموار می کند.

مقامات آمریکایی گفته اند هدف از مذاکره حصول هر توافقی نیست بلکه حصول توافق مناسب است که فعالیت های حساس هسته ای ایران برای حداقل ۱۰ سال در سطح فعلی متوقف خواهد شد و در ازای آن تحریم ها تدریجاً لغو خواهند شد.