پرزیدنت ترامپ: خروج شتاب‌زده نیروهای نظامی از افغانستان به خلاء امنیتی می‌انجامد

رئیس جمهوری ایالات متحده از سیاست دولت اوباما در قبال افغانستان انتقاد کرد.

پس از چند ماه انتظار برای تعیین راهبرد دولت جدید ایالات متحده در افغانستان، رئیس جمهوری آمریکا دوشنبه شب گفت با خروج شتاب زده نیروهای نظامی موافق نیست، اما در عین حال قصد ندارد از شمار نظامیان آمریکایی یا جزئیات عملیات نظامی در افغانستان صحبت کند.

پرزیدنت دونالد ترامپ در مقدمه نطق تلویزیونی خود گفت، «شانزده سال پس از حملات تروریستی یازده سپتامبر، مردم آمریکا از آن بیم دارند که این جنگ به پیروزی منتهی نشود، جنگی که بیش از شانزده سال طول کشیده است؛ طولانی ترین جنگ تاریخ آمریکا.»

وی در این سخنرانی در پایگاه فورت مایر در ایالت ویرجینیا که بطور مستقیم از رسانه‌های آمریکا پخش می‌شد، با اشاره به تصمیم دولت پیشین برای خروج نظامیان آمریکا از عراق، گفت عقب نشنی عجولانه و شتاب زده نیروها می‌تواند به خلاء امنیتی بیانجامد.

تازه ترین خبرها را در توئیتر صدای آمریکا دنبال کنید:

رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد در افغانستان و پاکستان منافع آمریکا خیلی روشن است، و آن این که ما باید جلوی ایجاد و توسعه امن گاه های تروریست‌ها را بگیریم و از دسترسی تروریست‌ها به سلاح های کشتار جمعی جلوگیری کنیم.

وی تاکید کرد که ایالات متحده به حمایت خود از دولت و ارتش افغانستان در جنگ علیه تروریسم و افراطگرایی ادامه خواهد داد، اما در نهایت کشور باید به دست خود افغان‌ها اداره شود و امنیت آن به دست خودشان تامین شود.

پرزیدنت ترامپ با بیان این که تعهد آمریکا به افغانستان نامحدود نیست، گفت دولت افغانستان در عرصه‌های مختلف نظامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی باید تعهد خود را به مردم آن کشور نشان دهد و ما در این راه از آنها حمایت می‌کنیم.

وی با تاکید بر آن که بار اصلی مبارزه با تروریسم بر دوش افغانستان است، خاطر نشان کرد که آمریکا دیگر کشورسازی نخواهد کرد، بلکه تروریست ها را از بین خواهد برد.

آقای ترامپ خاطر نشان کرد که از این پس شرایط زمانی و میدانی در جنگ افغانستان ستون و راهنمای اصلی استراتژی ایالات متحده را تعیین خواهد کرد، نه زمان بندی های سرخود و از پیش تعیین شده.

هشدار به پاکستان

رئیس جمهوری آمریکا همچنین در مورد پاکستان، همسایه افغانستان، گفت که ایالات متحده نمی‌تواند در مورد حضور و تحرکات تروریست ها در پاکستان ساکت بنشیند.

وی افزود در گذشته پاکستان یک متحد با ارزش بوده و مردم آن کشور متحمل رنج‌های بسیاری شده‌اند. اما پاکستان گروه هایی را در خود جای داده که هر روز سعی می‌کنند ما را بکشند. این باید تغییر پیدا کند.

به گفته رئیس جمهوری آمریکا، زمان آن فرا رسیده است که پاکستان تعهد خود را به تمدن، نظم و صلح ثابت کند.

دونالد ترامپ در طول دوران مبارزات انتخاباتی خود از راهبرد واشنگتن در جنگ افغانستان، که در اکتبر ۲۰۰۱ و به دنبال حملات ترویستی یازدهم سپتامبر به دستور جرج دبلیو بوش رئیس جمهوری وقت آمریکا آغاز شد، انتقاد کرده بود.

آقای ترامپ سال گذشته در مناظره بین داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه در پاسخ به این پرسش که درباره خروج نیروهای آمریکا از افغانستان چه فکر می‌کند گفت، فکر می‌کنم مدتی باید آنجا بمانند.

وی در این مناظره که سوم مارس ۲۰۱۶ برگزار شد در توضیح نظر خود گفت، «این حقیقت که شما درست در کنار پاکستان که سلاح هسته ای دارد هستید و ما باید از آن مراقبت کنیم. سلاح‌های هسته‌ای بازی را تغییر می‌دهند.»

پرزیدنت ترامپ پس از ورود به کاخ سفید در بهمن ۱۳۹۵، از بازبینی استراتژی کاخ سفید علیه تروریسم و افراطگرایی در افغانستان خبر داد و جیم متیس وزیر دفاع خود را مامور کرد سطح حضور نظامی آمریکا در آن کشور را تعیین کند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس ۲۵ خرداد سال جاری به نقل از یک مقام کابینه ترامپ گزارش داد وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) چهار هزار سرباز دیگر را به افغانستان اعزام خواهد کرد، تا بتوانند به خاتمه جنگی که اکنون ۱۶ سال طول کشیده کمک کنند.

با این حال پرزیدنت ترامپ در جمع گروهی از نظامیان آمریکا در ۱۸ ژوئیه (۲۷ تیر) گفت، «می‌خواهم بدانم که چرا ما ۱۷ سال است آنجا هستیم ... ایده‌های زیادی از جانب برخی شنیده‌ام، اما می‌خواهم نظرات افرادی که آنجا هستند را بشنوم.»

سناتور ارشد جمهوریخواه جان مک‌کین اندکی پس از نطق پرزیدنت ترامپ در توئیتر نوشت «استراتژی جدید رئیس جمهوری ایالات متحده در افغانستان را می ستایم. ما باید از سیاست های شکست خورده دولت قبل در به تاخیر انداختن شکست عبور کنیم.»

رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا که اواسط تیر ماه در رأس هیئتی از نمایندگان سنا برای گفت‌وگو با مقام‌های آمریکایی و افغان به افغانستان سفر کرده بود، در پایان سفر خود گفته بود واشنگتن برای پیروزی در افغانستان به یک استراتژی جدید نیاز دارد.

توصیه تیلرسون به طالبان

وزیر خارجه ایالات متحده دقایقی پس از پایان نطق تلویزیونی پرزیدنت ترامپ با انتشار بیانیه‌ای در وبسایت رسمی وزارت خارجه گفت، راهبرد جدید کاخ سفید نشان دهنده حمایت روشن و واضح از مردم و دولت افغانستان است.

رکس تیلرسون در ادامه افزود، ما به حمایت خود از دولت و نیروهای امنیتی افغانستان در جنگ با تروریست ها و جلوگیری از ایجاد دوباره مناطق امن برای آنها در آن کشور ادامه خواهیم داد.

وی تاکید کرد، «به طالبان خاطر نشان می‌کنیم که آنها در میدان نبرد پیروز نخواهند شد. طالبان مسیر صلح و مشروعیت سیاسی از طریق راه حل های برآمده از گفت‌وگو برای پایان دادن به جنگ را پیش روی خود دارد.»

پیشتر، پل رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز در سخنانی در حوزه انتخابیه خود که از شبکه سی ان ان پخش شد گفت، نطق امشب پرزیدنت ترامپ هم رد سیاست های جرج بوش و هم رد سیاست های باراک اوباما بود که هر سال یک استراتژی را معرفی می کردند، و او موضوع جامع تری را مطرح کرد.

این نماینده جمهوریخواه ویسکانسین گفت سخنان پرزیدنت ترامپ در واقع آغازگر «دکترین جدید ترامپ» بود، که او آن را «واقع گرایانه» توصیف کرد.

رئیس جمهوری پیشین آمریکا اواسط تیر ۱۳۹۵ از تغییراتی در برنامه نظامی آمریکا در افغانستان خبر داد و گفت تا پایان دوره ریاست جمهوری اش در انتهای سال ۲۰۱۶ میلادی، ایالات متحده ۸۴۰۰ سرباز را در افغانستان نگاه خواهد داشت.

باراک اوباما که با وعده پایان جنگ‌هایی که در دولت‌های قبل از او شروع شده بود به ریاست جمهوری رسید، چند بار جدول زمانی خروج سربازان آمریکا از افغانستان را تغییر داد و پیشتر گفته بود تعداد آنها را به ۵۵۰۰ نفر خواهد رساند.

در حال حاضر از مجموع حدود ۸ هزار و ۴۰۰ نیروی آمریکا در افغانستان، بیشتر آنها به نیروهای افغان آموزش‌های نظامی ارائه می‌کنند و همزمان از ارتش آن کشور نیز در جنگ با شورشیان و پیکارجویان افراطی حمایت می‌کنند.

هر چند طالبان تضعیف شده، اما همچنان عملیاتی را در افغانستان را انجام می‌دهد و علاه بر آن، گروه داعش نیز در آن کشور نفوذ پیدا کرده است. گفته می‌شود نیروهای دولتی افغان کنترل نزدیک به نیمی از خاک افغانستان را در اختیار ندارند.

بخش کامل و تحلیلی سخنان پرزیدنت ترامپ درباره راهبرد جدید آمریکا در افغانستان را اینجا ببینید: