رئیس جمهوری ایالات متحده که برای شرکت در مراسم ادای احترام شیمون پرز رئیس جمهوری سابق اسرائیل به آن کشور سفر کرده است، روز جمعه در سخنانی از او به عنوان کسی یاد کرد که به جهان نشان داد عدالت و امید محور ارزشهای صهیونیسم بوده و این که شأن و احترام همه مردم باید رعایت شود.
باراک اوباما که به نشانه احترام به یهودیان، کلاه کوچک کیپا یا کپه بر سر داشت، در بخشی از سخنرانی خود، با بیان این که دهمین رئیس جمهوری آمریکا بوده که مجذوب شخصیت شیمون پرز شده بود، گفت به رغم اختلاف سنی حدودا ۴۰ ساله و پیشینه نسبتا متفاوت، روابط دوستانه کم نظیری با هم برقرار کرده بودیم.
به گزارش آسوشیتدپرس، وی با یادآوری این که «آخرین نفر از نسلی که اسرائیل را بنیان گذاشت اکنون از میان ما رفته است،» تلاش بیوقفه رئیس جمهوری پیشین اسرائیل برای رسیدن به صلح دائم و پایدار با فلسطینیها را ستود و گفت شیمون پرز درک کرده بود که باید به فلسطینیها به اندازه یهودیان با دیده احترام نگریست.
شیمون پرز که از سال ۲۰۰۷ میلادی تا تابستان سال ۲۰۱۴ رئیس جمهوری اسرائیل بود، روز ۲۳ شهریور به دلیل سکته مغزی به بیمارستان منتقل شد، اما به رغم بهبود نسبی در طول دو هفتهای که در تل آویو تحت درمان بود، در نهایت سهشنبه شب، ششم مهر ماه، در ۹۳ سالگی درگذشت.
باراک اوباما در ستایش از شخصیت و تواناییهای شیمون پرز، گفت که از بسیاری جهات، او یادآور افراد بزرگ دیگری در جهان مانند نلسون ماندلا و ملکه الیزابت بود؛ رهبرانی که از روی آگاهی و درک عمیق سخن میگفتند، نه آن که تنها کلماتی به زبان بیاورند که حرفی زده باشند.
علاوه بر رئیس جمهوری آمریکا، رهبران و نمایندگان نزدیک به هفتاد کشور جهان در این مراسم حضور داشتند؛ از جمله محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، که رئیس جمهوری آمریکا در بخشی از سخنان خود به او اشاره کرد و گفت "حضور او یادآور این است که روند صلح ناتمام مانده است."
مراسم امروز باعث شد محمود عباس و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل پس از مدتها بار دیگر از نزدیک با یکدیگر ملاقات کنند و با هم دست بدهند. به گزارش روزنامه هاآرتص، آقای نتانیاهو و همسرش سارا شخصا از آقای عباس استقبال و ضمن تشکر از حضور او در مراسم، از وی خواستند در ردیف جلو بنشیند.
این مقام ارشد فلسطینی روز گذشته در بیانیهای از شیمون پرز به عنوان «شریک» همراه یاسر عرفات و اسحاق رابین در راه رسیدن به یک «توافق شجاعانه» صلح بین اسرائیل و فلسطینیها یاد کرد و گفت، شیمون پرز تا آخرین لحظات عمر خود برای تحقق یک «صلح پایدار» تلاش کرد.
شیمون پرز در سال ۱۹۹۳ میلادی وزیر خارجه دولت اسحاق رابین نخست وزیر آن زمان اسرائیل بود، که با یاسر عرفات رئیس سازمان آزادیبخش فلسطین به یک توافق موقت صلح موسوم به «پیمان اسلو» دست یافت. همین موفقیت این سه نفر را یک سال بعد، برنده جایزه صلح نوبل کرد.
بیل کلینتون رئیس جمهوری وقت آمریکا نیز که حامی عمده آن توافق بود، در مراسم خاکسپاری رئیس جمهوری پیشین اسرائیل حضور داشت و در ستایش از او گفت، منتقدان شیمون پرز «میگفتند او ناپخته و بیش از حد خوشبین و خیالپرداز است. آنها اشتباه میکردند، چون او خوب میدانست چرا خوشبینانه خیالپردازی میکند.»
گفتوگوهای اسرائیل و فلسطینیها برای رسیدن به صلح دائم، به رغم تلاشهای ایالات متحده، مدتی است که متوقف شده و شهرکسازیهای اسرئیل در سرزمینهای اشغالی فلسطینی از عوامل عمده عدم ازسرگیری آن است، که موجب شده واشنگتن در سال های اخیر از منتقدان جدی سیاستهای دولت نتانیاهو در این زمینه باشد.
علاوه بر رئیس جمهوری، جان کری وزیر خارجه و چند تن دیگر از اعضای دولت و کنگره آمریکا، در قالب یک هیات بلندپایه برای شرکت در مراسم خاکسپاری شیمون پرز در گورستان ملی در اورشلیم حضور یافتند. ولیعهد بریتانیا، رؤسای جمهوری فرانسه و آلمان نیز از دیگر شخصیتهای بلندپایه جهان هستند که در این مراسم شرکت کردهاند.