شماری از مردم استان چهار محال و بختیاری روز یکشنبه ۲۸ فروردین در شهرکرد در اعتراض به انتقال آب از این استان تجمع برگزار کردند.
ویدئوهای منتشر شده از این تجمع در شبکههای اجتماعی نشان میدهد معترضان پلاکاردهایی در اعتراض به طرحهای انتقال آب در دست دارند و خواستار انحلال شورای عالی آب و استیضاح وزیر نیرو هستند و گروهی از آنها کفن پوشیدهاند.
معترضان با اعلام این که از این به بعد منتظر اقدام مقامات نمیشوند و برای حفظ آب زایندهرود خودشان به میدان خواهند آمد، شعارهای «مرگ بر مافیا»، «مرگ بر خائنین» و «وای اگر دست به برنو شویم» سر دادند.
معترضان همچنین شعار «مرگ بر مدیر بیکفایت» و «وای اگر ایل ما، برنو به دست بگیرد» سر دادند.
برنو، نوعی تفنگ قدیمی است که برای قوم لر، بهویژه بختیاریها در ایران اهمیت و معنای خاصی دارد و در عزا، عروسی، و مواقع بحران از آن استفاده میکنند. برنو در تاریخ و فرهنگ صد سال گذشته قوم لر اهمیت داشته و به ادبیات بومی منطقه نیز راه یافته است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، مرتضی درخشان، رئیس صنف کشاورزان چهار محال و بختیاری اجرای پروژههای انتقال آب از این استان را غیرقانونی خواند و تأکید کرد که آبگیری تونل گلاب «بدون اخذ مجوز محیط زیستی» به بهرهبرداری رسیده و «حیات زایندهرود را به خطر میاندازد.»
هدف از اجرای طرح تونل گلاب، انتقال آب از سرشاخهای زایندهرود در استان چهارمحال و بختیاری به کاشان است.
او با تأکید بر ایجاد مشکلات معیشتی برای مردم چهار محال و بختیاری افزود، اجرای طرح تونل گلاب موجب «آسیبهای جدی» به تالاب گاوخونی و کوچ اجباری ۱۰۰ هزار تن از ساکنان شهرستانهای «بن و سامان» و از بین رفتن «۵۰ هزار شغل» میشود.
با فرا رسیدن فصل کشت و کار، بحران آب و موضوع حقآبه دوباره به صدر اعتراضات مردمی بازگشته و در این میان بسیاری از کشاورزان و کنشگران محیط زیست به عدم تحقق وعدهها و قولهای بیپایه مقامات دولتی و قضایی اعتراض دارند.
کشاورزان اصفهان نیز دوشنبه ۱۵ فروردین با برگزاری تجمع اعتراضی در مورد وعدههای تحقق نیافته مقامات از جمله دادستان، استاندار و فرمانده نیروی انتظامی استان، گفتند که این افراد «برای امضاها و قولهای بیپایهشان» در خصوص رفع مشکل آب، «باید محاکمه شوند».
به گفته نیکآهنگ کوثر پژوهشگر حوزه آب، در حالی که پروژههای انتقال آب بدون ارزیابی مناسب محیط زیستی با هزینههای بیشتر از سود، نباید اجرا بشود، اما مقامات جمهوری اسلامی در نظر دارند آب حوضه زایندهرود را با سه هدف «تداوم سیاستهای غلط کشاورزی»، «وجود بخشهای مختلف صنعتی از جمله صنعتی نظامی در این منطقه» و همچنین «برنامه هستهای» به هر نحوی تأمین کنند.
او پیشتر در گفتوگو با صدای آمریکا با اشاره به اعتراضات گسترده مردمی در سال گذشته بهویژه در استانهای خوزستان و اصفهان، تأکید کرده است که در سال جاری «به واسطه سیاستها و کمبود منابع آبی احتمال بسیار زیاد ما شاهد شرایط پرفشارتری برای مردم خواهیم بود» چرا که «حکومت توان جبران این خسارتها را ندارد، برنامه پایداری برای رفع بحران آب ندارد و راهکارهای پیشنهادشده پایدار را هم اجرا نمیکند»؛ از این رو، احتمالا امسال «شرایط بسیار سختی» خواهیم داشت و بسته به «آستانه تحمل مردم، ممکن است شاهد اعتراضات شدیدتری هم باشیم.»
همچنین ببینید: فرا رسیدن فصل کشتوکار و تشدید بحران آب؛ یک پژوهشگر: وقوع اعتراضاتی شدیدتر محتمل است