پس از این که نشریه واشنگتن فری بیکن در گزارشی که بر اساس مفاد دستور ویژه ارسال شده به کنگره تهیه شده بود خبر داد که دولت جو بایدن با صدور مجوز معافیت از تحریم، به تهران اجازه دسترسی به بیش از ۱۰ میلیارد دلار وجوه مسدود شده را داده است، وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به بخش فارسی صدای آمریکا گفت، وجوه حاصل از خرید برق عراق وارد ایران نخواهد شد.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به بخش فارسی صدای آمریکا برای اظهارنظر درباره مقاله واشنگتن فری بیکن گفت: در ۸ نوامبر این وزارتخانه معافیت خرید برق از ایران توسط عراق را برای بیست و سومین بار به مدت ۱۲۰ روز دیگر تمدید کرد. این معافیت از سال ۲۰۱۸ (در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ) آغاز شده است.
او ادامه داد: دولت جو بایدن همچنان متعهد به کاهش نفوذ بدخواهانه ایران در منطقه است و به این منظور یک عراق باثبات، مستقل و امن برای تحقق این امر ضروری است.
این سخنگو گفت: این معافیت یک فعالیت را مجاز می کند، نه ارسال مبلغ دلاری؛ این معافیت به عراق اجازه خرید برق از ایران را برای ۱۲۰ روز دیگر می دهد.
او در پاسخ به پرسش دیگر بخش فارسی صدای آمریکا که آیا ایران واقعاً بر این پول کنترل داشت تا آن را هر طور که میخواهد خرج کند گفت: وجوه حاصل از خرید برق عراق وارد ایران نخواهد شد. طبق شرایط معافیت خرید برق توسط عراق، هیچ وجهی از پول های مسدودشده ایران به ایران داده نشده است. هر برداشتی برخلاف آن نادرست است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ادامه داد: این وجوه در حسابهای محدود شده نگهداری میشوند و فقط میتوانند برای تجارت بشردوستانه و سایر معاملات غیرقابل تحریم استفاده شوند.
این مقام رسانه ای وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش که با وجود اصرار جمهوری اسلامی بر ادامه فعالیت های بدخواهانه خود در منطقه، دلیل دولت بایدن برای ادامه صدور معافیت از تحریم برای ایران چیست گفت: از سال ۲۰۱۸ این وزارتخانه به عراق اجازه خرید برق از ایران را داده است، و تا زمانی که عراق ظرفیت تولید برق داخلی خود را توسعه میدهد و ما (دولت جو بایدن) به روش دولتهای قبلی صدور معافیت ادامه میدهد.
او اضافه کرد: عراق در حال حاضر در هیچ فصلی برق کافی برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده برق ناشی از اقتصاد رو به رشد و تغییرات جمعیتی تولید نمی کند. از آنجایی که عراق به افزایش توان خود برای رسیدن به استقلال در تولید انرژی خود ادامه می دهد، حذف زودهنگام واردات از ایران تعداد قابل توجهی از عراقی ها را بدون برق می گذارد، عراق را بی ثبات می کند و منافع امنیتی ایالات متحده در منطقه را تضعیف می کند.
این سخنگو تصریح کرد که ادامه صدوراین معافیت تحریمی پیشرفت دولت بایدن در مقابله با روایتهای حکومت ایران که ایالات متحده را مسئول ناامنی انرژی و اقتصادی در منطقه میداند، تضعیف خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا افزود: این استراتژی برای کاهش نفوذ (حکومت) ایران کارساز است. عراق در حال برداشتن گام های مهمی در جهت کاهش وابستگی به واردات از ایران است. عراق در حال حاضر برای حدود ۲۵ درصد از ظرفیت تولید برق خود به واردات ایران وابسته است. چندسال پیش میزان وابستگی به واردات برق از ایران حدود ۴۰ درصد بود.
در بخشی از مقاله واشنگتن فری بیکن آمده است: دولت بایدن بارها این معافیت را به دلیل مخالفت های اعضای جمهوری خواه کنگره که هشدار داده اند پول نقد به تروریسم و جنگ جمهوری اسلامی علیه اسرائیل کمک کرده، تمدید کرده است.