رییس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری معتقد است ریشه مهاجرت در ایران، اقتصادی نیست و با نداشتن تصویر روشن از آینده، مردم مهاجرت میکنند تا در ایران نباشند.
مصطفی زمانیان این مطلب را امروز ۱۸ دی ماه در همایش «نظریه نظام انقلابی» بیان کرده و گفته است: «امروز اگر کسی به آلمان مهاجرت کند، برای در اختیار گرفتن یک کُرسی دولتی یا به دست آوردن یک موقعیت کسب و کار اقتصادی به این کشور سفر نمیکند بلکه او مهاجرت میکند تا در ایران نباشد و این تفسیر بسیار خطرناکی است.»
به گفته زمانیان شرایط مهاجرت برای متمولین، پیشروان کسب و کار، حوزههای استارتآپها و فناوریها و حوزه علم و فنآوری، بسیار جدیتر از مردم عادی شده است.
اظهارات این مقام دولتی در حالی است که بهبود شرایط زندگی در ابعاد مختلف آن وظیفه حکمرانان و دولتها است؛ وظیفهای که به گفته کارشناسان توجهی به آن نمیشود. برهمین اساس است که وبسایت «تجارت نیوز» روز گذشته ۱۷ دی ماه در گزارشی به نقل از رصدخانه مهاجرت ایران، از مهاجرت بیش از یک میلیون کارگر ماهر به کشورهای حاشیه خلیج فارس خبر داد.
در گزارش این وبسایت اقتصادی آمده است که مهاجرت سرمایه انسانی لزوما با جابهجایی فیزیکی صورت نمیگیرد. برخی در کشور هستند، اما به صورت دورکاری برای کشورهای دیگر کار میکنند.
رصدخانه مهاجرت ایران نیز در این رابطه نوشته که این امر میتواند «زنگ خطری» برای کارفرمایان ایرانی در از دست دادن نیروی کار متخصصی باشد که مهاجر نیست، اما برای کارفرمای ایرانی هم کار نمیکند.
وبسایت «اعتماد آنلاین» نیز ۲۰ آذر ماه در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته بود که حتی کارگران نیز در حال مهاجرت هستند.
معین الدین سعدی نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی، نیز سوم مهرماه خروج سرمایه انسانی از کشور را زیانبارتر از خروج سرمایه اقتصادی دانسته و گفته بود: «نخبگان کشور مجبور میشوند مهاجرت کنند.»
محدودیتهای فزاینده اجتماعی، رکود اقتصادی، مشکلات معیشتی، تبعیض و بیعدالتی، فیلترینگ و محدودیت اینترنت و در سال جاری، اخراج گسترده اساتید و دانشجویان دانشگاههای برتر کشور، در حال رقم زدن مهاجرت تودهای و گسترده مردم ایران است. منتقدان بر این باورند جمهوری اسلامی در «گام دوم انقلاب» خود، به دنبال تسویه همه جانبه در کشور است.