آمریکا روز جمعه با ابراز نگرانی شدید درباره فعالیتهای هستهای ایران اعلام کرد: « عمیقاً نگران ادامه تشدید تنشهای هستهای جمهوری اسلامی و عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستیم. تولید و انباشت اورانیوم غنیشده تا سطح ۶۰ درصد هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد.»
این اظهارات، بخشی از پاسخ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به بخش فارسی صدای آمریکا بود که در واکنش به سخنان رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیان شد.
گروسی در مصاحبهای با خبرگزاری رویترز از افزایش چشمگیر اورانیوم غنیشده توسط جمهوری اسلامی خبر داده بود.
این سخنگوی وزارت خارجه افزود: «همانطور که ما بارها بهوضوح بیان کردهایم، ایران باید بدون هیچگونه تأخیر، همکاری کامل با آژانس را آغاز کند.»
وی ادامه داد: «ایالات متحده با سه شریک اروپایی خود (بریتانیا، فرانسه و آلمان) و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهطور نزدیک در حال هماهنگی است تا اجرای کامل تعهدات پادمانی ایران را تضمین کرده و جمهوری اسلامی را به دلیل عدم پایبندی به این تعهدات پاسخگو کند.»
به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: «رئیسجمهوری (جو بایدن) و وزیر امور خارجه (آنتونی بلینکن) بهصراحت اعلام کردهاند که ایالات متحده تضمین خواهد کرد که ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد. ما آمادهایم از تمامی ابزارهای قدرت ملی برای دستیابی به این هدف استفاده کنیم.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، که در منامه بحرین برای شرکت در اجلاس امنیتی «گفتوگوی منامه» حضور داشت، در مصاحبهای با رویترز گفت: «ظرفیت تولید اورانیوم ۶۰ درصدی ایران بهشدت در حال افزایش است.»
وی توضیح داد که نرخ این تولید، که پیشتر ۵ تا ۷ کیلوگرم در ماه بود، اکنون «هفت تا هشت برابر یا حتی بیشتر» شده است.
براساس گزارش آژانس، که نسخهای از آن توسط رویترز مشاهده شده است، تولید اورانیوم ۶۰ درصدی در تأسیسات فردو به بیش از ۳۴ کیلوگرم در ماه رسیده است.
همچنین جمهوری اسلامی اعلام کرده است که از این پس به جای اورانیوم با غنای ۵ درصد، از اورانیوم ۲۰ درصدی در دو آبشار سانتریفیوژ فردو استفاده خواهد کرد.
گزارش آژانس هشدار داده است که این تغییرات میتواند بر شدت و تکرار بازرسیهای اجباری آژانس از تأسیسات فردو تأثیر بگذارد.
اظهارات جدید گروسی در حالی مطرح میشود که او ماه گذشته پس از سفر به تهران اعلام کرده بود ایران «درخواست» وی برای محدود کردن ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی را پذیرفته است. گروسی آن زمان این اقدام ایران را «گامی ملموس در جهت درست» توصیف کرده بود.
با این حال، برخی دیپلماتها اعلام کردند که اقدام ایران مشروط به عدم صدور قطعنامه از سوی شورای حکام بوده است.
روز پنجشنبه، اول آذر ۱۴۰۳، شورای حکام آژانس با تصویب قطعنامهای، عدم همکاری جمهوری اسلامی و مخفیکاری در فعالیتهای هستهای این کشور را محکوم کرد. این اقدام به نگرانیهای بینالمللی درباره فعالیتهای هستهای ایران شدت بخشیده است.