ژنرال مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نقش حملات هوایی آمریکا در بازپسگیری شهر تکریت را در کنار حملات ارتش عراق و شبهنظامیان تحت حمایت ایران، تعیین کننده دانست.
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا که جمعه شب برای گفتگو با فرماندهان نظامی آمریکا و رهبران دولت عراق عازم آن کشور شد گفت: «تهاجم ارتش عراق و شبه نظامیان حمایت شده از سوی ایران در نبرد برای بازپسگیری شهر تکریت از داعش، احتمالاً پیروز خواهند شد، اما حملات هوایی آمریکا که نیروهای داعش را در مناطق دیگر در شمال عراق درگیر خواهد کرد نقش تعیین کننده در این پیروزی خواهد داشت.
حدود ۲۳ هزار شبه نظامی شیعه مستقر شده توسط ایران به همراه ارتش عراق در تهاجم نظامی برای باز پس گیری تکریت شرکت خواهند کرد. ژنرال دمپسی در تشریح این عملیات گفت: «تهاجم برای نبرد تکریت، یک عملیات پیچیده نظامی شبیه آن چیزی که در کتابهای آموزش نظامی دیده میشود، نیست؛ بلکه مجموعهای از تجهیزات و خودورهای نظامی است که به سمت تکریت یورش بردهاند.
در همین رابطه، صالح عمر عیسی، استاد علوم سیاسی دانشگاه صلاح الدین اربیل به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که ایران در سازماندهی نیروهایی مردمی برای جنگ با داعش موفق بوده است اما نقش کمرنگ سنی ها در این نیروها می تواند زمینه ساز بالاگرفتن دوباره اختلافها میان سنی ها و شیعیان عراق شود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گفته این استاد دانشگاه، ایران طی ماههای اخیر توانست گروههایی را با تکیه بر نیروهای مردمی عمدتا شیعه سازماندهی کرده و برای نبرد در تکریت آماده کند. این نیروها که به هشت شعبی معروف هستند نشانی از مشارکت سنی ها ندارند و این موضوع نگرانی هایی را از در عراق به وجود آورده مبنی بر اینکه تلاش ایران برای ساماندهی شیعیان موجب همکاری نکردن سنی ها در نبرد علیه داعش شود.
به گفته فرماندهان نظامی عراق در پنجمین روز از عملیات آزادسازی تکریت، که بزرگترین عملیات در جنگ با داعش است، ارتش عراق و شبه نظامیان توانستهاند در حاشیه این شهر مستقر شوند. محمد الغبان، وزیر کشور عراق از واحدهای عملیاتی در منطقه دیدن کرد و با هادی الامیری رهبر سازمان بدر، بزرگترین واحد شبه نظامیان که در این عملیات شرکت دارد، درباره ادامه عملیات گفتگو کرد.
او در این دیدار گفت: «این منطقه، از سد عظیم تا کوههای حمرین تا چاه نفتی در بیجی برای ما بسیار مهم است. زیرا منطقه استراتژیکی برای عملیات پشتیبانی دشمن است. ما از همان ابتدای تهاجم نظامی در این منطقه پیشروی خوبی کردیم.»
در همین حال، بنا به اعلام وزارت دفاع آمریکا، نیروهای نظامی عراق توانستند پیکارجویان داعش را از شهر غربی البغدادی در استان انبار عقب برانند. این شهر در نزدیکی پایگاه نظامی است که آمریکا در آن نیروهای عراقی را آموزش میدهد. ژنرال عبدل امیر الشیماری فرمانده عملیات شهر البغدادی گفت که برای توقف حملات داعش به این شهر، ارتش عراق باید منطقه گرمه در استان انبار را تصرف کند .
او اضافه کرد: «ارتش یک تهاجم گسترده را برای آزادسازی مناطق شرقی گرمه را آغاز کرده است. داعش از این منطقه برای حملات هوایی به شهر البغدادی استفاده کرده است. »
استان انبار منطقهای است که قبایل سنی و ارتش آمریکا در سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷، القاعده را از آن بیرون راندند. این استان از سال گذشته تحت کنترل پیکارجویان داعش در آمده است.