وزیر خارجه ایالات متحده روز یکشنبه در بیانیهای عملی شدن خواستههای کشورهای عمده عربی از قطر را «بسیار دشوار» توصیف کرد و گفت با این حال واشنگتن کلیت این درخواستها را رد نمیکند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، رکس تیلرسون گفت فهرست درخواستهای ارائه شده به قطر توسط همسایگان آن دربرگیرنده موارد اساسی است که بستر گفتوگوهای منجر به یک راه حل را فراهم میآورد.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه بیانیه خود همچنین از کشورهای عربی خاور میانه که با قطر دچار تنش شدهاند خواست برای توافق بر سر آنچه خواستههای «منطقی و عملی» خواند، با دوحه به گفتوگو بنشینند.
آقای تیلرسون گفت «ما معتقدیم همپیمانان و شرکای ما اگر برای یک هدف واحد – که همگی بر سر آن توافق داریم و آن توقف تروریسم و مقابله با افراط گرایی است - با یکدیگر همکاری کنند، قدرتمندتر هستند.»
امارات متحده عربی، عربستان سعودی، مصر و بحرین روز پنجشنبه فهرستی را شامل سیزده درخواست به قطر ارائه کردند و یک مهلت ۱۰ روزه نیز برای تصمیم گیری دوحه در مورد آن در نظر گرفتهاند.
کاهش روابط قطر با جمهوری اسلامی ایران، تعطیلی شبکه خبری الجزیره و همچنین تعطیل کردن یک پایگاه نظامی ترکیه در آن کشور، از جمله شرایطی است که این کشورها برای ترمیم روابط خود با دوحه مطرح کردهاند.
پیشتر در روز یکشنبه رئیس جمهوری ترکیه به درخواست تعطیلی پایگاه نظامی کشورش در قطر واکنش نشان داد و ضمن رد آن گفت، مهلتهای تعیین شده تهدیدی است علیه حاکمیت آن امیرنشین کوچک حاشیه خلیج فارس.
رجب طیب اردوغان در گفتوگو با خبرنگاران در استانبول، با بیان این که آنکارا برخورد دوحه با این فهرست را تائید میکند، این درخواستها را خلاف قوانین بین الملل دانست و گفت کشورش به حمایت از قطر ادامه میدهد.
عربستان، امارات، مصر و بحرین اواسط خرداد ماه با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم، روابط خود را با آن کشور قطع و محدودیتهایی را علیه دوحه اعمال کردند؛ از جمله مسدود کردن مسیرهای هوایی و زمینی به روی آن کشور.