آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا از دهها کشور خواسته است تا برای مبارزه با مواد مخدر با هم همکاری کنند ولی چین ، که واشنگتن آن را از مقصران اپیدمی اعتیاد میداند، حاضر به همکاری نشده است.
آقای بلینکن با راهاندازی یک ائتلاف جدید به رهبری آمریکا در مورد معضل اعتیاد خطاب به وزرای بیش از ۸۰ کشور گفت اگر با «فوریت زیاد» در این رابطه عمل نشود، شهرهای بیشتری در سراسر جهان «هزینههای فاجعهباری» را متحمل خواهند شد.
در آمریکا، سال گذشته نزدیک به ۱۱۰ هزار نفر در اثر مصرف بیش از حد مواد مخدر جان خود را از دست دادند که عمدتاً به دلیل استفاده از ضددرد مخدر فنتانیل و سایر مواد افیونی مصنوعی بود.
اعتیاد در آمریکا در دهه ۱۹۹۰ افزایش پیدا کرد و شرکتهای دارویی سودجو، به صورت گسترده داروهای مسکن را به بازار سرازیر کردند که تأثیر مخربی به ویژه روی آسیبدیدههای جنگ آمریکا در عراق و افغانستان به جای گذاشت.
بر اساس آمار وزارت امور خارجه آمریکا، فنتانیل در حال حاضر عامل اصلی مرگ و میر برای آمریکاییهای زیر ۵۰ سال است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا گزارش داده است که در یک دوره ۱۲ ماهه منتهی به ژانویه سال ۲۰۲۲، ۱۰۷ هزار و ۳۷۵ نفر در آمریکا به دلیل مصرف بیش از حد مواد مخدر جان خود را از دست دادند که ۶۷ درصد این مواد شامل مواد افیونی مصنوعی مانند فنتانیل بود.
همزمان با افزایش این معضل، آمریکا چین را که منبع اصلی فنتانیل است تحت فشار قرار داد تا صادرات این ماده مخدر را ممنوع کند و این کار در سال ۲۰۱۹ انجام داد.
چین هنوز از تولیدکنندههای عمده مواد شیمیایی اولیه مورد نیاز برای ساخت فنتانیل است که به مکزیک و آمریکای مرکزی ارسال میشود و از آنجا توسط کارتلها به فنتانیل تبدیل شده و به آمریکا قاچاق میشوند.
چین، دعوت آمریکا برای شرکت در ائتلاف جدید را رد کرد و گفت که به همکاری بینالمللی علیه مواد مخدر اعتقاد دارد ولی آمریکا با اعمال تحریم علیه شرکتهای چینی به دلیل فنتانیل، پیام درستی را منتقل نمیکند.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پکن گفت کشورش قاطعانه با حمله به سایر کشورها یا اعمال تحریمهای یکجانبه علیه آنها به نام مبارزه با مواد مخدر مخالف است.
تاد رابینسون، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور بینالملل مواد مخدر و اجرای قانون میگوید آمریکا از مشارکت چین در نشستهای آتی استقبال میکند و امیدوار است که کشورهای دیگر پکن را قانع کنند.
او تأکید کرد که هدف از تشکیل این ائتلاف، مشارکت سایر کشورها در تلاش برای شکستن زنجیره تأمین است و بخشی از مسئولیت آنها، تعامل با چین خواهد بود.
آقای بلینکن اذعان کرد که اقدام چین به تنهایی به این معضل پایان نخواهد داد و گفت قاچاقچیان به سادگی میتوانند ماده شیمیایی اولیه را از جای دیگر خریداری کنند.
پارک جین، وزیر امور خارجه کره جنوبی گفت که کووید-۱۹ نیاز به هماهنگی جهانی در مورد همهگیری های نوظهور از جمله مصرف مواد مخدر را برجسته کرد.
آقای بلینکن گفت که ائتلاف جدید بهترین روشهای درمان اعتیاد را نیز بررسی خواهد کرد.
اعضای ائتلاف فرار است در ماه سپتامبر در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیدار کنند.
این گروه بر سایر مواد مخدر از جمله کاپتاگون که مصرف آنها در کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی افزایش یافته است نیز تمرکز خواهد کرد.
تحقیقات خبرگزاری فرانسه در ماه نوامبر نشان داد که سوریه یک صنعت ۱۰ میلیارد دلاری کاپتاگون را توسعه داده است.
بخش عمدهای از داروی «کاپتاگون» سراسر دنیا در سوریه تولید میشود ولی لبنان نیز یکی از تولیدکنندههای دیگر این داروی مخدر است.
آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا، بشار اسد، خانوادهاش و متحدانش از جمله حزب الله لبنان را متهم به تسهیل این تجارت و سود بردن از آن میکنند. سوریه و حزبالله این اتهامات را رد کردهاند.