برگزاری جشن‌های «جون‌تینت»‌ برای گرامی‌داشت سالروز پایان برده‌داری در آمریکا

نقاشی دیواری «برابری مطلق» در گالوستون، تگزاس

در روز چهارشنبه ۱۹ ژوئن (۳۰ خرداد) برنامه‌های مختلفی در سراسر ایالات متحده به مناسبت سال‌روز پایان برده‌داری در امریکا، برگزار می‌شود.

این روز، که یکی از تعطیلات رسمی فدرال در آمریکا است، یادآور رهایی برده‌های آفریقایی‌تبار در سال ۱۸۶۵ و پس از پایان جنگ داخلی ایالات متحده است.

«جون‌تینت» که معادل فارسی آن «ژوزدهم» است، از ترکیب دو واژه «ژوئن» و «نوزدهم» (June Nineteenth) ساخته شده است.

در ۱۹ ژوئن سال ۱۸۶۵، گوردون گرنجر، یک افسر ارتش «اتحادیه»، نیروهای ایالت‌های شمالی در جنگ داخلی آمریکا، وارد «گالوستون» در ایالت تگزاس شد و به حدود ۲۵۰ هزار برده اطلاع داد که ارتش اتحادیه پس از چهار سال جنگ بر ارتش «کنفدراسیون»، نیروهای ایالت‌های جنوبی، غلبه کرده است.

او به این برده‌های سیاه‌پوست گفت که آبراهام لینکلن، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، حدود دو سال قبل با صدور فرمان مشهور «اعلامیه آزادی بردگان»، برده‌داری در ایالات متحده را لغو کرده است.

آبراهام لینکلن در ژانویه ۱۸۶۳ این فرمان را صادر کرد ولی تا هنگام شکست نیروهای کنفدراسیون و پایان جنگ، این فرمان در ایالت‌های جنوبی اجرا نشد.

جوامع آفریقایی‌تبار ایالات متحده این تاریخ را به عنوان پایان واقعی برده‌داری در طول دهه‌ها به صورت خصوصی جشن می‌گرفتند.

نخستین جشن رسمی جون‌تینت در سال ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۹ خورشیدی) در تگزاس برگزار شد و این ایالت آن را تعطیل دولتی اعلام کرد. این مناسبت به تدریج گسترش یافت و در نهایت تمامی پنجاه ایالت آمریکا به نوعی آن را به رسمیت شناختند.

اما تلاش برای تبدیل جون‌تینت به یک روز تعطیل فدرال، در جریان جنبش «زندگی سیاه‌پوستان مهم است» علیه نژادپرستی و خشونت پلیس، به ویژه پس از قتل جورج فلوید، یک آمریکایی آفریقایی‌تبار، توسط یک افسر سفیدپوست پلیس مینیاپولیس، در ۱۳۹۹ شتاب گرفت.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در سال ۱۴۰۰ با امضای قانونی که توسط کنگره ایالات متحده تصویب شد، ۱۹ ژوئن (۳۰ خرداد) را به عنوان یازدهمین روز تعطیل رسمی کشور اعلام کرد.

آقای بایدن در اعلامیه‌ای گفت که این «روز بزرگداشت» را به رسمیت می‌شناسد. او در ادامه افزود که «این روز نه تنها پایان گناه اصلی آمریکا در برده‌داری است، بلکه آغاز کار در قلب و روح ملت ما، و تحقق وعده آمریکای واقعی برای هر آمریکایی محسوب می‌شود.»

منبع: صدای آمریکا